مسائل اقلیتها و نگرانی سپاه پاسداران از دستیار ویژه

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در واقع شکل گیری و تاسیس خود را مدیون سرکوب و کشتار اقلیتهای قومی ایران می داند. فرماندهان این نیروی نظامی هرگز دوست ندارند مسائل قومیتی کشور از راههای سیاسی و صلح آمیز حل و فصل شوند.
پناهنده نیوز – اقلیتها بخش بسیار زیادی از پناهجویان ایرانی را تشکیل می دهند. بحث اقلیتهای و به ویژه اقلیتهای قومی در دوران انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ ایران موضوعی پر رنگ بود. به همین دلیل رفت و آمد زیادی از سوی کاندیداها در بین اقوام دیده می شد. حتی پوشیدن لباس و گذاشتن کلاه ویژه اقوام توسط کاندیداها به روشی تبلیغاتی تبدیل شده بود.
حسن روحانی پیروز این انتخابات مانند بقیه کاندیداها وعده های زیادی به این قومیتها داد و در عوض رای خوبی هم از آنها گرفت. به همین دلیل این انتظار وجود داشت که حداقل قومیتهائی مانند کرد و بلوچ عرب در تقسیم مقامات و مناصب بالای حکومت سهمی بیشتر از گذشته داشته باشند.
اما با تکمیل لیست متصدیان برای مناصب گوناگون، دیده شد که به جز مورد ریاست شورای امنیت ملی که نصیب علی شمخانی ، سپاهی کهنه کار وابسته به عشایر عرب زبان شد، هیچ جا نشان دیگری از افراد وابسته یه قومیتها و اقلیتها نبود.
به جای آن، برای اولین بار روحانی یک حجت الاسلام را به نام “علی یونسی” که سابقه امنیتی داشت و در دوران اصلاحات وزیر اطلاعات دولت خاتمی بود، به عنوان “دستیار ارشد رئیس جمهور در امور اقلیتها” برگزید تا شاید بتواند از طریق گفتگو و با روشهای سیاسی مسائل اقلیتها در جمهوری اسلامی را مدیریت کند.
ماه گذشته حمیدرضا مقدم فر، معاون فرهنگی سپاه، در برنامه تلویزیونی “دیروز امروز فردا” که از شبکه ۳ تلویزیون ایران پخش می شود به رفتار مقامات دولت روحانی و صحبتهای آنها درباره اقلیتها مذهبی اعتراض کرد و گفت: دستیار ویژه رئیس جمهور (علی یونسی) به شیراز میروند و در کنیسه یهودیان در مورد آرم شیر و خورشید صحبت میکنند. بنده دلواپس وعدههای دولت و عملی شدن آنها هستم. باید دولت را کمک کرد و نباید اجازه حاشیه سازی داد. از جمله همین سخنان دستیار ویژه رئیس جمهور”.
وی درهمین برنامه که حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد نیز حضور داشت ادامه داد: “این دستیار که مدام بین اقلیتها میروند و مدام وعده پستهای بالا به ایشان میدهند خوب این حاشیه درست میکند”.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در واقع شکل گیری و تاسیس خود را مدیون سرکوب و کشتار اقلیتهای قومی ایران می داند. بارها گفته شده است که لزوم خاموش کردن مطالبات اقوام به خصوص کردها و ترکمنها در اولین روزهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ایده تشکیل سپاه پاسداران را به ذهن رهبران جمهوری اسلامی در آن زمان انداخت. طی این دو نبرد سرکوبگرانه سپاه شکل و سازمان خود را یافت و توانست صاحب امکانات و دستگاه اطلاعاتی مستقل برای خودش بشود.
مشخص است حالا سپاه پاسداران و رهبران آن که هویت خود را پس از جنگ ایران و عراق در دفاع داخلی از جمهوری اسلامی تعریف می کنند، هرگز دوست ندارند مسائل قومیتی کشور از راههای سیاسی و صلح آمیز حل و فصل شوند.
آنها هنوز هم نمی خواهند در مسائل قومیتی کار را به دست سیاسیون بسپارند. همانطور که با تحریک آیت الله خمینی به صدور فرمان حمله به کردستان در اولین روزهای استقرار نظام جمهوری اسلامی ابتکار را از دست هیئت ویژه دولت موقت بازرگان در کردستان گرفتند و تا سالها جنگ و ناامنی و به طبع آن عقب ماندگی را به مناطق کردنشین ایران تحمیل کردند.
در نتیجه واضح است که نگرانی فرماندهان سپاه پاسداران از وعده های روحانی به اقلیتها چه دلیلی دارد و چرا آنها با دستیار ویژه میانه خوبی ندارند. تا در بر این پاشنه بچرخد چشم اندازی برای حل شدن مسائل اقلیتها و کاهش شمار پناهجویان وابسته به اقلیتهای ایران در آینده نزدیک وجود ندارد.