توافق مهم کشورهای اتحادیه اروپا در مورد اصلاح قوانین پناهندگی

اتحادیه اروپا به عنوان یکی از اصلی ترین مقصدهای پناهندگان سراسر جهان با توافق در مورد ساز و کارهای کارآمدتر از گذشته تلاش در ایجاد تغییرات بنیادین در سیستم پناهندگی خود دارد.
به گزارش پناهنده نیوز، اتحادیه اروپا اعلام کرده که بر اساس توافقی که ۲۷ وزیر کشور اعضای اتحادیه اروپا در روز ۱۸ خرداد در لوکزامبورگ داشتند، دو تغییر بسیار مهم در ساختار پذیرش پناهندگان در اروپا بوجود خواهد آمد. این تغییرات مربوط به کشورهایی مانند ایتالیا، یونان و اسپانیا میشود که به عنوان دروازه های ورود پناهندگان به اتحادیه اروپا محسوب میشوند. بر پایۀ توافق مذکور، روند اداری درخواست پناهندگی در کشورهایی که دروازه ورود مهاجران هستند از این پس بسیار کوتاه خواهد شد و همچنین قرار شد بخشی از پناهجویان که بهصورت رسمی از این کشورها به سایر کشورهای اروپایی منتقل شوند اگر دومین کشور میزبان از پذیرش این پناهجویان امتناع کرد در ازایش جریمه پرداخت کند.
بر پایه قوانین کنونی و مقرارات موسوم به “توافق دوبلین” هر پناهجویی که وارد یکی از کشورهای همپیمان در اروپا بشود، باید در همان کشور نخست، درخواست پناهندگی بدهد. همین امر باعث شده که کشورهای جنوب اروپا با تراکم کاری و مشکلات فراوان در مورد پذیرش پناهندگان روبرو شوند. به همین دلیل شماری از کشورهای اروپایی از ۲۰ سال پیش برای ایجاد تغییرات در این قانون، تلاش میکنند. در حال حاضر ایتالیا با فاصله بسیار زیاد از اسپانیا و یونان با بیشترین تعداد پناهجویان مواجه است و اسپانیا و یونان در رده های بعدی قرار دارند.
سازوکار مورد توافق در لوکزامبرگ به سایر کشورهای عضو اتحادیه دو گزینه را برای کمک به نخستین میزبانان پیشنهاد میدهد؛ سایر کشورهای عضو یا بخشی از مهاجران را بپذیرند، یا به جایش غرامت مالی بدهند. در حالت نخست، این کشورها، شماری معین از پناهجویان را از کشورهای دروازه اروپا به درون مرزهایشان منتقل میکنند. اما اگر از این موضوع سر باز زنند باید به ازای هر مهاجر حدود ۲۰ هزار یورو به میزبان نخست بپردازند. از طرف دیگر میزبانان نخست نیز موظف هستند تا روند رسیدگی به پرونده پناهندگی را در یک فاصله زمانی حدوداً ۱۲هفتهای به سرانجام برسانند.
این توافق برای اجرائی شدن باید مورد تصویب کمیسیون اروپا و نیز پارلمان اروپا قرار بگیرد.