آیا سفارتخانه های جمهوری اسلامی به پناهجویان ایرانی کمک می کنند؟

معاون کنسولی وزارت خارجه: خانوادههای پناهجویان ایرانی از نمایندگیهای این کشور در خارج انتظار حمایت نداشته باشند.
به گزارش پناهنده نیوز، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روشی دوگانه و گفتمانی دوپهلو درباره مسئله پناهجویان ایرانی که در اقصی نقاط جهان پراکنده شده اند را پیش گرفته است. از یک سو مسئولان وزارت امورخارجه پناهجویان ایرانی را مشتی خائن می دانند که هویت ملی و مذهبی خود را انکار می کنند. از سوی دیگر اعلام می کنند که سفارتخانه های جمهوری اسلامی در کشورهای مختلف دنیا موظف شده اند تا شرایط لازم برای بازگشت پناهجویان ایرانی را فراهم نمایند. در نهایت مسئولان مذکور معتقدند که نه وضعیت نابسامان ایران، بلکه تبلیغات دروغین غربیها مردم ایران را ترغیب به پناهندگی به کشورهایشان می کند !
ماه گذشته و در حوالی پایان سال بود که حسن قشقاوی، معاون کنسولی، امور مجلس و امور ایرانیان وزارت خارجه، گفت که خانوادههای پناهجویان ایرانی از نمایندگیهای این کشور در خارج انتظار حمایت نداشته باشند زیرا کنوانسیون ژنو اجازه نمیدهد که سفارت در این خصوص وارد عمل شود، مگر آنکه پناهجویان خود درخواست کمک داشته باشند.
این سخنان را آقای قشقاوی پیش از عید نوروز در سخنانی در برنامه “تیتر امشب” در سیمای جمهوری اسلامی بیان کرد و گفت: «انکار هویت ملی، شخصی، مذهبی و … از مهمترین ویژگیهای پناهجویان و مهاجران غیرقانونی است. این افراد معمولا به کشورهای مقصد، اطلاعات نادرست میدهند و این موضوع سبب میشود که کسانی که کشور را ترک کردهاند، روی بازگشت نداشته باشند و از این بترسند که با آنها برخورد قضایی شود.»
معاون وزیر امور خارجه ایران در عین حال افزود: «به رغم وضعیت غیرانسانی پناهجویان در اردوگاهها، این افراد به علت اینکه همه پلهای پشت سر را خراب کردهاند و داراییهای خود را فروختهاند، امیدی به بازگشت نداشته باشند. با وجود این سفارتخانههای ما موظف هستند تا حداکثر شرایط را برای بازگشت پناهجویان هموطن فراهم کنند.»
قشقاوی با اشاره به وضعیت پناهجویان در اروپا گفت که خود اروپاییها زمینهساز آوارگی بسیاری از ملتها هستند و اکنون به علت مشکلات داخلی خود حتی کنوانسیونهای بینالمللی حقوق بشری را زیر پا میگذارند. البته وی در همین برنامه تلویزیونی در اظهاراتی متناقض تاکید کرد: «ما امیدواریم که مسئولان کشور تلاش کنند به جای دعوای سیاسی برای اشتغال جوانان کشورمان برنامهریزی کنند تا مصیبت گربیان هموطنانمان را نگیرد و کارآمدی به حدی فراهم شود تا جوانان ایرانی اغوا نشوند. همچنین از خانوادهها در خواست میکنیم که نگذارند فرزندانشان اینگونه تحقیر شوند.»
آقای قشقاوی به مذاکرات کنسولی فعال در چند ماه اخیر با کشورهایی چون استرالیا، ایتالیا، یونان، دانمارک و سوئد هم اشاره کرد و گفت: «بحث این است که آنها متمایل به پذیرش دیپورت اجباری هستند اما ما میگوییم که این خلاف کنوانسیونهای حقوقبشری است و از سوی دیگر ما میگوییم بهشتنمایی افراطی تبلیغاتی سبب شده است که افراد اغوا شوند زیرا این کشورها عدهای را راه میدهند و عدهای را راه نمیدهند.»
مقامات فرانسوی در آغاز ماه مارچ گدشته به مهاجران و پناهجویان ساکن اردوگاه مشهور به “جنگل” در بندر کاله، در شمال فرانسه، دستور دادند که این اردوگاه را ترک کنند وگرنه به زور تخلیه خواهند شد. این دستور اعتراض شدید بسیاری از ساکنان این اردوگاه را به دنبال داشت.
مطابق گزارش خبرگزاریها، حداقل شش مهاجر ایرانی لبهای خود را در اعتراض به اخراجهای جمعی و تخریب بخش وسیعی از یک اردوگاه مهاجران در شمال فرانسه دوخته بودند.هزاران مهاجر و پناهجو در بندر کاله جمع شدهاند به امید اینکه بتوانند خود را به بریتانیا برسانند.
قشقاوی معاون کنسولی وزیر امور خارجه در همان برنامه تلویزیونی، با اشاره به وضعیت پناهجویان ایرانی در اردوگاه کاله فرانسه گفت که فقط اقلیت محدودی در بندر کاله فرانسه ایرانی هستند. در همین رابطه علی آهنی، سفیر ایران در فرانسه به تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی گفت که مقامات ایرانی تلاش میکنند تا پناهجویان ایرانی را قانع کنند تا به ایران برگردند.