قومی و ملی

آخرین اخبار از وضعیت پناهجویان کرد ایرانی دیپورت شده از ترکیه

سایتهای وابسته به دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی به نقل از پلیس ترکیه مدعی شده اند که به زودی دولت ترکیه قصد دارد تعدادی  دیگر از فعالان به گفته آنها ضد انقلاب را به ایران بر گرداند.

 به گزارش پناهنده نیوز، با گذشت بیش از  دو ماه از دیپورت سی و سه پناهجوی کرد ایرانی از ترکیه به ایران مشخص شده که حداقل دو نفر از آنها در زندانهای خوی و ارومیه تحت بازداشت و بازجوئی عوامل اطلاعاتی جمهوری اسلامی هستند. از شرایط فعلی بقیه پناهجویان کرد ایرانی دیپورت شده از ترکیه در آذر و دی ماه امسال بعد از آن که توسط ماموران ترک به مرزبانی جمهوری اسلامی تحویل داده شدند هنوز هیچ خبری در دست نیست.

بسیاری از خبرگزاریها و وبسایتهای حقوق بشری پیشتر اعلام کرده بودند که روز پنجشنبە پنجم دی‌ماه ۱۳۹۸برابر با ۲۶ دسامبر ۲۰۱۹ پلیس مهاجرت و پناهندگی ترکیه یک پناهجوی سیاسی کرد به نام عادل بهرامی و ۳۲ پناهجوی کرد دیگر را با اجبار به ایران بازگردانده است. به دنبال انتشار گسترده این خبر فعالان حقوق بشر و سازمانهای مدافع حقوق کردها در داخل ایران تلاش کردند که از وضعیت این پناهجویان دیپورت شده به ایران اطلاعاتی به دست آورند. به جز دو پناهجوی کرد که معلوم شده اکنون در ارومیه تحت بازداشت و زندانی هستند هنوز از سرنوشت بقیه پناهجویان تحویل داده شده به ایران اطلاعات موثقی در دست نیست.

عادل بهرامی

یکی از این پناهجویان دیپورت شده از ترکیه به ایران عادل بهرامی است. دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد (یو ان اچ سی آر) در آنکارا شهریور ۱۳۹۷ درخواست پناهندگی آقای بهرامی را ثبت و او را به اداره پناهندگی و مهاجرت شهر آماسیا در شمال ترکیه برای دریافت اجازه اقامت یا کیملیک منتقل کرده بود. اما این پناهجوی کرد اواخر آذر ۹۷ هنگام خروج غیرقانونی در فرودگاه آنتالیا بازداشت شد و تا تاریخ ۴ بهمن‌۱۳۹۷ در زندان بود. سپس پلیس ترکیه او را دادگاهی میکند و دادگاه حکم به برگرداندن او از ترکیه به ایران میدهد.

حکم دیپورت عادل بهرامی از ترکیه در حالی صادر میشود که برخی از سایت‌های خبری وابسته به حکومت ایران بدون ارائه سند یا ذکر منبع عادل بهرامی را عضو حزب کومله معرفی کردند که از مهمترین احزاب کرد ایرانی مخالف جمهوری اسلامی محسوب می شود.

آقای بهرامی در تاریخ ۲۸ آذرماه سال جاری در یک تماس تلفنی به دوستان خود اطلاع داده که پلیس ترکیه قرار است وی را به مکان نامعلومی منتقل کند.او در روز دوم دی‌ از انتقالش به شهر آگری در مرز ترکیه و ایران خبر داده بود. بعد از این که خبر تحویل بهرامی و پناهجویان کرد دیگر در رسانه ها منتشر شد، بولتن نیوز که وبسایت نزدیک به نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی است درباره این موضوع نوشت که عادل بهرامی به همراه تعداد دیگری از عوامل ضد انقلاب، از خاک کشور ترکیه اخراج و به داخل ایران دیپورت شدند و هم اکنون این افراد در کشور حضور دارند و تحویل مسئولان مرزبانی جمهوری اسلامی شده اند. بولتن نیوز همچنین به نقل از پلیس ترکیه نوشت که به ‌زودی شمار دیگری از “عوامل فعال ضد انقلاب” توسط دولت ترکیه به ایران دیپورت خواهند شد.

پس از اینکه عادل بهرامی به ایران بازگردانده شد به مدت چند هفته در بازداشتگاه اداره اطلاعات خوی مورد بازجویی قرار گرفت و سپس به زندان خوی انتقال داده شد. بهرامی چند روز در این زندان نگهداری و سپس جهت ادامه مراحل بازجویی در هفته اول بهمن ماه جاری به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه منتقل گردید. به نقل از مرکز حقوق بشر کردستان اتهام منتسب به این پناهجوی کرد از سوی مقامات امنیتی عضویت در احزاب ضد انقلاب کرد عنوان شده است. با انتساب این اتهامات به عادل بهرامی انتظار سرنوشت بسیار خطرناک برای او بسیار جدی به نظر میرسد.

عادل مکرم

دیگر پناهجوی دیپورت شده از ترکیه عادل مکرم یک پناهجوی سیاسی است که یک شهروند کُرد اهل ارومیه میباشد. مکرم فقط به‌ مدت سه ماه در ترکیه اقامت داشته و درخواست پاهندگی‌اش از سوی پلیس ترکیه تائید و در دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل ثبت شده بود.

عادل مکرم در اواخر آذرماه امسال از ترکیه به ایران دیپورت شده بود. از دلایل اخراج او از ترکیه اطلاعاتی در دست نیست. به گفته فعالان حقوق بشری داخل ایران، عادل مکرم نیز پس از اخراج از ترکیه به ایران، مدت ۱۹ روز در بازداشتگاه اداره اطلاعات خوی تحت بازجویی قرار داشت و سپس به زندان خوی و بعد به زندان ارومیه منتقل گردید.

به گفته فعالان حقوق بشری داخل ایران، عادل مکرم در حدود ۲۰ روز پیش از زندان خوی به زندان مرکزی ارومیه منتقل شده است و اکنون در آنجا تحت بازجوئی های شدید اطلاعاتی قرار دارد. ظاهرا اتهام عنوان شده توسط نهادهای امنیتی ارومیه بر علیه عادل مکرم نیز عضویت در یکی از احزاب کُرد اپوزیسیون جمهوری اسلامی عنوان شده است و این پناهجوی کرد در خطر شکنجه، زندان طویل المدت یا اعدام قرار دارد.

خبرگزاریهای وابسته به دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی به نقل از پلیس ترکیه مدعی شده اند که به زودی دولت ترکیه تعداد دیگری از فعالان به گفته آنها ضد انقلاب را به ایران بر می گردانند. به نظر میرسد این ادعا در راستای تهدیدات مقامات جمهوری اسلامی است که در پائیز امسال و پس از ربودن روح الله زم با کمک یک تور اطلاعاتی، برای ترساندن مخالفان خود در خارج کشور گفتند که قادر هستند دشمنانشان را به ایران بازگردانند. این تهدیدها به ویژه در مورد خبرنگاران و فعالان رسانه ای شاغل در شبکه های رادیو و تلویزیونی خارج کشور که مخاطبان زیادی در داخل ایران دارند چند بار تکرار شد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا