ایران

نوروز ۱۳۹۸؛ چگونه سفره هفت سین مردم ایران را سیل برد؟

منابع داخلی از هفتاد کشته و بیش از سه و نیم میلیارد دلار خسارت مالی تا کنون یاد می کنند و تصریح دارند که این ارقام افزایش خواهند داشت.

به گزارش پناهنده نیوز، از روز بیست و نهم اسفند مقارن با شروع تعطیلات نوروزی در ایران، بارشهای شدید ابتدا در استانهای گلستان و مازنداران سیل به راه انداخت و سپس ادامه این بارشها در مناطق جنوبی ایران به ویژه در شهر شیراز مرکز استان فارس و مناطق اطراف آن فاجعه آفرید. اما حادثه به همین جا ختم نشد و سیل در استان لرستان با هجوم به دو شهرستان پلدختر و معمولان و توابع آنها صدها هزار نفر را آواره و بی خانمان نمود تا جائی برای برگزاری سیزده بدر نباشد. این سیل به خوزستان هم روان شد و بسیاری از شهرها و روستاهای آنجا را هم ویران کرد.

با پایان تعطیلات نوروزی حالا مقامات استان خوزستان اعلام کرده اند که یک سامانه بارشی جدید به این استان وارد شده است و با پر شدن ظرفیت دو سد کرخه و دز در استان خوزستان و سرریز شدن آنها، از زنان و کودکان در چندین شهر و روستای این استان خواسته شده است که محل زندگی خود را ترک کنند و به جای امن بروند.

سازمان هواشناسی ایران میگوید؛ سامانه جدید بارشی که از عصر جمعه ۱۶ فروردین وارد کشور شده، روزهای شنبه و یک ‌شنبه در تمامی استان‌های ایران جز هرمزگان و سیستان و بلوچستان فعال خواهد شد. اما بیشترین بارش‌ها در دو استان خراسان شمالی و خراسان رضوی خواهد بود. معنی این حرف این است که این دو استان نیز در معرض سیل قرار دارند.

ابعاد خسارتهای ناشی از سیل

به گزارش خبرگزاریهای داخلی بر اثر سیل و حوادث مرتبط با آن در نوروز ۱۳۹۸ تاکنون به گفته پزشکی قانونی ۶۷ نفر و به گفته سازمان اورژانس کشور ۷۰ نفر کشته شده اند. اما همین منابع تصریح کرده اند که این ارقام افزایش خواهند داشت. بیشترین تعداد کشته شدگان (حدود بیست نفر) متعلق به حادثه سیل دروازه قرآن شیراز بود که همه مسافران نوروزی مستقر در آن محل را به شدت غافلگیر کرد و بحثهای زیادی در بین مردم راجع به مسببان این فاجعه مرگبار به راه انداخت.

درباره ابعاد مالی تا کنون آمار دقیقی از سوی منابع رسمی منتشر نشده است. تا روز سیزدهم فروردین آسیب‌دیدگی بیش از ۵۰ هزار واحد مسکونی در کل ایران طی جریان سیل توسط مقامات تائید شده بود. خسارت شبکه برق در سراسر کشور، ۱۲۰ میلیارد تومان، خسارت واردشده به عشایری که در استان‌های مختلف ساکن بوده‌اند هم ۱۷۲ میلیارد تومان اعلام شده است.

دوم فروردین ماه بعد از این که اعلام شد نیمی از شهر آق قلا در استان گلستان به زیر آب فرو رفته است و سردار عزیز جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران نیز در یک اقدام نمایشی با ترکاندن جاده و خط آهن در این منطقه سیل را به طرف شهر گمیشان سرازیر کرد، مقامات غیر رسمی گفتند که ۱۸۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی و هفت هزار هکتار از باغات، یک هزار و ۵۰۰ منزل مسکونی شهری و پنج هزار منزل مسکونی روستایی نابود شده اند.

نورمفیدی امام جمعه در خطبه‌های نمازجمعه گرگان میزان خسارت وارده ناشی از آبگرفتگی و سیلاب در مناطق سیل زده گلستان را بر اساس برآوردهای اولیه ۵۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد. در حالی که مقامات آن استان گفته اند سیل ۱۲۰۰ میلیارد تومان خسارت فقط در حوزه کشاورزی و دامپروری وارد کرده است. بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گنبدکاووس هم در رابطه با سیل و آبگرفتگی در استان گلستان گفت که هزار واحد مسکونی در مناطق روستایی و حاشیه ای گنبد کاووس آسیب جدی دیده اند. بر اساس برآوردهای اولیه مجموع خسارت‌های مالی استان گلستان تا روز ۱۳ فروردین، چهار هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان اعلام شده است.

