ایران

اختلاف بر سر برنده نهائی انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری

به غیر از تهران نتایج انتخابات برای ائتلاف اعتدال گرایان و اصلاح طلبان به شیرینی نتایج در تهران نبود.

به گزارش پناهنده نیوز، با گذشت دو روز از انتخابات هفتم اسفندماه نود و چهار در ایران و اکنون که در روز سوم نتایج انتخابات تهران و بیشتر حوزه های کشور معلوم شده است، هر دو جناح اصلی جمهوری اسلامی مدعی پیروزی در انتخابات هستند. از یک سو اصولگرایان تحت حمایت آیت الله خامنه ای می گویند که توانسته اند اکثر کرسیهای مجالس شورای اسلامی و خبرگان رهبری را مانند گذشته تصاحب کنند و نگذارند تغییر خاصی در ترکیب این دو مجلس در دوره آتی به وقوع بپیوندد. اما از آن طرف نیروهای معتدل و اصلاح طلبان مورد حمایت آیت الله هاشمی رفسنجانی ادعا می کنند که رای اعتماد بسیار معنی داری از رای روز جمعه مردم گرفته اند و پیروز میدان هفتم اسفند بوده اند.

بررسی میدانی با توجه به نتایج منتشر شده تا ظهر روز دوشنبه ۱۰اسفند ۱۳۹۴ حاکی از آن است که لیست۳۰ نفره “امید” مورد حمایت محمد خاتمی رئیس جمهور دوره اصلاحات، در تهران به طور کامل رای آورده است و از این جهت پیروزی بسیار چشمگیری را نصیب اصلاح طلبان و حامیان آنها کرده است. همچنین لیست “خبرگان مردم” ارائه شده از هاشمی رفسنجانی نیز این موفقیت را در تهران به دست آورده است. به طوری که هاشمی رفسنجانی با رای بسیار بالا در صدر منتخبین خبرگان رهبری تهران قرار دارد و احمد جنتی دبیر سالخورده و تندروی شورای نگهبان در انتهای منتخبین شانزده نفره جای گرفت. از این مهمتر آن بود که دو رقیب اصلی رفسنجانی در مجلس خبرگان نتوانستند دارای رای لازم برای ورود به خبرگان شوند. این دو “محمد یزدی” رئیس فعلی خبرگان و “مصباح یزدی” پدر معنوی جبهه پایداری و تندروهای طرفدار خامنه ای هستند.

اما به غیر از تهران نتایج انتخابات برای ائتلاف اعتدال گرایان و اصلاح طلبان به شیرینی نتایج در تهران نبود. در بیشتر شهرهای کوچک و استانهای کشور همان کاندیداهای همیشگی مدافع اصولگرایان رای لازم را برای ورود به هر دو مجلس کسب کردند. در انتخابات خبرگان رهبری همچنان علم الهدی امام جمعه تند روی مشهد به خبرگان راه یافت و در مازندران هم صادق اردشیر آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه رای لازم برای ورود دوباره به مجلس خبرگان را کسب کردند. احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران نیز از استان کرمان راهی خبرگان رهبری شد. در بقیه استانها نیز به جز چند مورد استثنا به علت نبود رقیب میانه رو همان نفرات همیشگی بودند که برای پنجمین دوره خبرگان انتخاب شدند. موارد استثنائی هم بود. از جمله رای نیاوردن “علی فلاحیان” وزیر اسبق اطلاعات در استان خوزستان که این چهره تند رو را از راهیابی به خبرگان پنجم بازداشت.

نکته مهم در انتخابات مجلس شورای اسلامی رای نیاوردن چهره های شناخته شده تندروها و اصولگرایان در تهران وشهرستانها بود. از مخالفین برجام در مجلس نهم موسوم به “دلواپسان” تقریبا هیچکس رای نیاورد. شاخص ترین چهره این جریان موسوم به “غلامعلی حداد عادل” در تهران نفر سی و یکم شد. بذرپاش،کوچک زاده و الیاس نادران نیز رای نیاوردند. برخی از آنها نظیر حمید رسائی نیز اصلا تائید صلاحیت نشدند. ابوترابی فرد نایب رئیس فعلی مجلس و احمد توکلی نماینده سرشناس اصولگرا نیز از ورود به مجلس باز ماندند.

در مجموع بررسی آخرین نمودار پای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی نشان از آن دارد که در بین منتخبین دور اول کاندیداهای مورد حمایت اصلاح طلبان و میانه روها موسوم به لیست امید در رقابتی نزدیک با لیست مورد حمایت اصولگرایان قرار دارند. اما تعداد افراد مستقل که ظاهرا مورد حمایت علی لاریجانی رئیس فعلی مجلس هستند نیز درصد بزرگی از انتخاب شدگان قطعی را تشکیل می دهند. بنابر این ترکیب آینده مجلسی که حدود ۸۰ نماینده عمدتا تندرو مجلس نهم از آن حذف شده اند باید طوری باشد که تعامل حسن روحانی با علی لاریجانی گرایش غالب آن را مشخص کند. این نتیجه ای است که اگر روند درستی را طی کند به حسن روحانی و علی لاریجانی دست بالاتری در صحنه تقسیم قدرت اجرائی در جمهوری اسلامی میدهد.

در مجلس خبرگان رهبری نیز لیست “خبرگان مردم” ارائه شده از سوی رفسنجانی پنجاه نماینده را راهی آن مجلس ۸۸ عضوی کرده است. با آنکه بیشتر این افراد با لیست اصولگرایان جامعه مدرسین و جامعه روحانیت مبارز یکی هستند و امید چندانی نمیرود آنها همگی دوباره به ریاست رفسنجانی بر مجلس خبرگان رای دهند، اما حال رفسنجانی یک اقلیت قدرتمند حدود بیست نفره حامی خود را در مجلسی دارد که به احتمال بسیار زیاد باید رهبر بعدی جمهوری اسلامی را انتخاب کند. ضمن اینکه رای بالای او در انتخابات و حذف منتقدان اصلیش با رای مردم او را صاحب نفوذتر از قبل در صحنه سیاسی کشور نشان می دهد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا