وضعیت دانشجویان و پناهجویان ایرانی در اوکراین پس از تهاجم

دانشجویان ایرانی میگویند که برای تحصیل در اوکراین هزینه داده اند و نمیخواهند پولشان سوخت شود. پناهجویان ایرانی نیز میخواهند از این فرصت برای رساندن خود به اروپای غربی استفاده کنند.
به گزارش پناهنده نیوز، بعد از گذشت دو هفته از آغاز تهاجم همه جانبه نظامی روسیه به اوکراین، صدها دانشجوی ایرانی که در کیف پایتخت اوکراین و سایر شهرهای آن کشور در دانشگاهها مشغول تحصیل هستند به رسانه ها گفته اند که به حال خود رها شده اند و نمی دانند که برای خارح شدن از مهلکه تهاجم ولادیمیر پوتین به اوکراین چه باید بکنند. همچنین برخی ایرانیان پناهجو نیز که اغلب به صورت خانوادگی در مسیر حرکت خود پس از خروج از ایران در اوکراین به سر میبرند نیز در این وضعیت جنگی آشفته گیر افتاده اند و با توجه به شرایط بی ثبات کنونی نمی دانند چه آینده ای در انتظار آنان است. تا به حال تعدادی از این دو گروه پناهجو و دانشجوی ایرانی توانسته اند خود را به داخل خاک لهستان برسانند. آنها اکنون سرگردان هستند و به جای اینکه برای بازگشت به ایران تلاش کنند در فکر استفاده از موقعیت آشوبزده کنونی برای رساندن خود به اروپای غربی به ویژه آلمان هستند.
تنش بین روسیه و اوکراین به سال ۲۰۱۳ باز میگردد. هرچند دو کشور توافق صلح امضا کردند، اما از دو ماه پیش روسیه بیش از ۱۵۰ هزار نیروی نظامی در مرز اوکراین مستقر کرد و بامداد روز پنجشنبه ۵ اسفند، ولادیمیر پوتین رئيس جمهوری روسیه فرمان عملیات نظامی در اوکراین را صادر کرد.
در روزهای آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین، ابتدا خبرگزاری صداوسیمای جمهوری به نقل از اداره کل روابط عمومی وزارت علوم گزارش کرد که هاشم داداشپور، معاون وزیر علوم و رئیس سازمان امور دانشجویان، روز یکشنبه ۸ اسفند از تشکیل ستاد همراهی و حمایت به منظور تسریع در امور مربوط به دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در اوکراین در این سازمان خبر داد و گفت که در تلاش هستیم تا دانشجویان ایران را به یکی از کشورهای لهستان، مجارستان و رومانی هدایت شوند.این مقام وزارت علوم همچنین گفته بود که انتقال دانشجویان با پیگیری و هماهنگی با دستگاههای مربوطه در داخل و خارج از کشور، سفیر ایران در اوکراین، سفرای کشورهای همسایه و رایزن علمی صورت گرفته استاین اخبار در حالی منتشر شد که یک روز قبل از آن یعنی در روز شنبه ۷ اسفند ماه یکی از دانشجویان ایرانی که دستکم سه روز را به همراه تعداد دیگری از دانشجویان ایران در پناهگاه سپری کرده بود، در یک ویدئوی اختصاصی ارسال شده به صدای آمریکا گفت، سفارت جمهوری اسلامی ایران در کییف هیچ کمکی به دانشجویان نکرده است و آنها برای نجات جانشان با پای پیاده به ایستگاه قطار کییف رسیده اند.یکی دیگر از دانشجویان ایرانی که مدعی بود در شهر خارکوف حبس شده نیز به خبرنگار صدای آمریکا گفته بود که سفارت جمهوری اسلامی در کییف کاری برای دانشجویان ایرانی انجام نداده است.
به دنبال همه اینها چند روز بعد اردوان ارژنگ، معاون امور دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان وزارت علوم اعلام کرد که دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در اوکراین، که در رشتههای زیر مجموعه وزارت علوم تحصیل میکنند، با توجه به بحران کنونی اوکراین، میتوانند در داخل کشور ادامه تحصیل بدهند. این اعلام آمادگی با استقبال چندانی از سوی دانشجویان ایرانی در اوکراین روبرو نشد و آنها به نظر میرسد آوارگی در لهستان و رومانی را بر بازگشت و ادامه تحصیل در ایران ترجیح میدهند. این دانشجویان میگویند که برای تحصیل در اوکراین هزینه کرده اند و نمیخواهند پولهائی که داده اند سوخت شود.
سفارت جمهوری اسلامی در کییف که تنها مرجع رسیدگی به وضعیت ایرانیان در داخل خاک اوکراین می باشد، تنها پس از انتشار ویدئوهای گوناگون از دانشجویان حبس شده ایرانی در اوکراین در روزهای اول آغاز تهاجم که از سفارت حمهوری اسلامی خواستار کمک بودند، اعلام کرد که منوچهر مرادی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در کییف گفته که کلیپهای منتشر شده از دانشجویان ایرانی را دیدم و به محل آنها رفتیم و دیدار صمیمانهای را با دانشجویان مقیم اوکراین داشتیم. اما دانشجویان ایرانی مشغول تحصیل در اوکراین همچنان با انتشار ویدیوهائی در فضای مجازی مدعی هستند که سفارت ایران در کییف برای آنها هیچکاری انجام نداده است. بعضی از آنها میگویند که وقتی به سفارت جمهوری اسلامی زنگ میزنند و درخواست کمک می کنند تلفن را بر روی آنها قطع می کنند.یک دانشجوی دندانپزشکی ایرانی در اوکراین هم میگوید که پس از آغاز حملات روسیه به اوکراین او و چند دانشجوی پسر و دختر دیگر با سفارت جمهوری اسلامی در کیف تماس گرفته اند و خواهان کمک سفارت برای انتقال خودشان به یک نقطه امن شده اند ولی سفارت گفته که نمی تواند در حال حاضر به آنها کمکی بکند.
پناهجویان ایرانی نیز که میخواستند از طریق اوکراین خود را به اروپای غربی برسانند، حالا پس از پشت سر گذاشتن شوک روزهای اول تجاوز روسیه به اوکراین در فکر این هستند که از این موقعیت به نفع خود استفاده کنند تا شاید بتوانند خود را در پناه با موج عظیم و بی سابقه پناهجویان اوکراینی وارد اروپای غربی نمایند.