در سیل شیراز علاوه بر کشته ها، سیل دویست خودرو را با خود برد و به ۱۷۰ خودرو هم آسیب جدی وارد شد. تاکنون فقط خسارت سیل در بخش کشاورزی استان فارس ۳۰۵ میلیارد تومان اعلام شده است. بر اساس گزارش سازمان مدیریت بحران لرستان این استان، تا سیزدهم فروردین ۱۲۴۵میلیارد تومان خسارت به بخش‌های مختلفش وارد شده است. استاندار کهگیلویه و بویراحمد هم خسارت سیل در این استان را تا ۱۲ فروردین، هزار میلیارد تومان اعلام کرد.

خسارت سیل در استان خوزستان که هنوز نیز درگیر مستقیم سیل است فقط در دو حوزه کشاورزی و تأسیسات آب و فاضلاب ۶۳۰ میلیارد تومان و ۱۳۸ میلیارد تومان برآورد شده است. خسارتها بازهم افزایش خواهد داشت. چون اکنون در مجموع دستور تخلیه ۱۴ شهر و شهرستان و ۱۱۰ روستای خوزستان که در معرض سیل هستند صادر شده است. افزایش سیل خوزستان در حالی است که استان لرستان، نیز همچنان با خطر سیل و مشکلات کمک‌رسانی دست و پنجه نرم میکند.

جمع‌بندیها حاکی از آن است که تاکنون ۱۱ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان خسارت سیل روزهای نخست بهار ۱۳۹۸ بوده است. اما دولت جمهوری اسلامی تاکنون فقط دو هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای جبران خسارت حوزه کشاورزی و مسکونی در نظر گرفته است.

کارشناسان غیر دولتی خسارت سیل نوروز ۱۳۹۸ را در مجموع تا کنون سه و نیم میلیارد دلار برآورد میکنند و این خسارت گسترده را ناشی از رعایت نکردن استانداردها و بی توجهی مدیران کشور به مسائل محیط زیست و بی برنامگی و عدم مطالعات جامع در ساخت و سازهای کشور می دانند.

دعواهای سیاسی در پی سیل

سیل اخیر که متاسفانه دل چندان خوشی برای اکثر مردم ایران در ایام نوروز باقی نگذاشت، از لحاظ سیاسی صحنه برخورد جناحهای حاکم بر جمهوری اسلامی هم بود. در حالی که مردم انگشت اتهام خود را برای سوء مدیریت به سمت مسئولان جمهوری اسلامی نشانه گرفته اند، دو جناح اصولگرا به هدایت سپاه پاسداران و اصلاح طلب و میانه رو به رهبری رئیس جمهور و دولت اسلامی، مرتب اتهام بی عرضگی و بی برنامه بودن و خرابکاری در ساخت و سازها را به هم نسبت میدهند.

عزیز جعفری فرمانده سپاه پاسداران که سوار بر یک قایق در مناطق سیل زده آق قلا استان گلستان روز چهارم فروردین ۱۳۹۸ در تلویزیون ظاهر شد گفت راه حل مقابله با آب گرفتگی منطقه ترکاندن خط آهن و جاده هاست که راه آب را باز کند. در پی آن گردان مهندسی و تخریب نیروی زمینی سپاه پاسداران، بخشی از مسیر خط آهن گرگان-اینچه‌برون در شمال شهر آق‌قلا را در سه نقطه منفجر کردند.

حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی چند روز بعد در جلسه شورای هماهنگی ستاد بحران خوزستان گفته بود که با هلیکوپتر از منطقه سیل‌زده در استان گلستان بازدید کرده و به چشم خود دیده است که جاده‌ها و ریل راه‌آهن را در اطراف گرگان‌رود شکافته شده اند و این کار هیچ تاثیری نداشته و فقط آب در آق‌قلا بوده و حالا آمده به گمیشان و آن منطقه را نیز گرفته است.

این موارد در ابعاد وسیعی بین مردم در شبکه های اجتماعی مجازی منتشر شد و واکنشهای بسیاری از سوی مخالفان و موافقان هر دو طرف در پی داشت. در حالی که موافقان حسن روحانی سپاه و صدا و سیما را به تبلیغات علیه دولت حسن روحانی با سو استفاده از وضعیت سیل متهم میکنند، مخالفان اصولگرای روحانی نیز از او و دولتش بخاطر بی برنامگی و بی عرضگی در مواجه با سیل ویرانگر که خسارت عمده ای به مردم زده است انتقاد شدید می نمایند.

مردم هم که حالا ظرف این دو هفته آسیب جدی دیده اند و سخت عصبانی که سفره هایشان را آب برده و نوروز به کامشان تلخ گشته، در بسیاری از شهرهای آسیب دیده و سیل زده با شعارهای تند از مسئولین و مقامات جمهوری اسلامی استقبال می کنند و اصلا از وضعیت رسیدگی به مشکلاتشان راضی نیستند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا