ماجرای اخراج پزشک لبنانی از آمریکا و سرنوشت سایر حامیان حماس

ترامپ در ضمن سخنرانیهای انتخاباتی خود گفته بود که در صورت برنده شدن همه دانشجویان و استادان خارجی که برعلیه اسرائیل و به نفع حماس در دانشگاهها تظاهرات کرده اند را شناسائی و از آمریکا اخراج میکند.
به گزارش پناهنده نیوز، در اسفندماه ۱۴۰۳ آمریکا یک پزشک و استاد دانشگاه لبنانی را که در حال بازگشت از مراسم تشیع حسن نصرالله در لبنان به ایالات متحده بود از این کشور اخراج کرد. ماموران مرزبانی ایالات متحده که به این زن مشکوک شده بودند تلفن او را بازرسی و در گوشی تلفن همراه او عکسهای علی خامنهای و حسن نصرالله را پیدا کردند.
خبرگزاری رویترز دوشنبه ۲۷ اسفند گزارش داد که این زن لبنانی هفته گذشته از آمریکا اخراج شد. این پزشک ۳۴ ساله که رشا علویه نام دارد، استادیار دانشگاه براون در ایالت رودآیلند آمریکا بود. وزارت امنیت داخلی ایالات متحده ۲۷ اسفند با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، از اخراج این زن لبنانی از خاک آمریکا دفاع کرد و نوشت که ویزا یک امتیاز است، نه یک حق. تمجید و حمایت از تروریستهایی که آمریکاییها را میکشند، دلیلی موجه برای رد صدور ویزا محسوب میشود. این یک اقدام امنیتی بدیهی است.
بنا بر اعلام وزارت امنیت داخلی آمریکا، رشا علویه بهصراحت به ماموران گمرک و حفاظت مرزی این کشور گفته که هدفش از سفر به بیروت، شرکت در مراسم تشییع جنازه نصرالله بوده است. بر اساس این اظهارات و پیدا شدن تصاویری از حسن نصرالله و علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در تلفن همراه این فرد، وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرد که نیروهای گمرک و حفاظت مرزی آمریکا (CBP) به این نتیجه رسیدند که اهداف واقعی او از حضور در ایالات متحده مشخص نیست.
مراسم تشییع جنازه نصرالله پنجم اسفند در پایتخت لبنان برگزار شد. حزبالله از مهمترین گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه به شمار میرود. پایگاه خبری پولیتیکو در همین رابطه نوشت علویه در دفاع از خود گفته حمایتش از رهبر پیشین حزبالله، صرفا جنبه «مذهبی» داشته و به دلایل سیاسی نبوده است.
اخراج دانشجویان خارجی مدافع حماس و غزه
در راستای همین خبر در سه ماه گذشته که دولت جدید آمریکا به ریاست دونالد ترامپ شروع به کار کرده، بسیاری از دانشجویان و دانشگاهیان خارجی که سال گذشته ظاهرا در مخالفت با اسرائیل و حمایت از مردم غزه در دانشگاهها تحصن و درگیری به را انداختند را لغو ویزا و اخراج کردند.
مقامات اداره مهاجرت آمریکا در یک اطلاعیه در اسفند ماه از دستگیری دو فعال طرفدار فلسطینیان خبر دادند که در تجمعات بهار سال گذشته در دانشگاه کلمبیا نیویورک شرکت کرده بود. اعتراضات بهار سال گذشته به جنگ غزه با تحصن و چادر زدن در محوطه دانشگاه کلمبیا آغاز و به چند دانشگاه دیگر آمریکا هم کشیده شد.
اداره امنیت داخلی روز جمعه ۲۴ اسفند ماه در بیانیهای اعلام کرد که لقا کوردیا، که فلسطینی و اهل کرانه باختری است در نیوجرسی آمریکا بازداشت شده است. اداره امنیت داخلی آمریکا میگوید که خانم لقا کوردیا، متهم است که پس از آن که ویزای دانشجوییاش در سال ۲۰۲۲ «به دلیل غیبت» منقضی شد، به طور غیرقانونی در آمریکا مانده است. در این بیانیه اشاره نشده است که آیا خانم کوردیا در دانشگاه کلمبیا یا یک موسسه دیگر حضور داشته یا خیر.
بازداشت لقا کوردیا در پی بازداشت محمود خلیل اعلام شده است، دیگر فعال طرفدار فلسطینیها در دانشگاه کلمبیا که یکهفته قبل از آن در شهر نیویورک بازداشت و به زندانی در لوییزیانا منتقل شده بود.
بنا بر اعلام اداره مهاجرت آمریکا همچنین یک دانشجوی دیگر به نام رانجانی سرینیواسان، که تبعه هند است اوایل هفته گذشته با پذیرش «اخراج داوطلبانه» از ایالات متحده خارج شده است. خانم سرینیواسان، دانشجوی دوره دکترای برنامه ریزی شهری در دانشگاه کلمبیا نیویورک بود و ویزایش در پنجم مارس امسال لغو شد.
یک زن ایرانی نیز از اخراج شدگان بود. روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد که “هلیا دوطاقی” یک پژوهشگر حقوق بینالملل که از سال ۲۰۲۳ در دانشکده حقوق دانشگاه ییل آمریکا مشغول به کار شده بود، به اتهام ارتباط با یک گروه حامی فلسطینیها از کارش معلق شده است. این روزنامه میگوید که خانم دوطاقی که ایرانی است، از هفته گذشته به طور ناگهانی از ورود به محوطه دانشگاه منع و به مرخصی اجباری فرستاده شده است. گفته شده که این زن ایرانی با گروه صامدون ارتباط داشته است. گروه صامدون در تامین مالی و جمع آوری اعانه برای حماس و حزب الله در آمریکا فعالیت دارد.
محمود خلیل، ۳۰ ساله متولد سوریه و فارغ التحصیل دانشگاه کلمبیا نیویورک است و گرین کارت اقامت در آمریکا را دارد. ماموران اداره مهاجرت آمریکا گرین کارت او را نیز به خاطر حمایت از حماس لغو کرده اند. وکلای او میگویند که آقای خلیل از حق آزادی بیان برای تظاهرات در حمایت از فلسطینیها در غزه و مخالفت با حمایت آمریکا از اسرائیل استفاده کرده است و حمایت او از حماس را رد میکنند.