بدتر شدن وضعیت اقلیتهای مذهبی ایران در دوران پسا برجام

سخنگویان جامعه مسیحی پروتستان و بهائی ایران: اقلیتهای مذهبی ایران در زیر سنگین ترین فشارهای دهه اخیر قرار دارند.
به گزارش پناهنده نیوز، به دنبال انتشار آخرین گزارش سازمان ملل درباره وضعیت اقلیتهای مذهبی در ایران و انتقاد شدید بان کی مون دبیرکل این سازمان از تبعیض شدید مذهبی اعمال شده توسط حکومت جمهوری اسلامی، حالا نمایندگان و سخنگویان جامعه بهائی و مسیحیان پروتستان ایران مدعی هستند که فشار بر جوامع آنها در داخل ایران از زمان به روی کار آمدن دولت روحانی، به خصوص در سال جاری میلادی و آغاز دوران موسوم به پسا برجام، شدیدتر شده است.
بان کی مون دبیرکل، سازمان ملل متحد، در آخرین گزارش خود که روز ۱۳ مهرماه سال جاری انتشار یافت، مقامهای جمهوری اسلامی را به نقض حقوق اقلیتهای دینی متهم کرد و از بازداشت مکرر اقلیتها به خاطر اعتقادات دینی و اعمال تبعیض های مذهبی در ایران ابراز ناخرسندی نمود.
آپارتاید اقتصادی و آموزشی علیه بهائیان
در همین رابطه “سیمین فهندژ” سخنگوی جامعه بهائی در ژنو، جمهوری اسلامی را متهم به اعمال یک “سیستم آپارتاید اقتصادی” سفت و سخت و پنهان علیه جامعه بهائیت ایران نمود. او به رادیو فردا گفته است که مجموعه دستور العملهائی که توسط سازمانهای مختلف حکومتی در ایران صادر می شوند با هدف فقیر کردن تعمدی جامعه بهائی ایران اعمال می گردند.
به تازگی دفتر جامعه بهائی در ژنو بخشی از این دستور العملها را در یک جزوه با عنوان “آپارتاید اقتصادی در ایران” منتشر کرده است. در این جزوه دهها برگ سند منتشر شده که در آنها نهادهای حکومتی در ایران دستوراتی برای اعمال تبعیض علیه بهائیان صادر کرده اند.
علاوه بر تبعیض اقتصادی، موضوع تبعیض آموزشی و تحصیلی نیز در ایران علیه بهائیان اعمال می شود. سردبیر سایت “بهائی نیوز” که اخبار بهائیان ایران را پوشش می دهد به رادیو فردا گفت: علاوه بر بازداشت حداقل ۶۰ بهائی درسراسر کشور از ابتدای سال میلادی جاری، تعداد ۱۲۰ نفر از اعضای جامعه بهائیان ایران از شرکت در کنکور سراسری به خاطر بهائی بودنشان جلوگیری شده است. او اضافه کرد که فقط ۵ نفر بهائی در طی ماه اخیر از دانشگاههای ایران اخراج شده اند.
عقیده بهائی از ادیان به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی ایران نیست و مسئولان جمهوری اسلامی از آن با عنوان “فرقه ضاله بهائیت” یاد می کنند.
عدم تحمل و آزار نوکیشان مسیحی پروتستان
در رابطه با موضوع اعمال فشار بر اقلیتهای دینی در ایران، “منصور برجی” سخنگوی کمیته “ماده هجده” وابسته به شورای کلیساهای مسیحی همگام ایران نیز به رادیو فردا گفته که در دوران حسن روحانی برخلاف وعده های رئیس جمهور ایران طی مبارزات انتخاباتی درباره رسیدگی به حقوق اقلیتهای دینی و قومی، نه تنها پیشرفتی در این زمینه حاصل نشده، بلکه وضعیت به خصوص در یک سال گذشته رو به وخامت گذاشته است. او از این نظر نمره کارنامه دولت روحانی را صفر می داند.
به گفته این نوکیش مسیحی ساکن لندن، در سال ۲۰۱۶ میلادی تا کنون ۹۲ مسیحی در ایران به خاطر ایمان مذهبیشان بازداشت شده اند که از این تعداد هنوز ۸۳ نفر در زندانها هستند. منصور برجی در ادامه گفت: بعضی از این تعداد هنوز تفهیم اتهام نشده اند و برخی دیگر از دادگاههای اسلامی احکام زندان از چندین ماه تا چند سال گرفته اند و در مورد مسائل رفاهی، سازمان زندانهای قوه قضائیه بین آنها و زندانیان دیگر تبعیض قائل می شود.
لازم به توضیح است که تقریبا همه کلیساهای مسیحی دارای مجوز که به زبان فارسی برای اعضای خود موعظه می کردند در داخل ایران طی دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد به تدریج بسته شدند و رهبران و اعضای موثر آنها با فشار مجبور به ترک کشور شدند. در دوران دولت روحانی مجوز بازگشائی هیچکدام از آنها تا کنون صادر نشده است. مسیحیت یکی از سه اقلیت دینی به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی ایران می باشد.
بسیاری از اقلیتهای مذهبی می دانند که نهادهای مذهبی و حکومتی تند رو که زیر نظر دولت نیستند عامل اصلی فشار بر اقلیتها در ایران هستند تا دولت روحانی را در تحقق وعده هایش ناتوان نشان دهند. اما سوال آنها این است که چرا دولت روحانی در برابر آنها سکوت پیشه کرده و هیچ اعتراضی به آنها نمی کند.