وضعیت پناهجویان ایرانی و افغان دیپورتی از آمریکا به پاناما

دختر پناهجوی نوکیش مسیحی ایرانی اخراجی از آمریکا در پاناما میگوید که نه میتواند به ایران برگردد و نه اجازه ماندن در پاناما. دولت ترامپ مدعی است که آنها خلافکارانی هستند که عمدا به آمریکا اعزام شده اند.
نزدیک دو ماه از زمانی که دهها مهاجر غیر قانونی آسیایی و آفریقایی در هتلی در پایتخت پاناما مجبور به اقامت شدند و تصاویریشان از پشت پنجره های هتل و درخواست کمکشان منتشر شد میگذرد. آنها پس از بازداشت توسط پلیس آمریکا از آن کشور اخراج شدند و بلافاصله با هواپیما به پاناما کشوری کوچک در آمریکای مرکزی منتقل شدند. این افراد هنوز راهی برای خروج از این بنبست که در آن گیرکرده اند نیافته اند.
یک سازمان مذهبی موسوم به ایمان و شادی در حال حاضر میزبان ۵۱ نفر از این مهاجران در پاناما سیتی پایتخت کشور پاناما است. بر اساس گزارش این جنبش مذهبی، این مهاجران زنان و مردان و کودکانی هستند که از کشورهایی مانند ایران، افغانستان، نپال، پاکستان، سومالی، اریتره، کامرون، اتیوپی، چین و روسیه آمدهاند.
طبق آخرین آمار دولت پاناما، از ۲۹۹ مهاجر غیرقانونی که از آمریکا اخراج شدهاند، ۱۹۲ نفر با بازگشت داوطلبانه به کشورهای خود موافقت کردهاند. آنهایی که در پاناما ماندهاند، مجوز اقامت موقت بشردوستانهای به مدت ۳۰ روز دریافت کردهاند که امکان تمدید ۶۰ روزه دارد. پس از این مدت، ممکن است از این کشور اخراج شوند. پاناما بر اساس توافقی با دولت ترامپ، ۲۹۹ مهاجر، از جمله آرتمیس را پذیرفته است. توافقی که جزئیات آن معلوم نیست.
دولت پاناما اعلام کرده که مهاجرانی که امکان بازگشت به کشورشان را ندارند، باید کشوری سوم را پیدا کنند که حاضر به پذیرش آنها باشد. بسیاری از این مهاجران غیر قانونی میگویند که بازگشت به کشورشان برایشان امکانپذیر نیست. دولت پاناما مدعی است که این افراد تحت نظارت نهادهای سازمان ملل قرار دارند.
اما مدیر بخش قاره آمریکا در سازمان دیدهبان حقوق بشر گفته است که این افراد قربانی روندی خودسرانه شدند و بدون هیچ فرصتی برای درخواست پناهندگی یا دسترسی به وکیل، ناگهان به پاناما منتقل شدند. این مقام سازمان دیده بان جقوق بشر توضیح میدهد اطلاع دارد که اخراجی ها از آمریکا پس از بازداشت هفتهها در بیخبری نگه داشته شدند، بدون آنکه بتوانند با دنیای بیرون ارتباط برقرار کنند.
دختر نوکیش مسیحی ایرانی ساکن کالیفرنیا
یکی از این افراد میگوید که یک نوکیش مسیحی ایرانی است. دختری به نام آرتمیس قاسمزاده که توسط ماموران مرزی ایالات متحده در شهر سن دیگو در کالیفرنیا بازداشت میشود.
آرتمیس به شبکه خبری بیبیسی گفته است که در سال ۲۰۲۲ تصمیم گرفتم دینم را تغییر دهم و مسیحی شوم. در ایران، مجازات این کار اعدام است. آرتمیس میگوید پس از آنکه حکومت ایران یک کلیسای خانگی ممنوعه را شناسایی و دو نفر از دوستانش را بازداشت کرد، از کشور فرار کرد. آرتمیس همچنین گفته است که پس از کشته شدن مهسا امینی در ۱۴۰۱ با مشکلات فراوانی به خاطر نداشتن حجاب در ایران روبرو شده است.
آرتمیس گفته است که برای رسیدن به آمریکا، ابتدا از طریق هوائی به امارات متحده عربی پرواز کرد بعد از آنجا به کره جنوبی رفت و در نهایت از مکزیک سر در آورد. او سپس به همراه برادر بزرگترش به صورت غیرقانونی از مرز مکزیک وارد آمریکا میشود و قصد دادن درخواست پناهندگی داشته که بازداشت شده است. چند روز بعد ماموران مرزبانی آمریکا به او و دهها مهاجر دیگر که در کالیفرنیا بازداشت شده اند اعلام میشود که به تگزاس منتقل میشوند، اما در نهایت خود را در پاناما سیتی یافتند.
از هتل لوکس در پاناماسیتی تا اردوگاه جنگل دارین
“هو” یک مهاجر افغان که او نیز با بیبیسی مصاحبه کرده گفته است که هتل محل اقامت هفته اولمان در پاناما سیتی یک هتل لوکس بود ولی در آن هتل مثل زندانیها بودیم. چون ماموران امنیتی، پلیس و نیروهای مهاجرت پشت در اتاق نگهبانی میدادند و اجازه خروج نداشتیم.
به گفته هو بیشتر تاین مهاجران اخراجی نمیتوانستندد به کشور خود برگردند. برخی نیز حاضر شدند با خرج آمریکا به کشورشان برگردند. مهاجرانی که حاضر نشدند به کشورهایشان بازگردند پس از یک هفته اقامت در هتل به اردوگاه سن وینسنت در استان دارین پاناما فرستاده شدند که محل اسکان موقت کسانی است که قصد دارند به آمریکا برسند. اردوگاه سن وینسنت چهار ساعت از پایتخت پاناما فاصله دارد و در کنار جنگلی انبوه واقع شده است.
“هو” میگوید از این تصمیم انتقالشان به اردوگاه بیاطلاع بوده است و طبق دستور ماموران امنیتی، مقابل هتل دکاپولیس سوار اتوبوس شدند. ماموران امنیتی به آنها آنها گفته بودند که میخواهیم هتلتان را عوض کنیم. با این حربه آنها را سوار اتوبوس میکنند و بعد از هشت ساعت همگی متوجه میشوند که در جنگل دارین هستند.