مشکلات اقتصادی، اعتراضات خیابانی و افزایش متقاضیان خروج از ایران

نا امیدی از تغییر مثبت اوضاع کشور، دست به دست بحرانهای شدید اقتصادی همچون بیکاری و کاهش مهار ناشدنی قدرت خرید مردم را میتوان عوامل اصلی برای افزایش تقاضای پناهندگی توسط ایرانیان دانست.
به گزارش پناهنده نیوز، از روز سه شنبه ۹مرداد ۱۳۹۷ با فراخوان در شبکه های اجتماعی اینترنتی، چند شهر ایران از جمله کرج و اصفهان شاهد تجمع مخالفان سیاسی و ناراضیان از وضعیت اقتصادی بود که این حرکتها به عنوان آغاز دور جدیدی از اعتراضات خیابانی مردم پس از اعتراضات خیابانی گسترده بیشتر شهرهای ایران در دی ماه ۱۳۹۶، معرفی شد. مشاهدات میدانی و آماری در کشورهای پناهنده پذیر مورد علاقه پناهجویان ایرانی نشان دهنده افزایش قابل توجه در تعداد ایرانیانی می باشد که یا از کشور خارج شده اند یا قصد خروج از ایران را در آینده نزدیک دارند. برای بررسی علل این موضوع باید نگاهی به سیر وقایع یک سال گذشته در ایران داشت.
آخرین دور تجمعات خیابانی مردم معترض در مرداد ماه بود که ابتدا از محله شاپور اصفهان و منطقه گوهردشت کرج شروع شد و با سرعت به شهرستانهای شاهین شهر و قهدریجان در اطراف اصفهان و اشتهارد و ورامین در اطراف کرج کشید. اعتراض مردم عاقبت در روز شنبه ۱۳ مرداد از تهران و قم نیز سر در آورد. این دور از اعتراضات نیز پس از چند روز با برخوردهای شدید و قهر آمیز فروکش کرد.
شعارهای این دور جدید از اعتراضات خیابانی به نظر رادیکال تر از اعتراضات دوره دی ماه ۱۳۹۶بود. همین موضوع باعث شد تا جناحهای گوناگون جمهوری اسلامی که آن زمان سعی در مصادره اعتراضات مردم به نفع خود داشتند، این بار یک صدا حرکت مردم را برنامه ضد انقلاب و دشمنان خارجی و منطقه ای مانند آمریکا و اسرائیل و عربستان بخوانند. شعارهای اصلی مردم در اعتراضات مردادماه علیه آیت الله خامنه ای و درخواست کناره گیری روحانیون از حکومت بود. از این رو بود که خامنه ای این بار با صراحت گفت که مخالفانش هیچ غلطی نمیتوانند بکنند.
در انتخابات ریاست جمهوری اسلامی سال ۱۳۹۶ مردم و به خصوص جوانان ایرانی تمام تلاش خود را کردند تا از روی کارآمدن و تسلط بر دولت توسط جناحهای تندرو و جنگ طلب حکومت جلوگیری کنند به این امید که بتوانند از مزایای توافق برجام برای بهبود وضعیت اقتصادی و ارتباطاتی خود با دنیا بهره مند شوند. با چرخش تدریجی حسن روحانی به سمت آیت الله خامنه ای و نگاه او به کرسی ولایت فقیه پس از ولی فقیه کنونی از یک سو و آغاز مخالفت دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید آمریکا با طرح جامع توافق اتمی ایران با قدرتهای جهان (برجام) از سوی دیگر، مردم تمام تلاشی را که در پنج سال گذشته کرده بودند نقش بر آب شده دیدند.
کاهش شدید ارزش پول ملی و این که مشخص شد علی رغم همه وعده ها امکان تغییرات مثبت عمده ای درباره مسائل زیست محیطی یعنی خشکسالی و کم آبی و معضل ریزگردها و آلودگی هوا برای ایران وجود ندارد، باعث شد که مردم در جای جای کشور برای اعتراض به خیابانها بروند.
واقعیت این است که سرکوب اعتراضات و آرام شدن تدریجی هر دور از ناآرامیها عده بیشتری از ایرانیان را به این نتیجه رسانده که ایران در حال حاضر و تا چند سال آینده جای مناسبی برای زندگی نیست و امید به تغییری در آن وجود ندارد. این نا امیدی از تغییر مثبت اوضاع کشور، دست به دست بحرانهای شدید اقتصادی همچون بیکاری و کاهش مهار نشدنی قدرت خرید مردم را میتوان عوامل اصلی برای افزایش تقاضای پناهندگی توسط ایرانیان دانست.
البته عوامل دیگری همچون ترس از وقوع جنگ و خطرات احتمالی جانی و مالی ناشی از آن و ترس ناشی از برقراری دوباره تحریمهای بسیار سخت هم عوامل دیگری هستند که ایرانیان بیشتری را وامیدارد که آینده بهتر برای خود را فقط در آن سوی مرزهای کشور خودشان تصور کنند و تصمیم بگیرند تا دیرتر نشده دست به کاری در جهت تحقق این خواسته خود بزنند.