قومی و ملی

دلایل چرخش در سیاستهای منطقه ای ترکیه و تاثیر آن بر کردها

مسعود بارزانی از مدتها قبل روی دوستی با ترکیه و روابط اقتصادی با آن کشور حساب ویژه ای باز کرده است. ولی درنهایت باید با بقیه کردها تعامل کند.

به گزارش پناهنده نیوز، حمله تروریستی روز ۲۹ تیرماه(بیستم ژوئیه) در شهر کردنشین “سوروچ” ترکیه، نقطه آغازی برای یک چرخش بزرگ در سیاستهای منطقه ای آن کشور بود. این چرخش برای حکومت اسلامگرای حزب عدالت و توسعه به رهبری “رجب طیب اردوغان” در ظاهر بهانه ای لازم داشت که با حادثه مذکور فراهم آمد. حالا سوال عمده این است که با توجه به وضعیت منطقه، هجوم تمام قد وهمه جانبه نظامی و امنیتی اردوغان به کردهای ترکیه و سوریه از یک سو و دادن مجوز استفاده از پایگاههای هوائی آن کشور به ائتلاف ضد داعش از سوی دیگر، چه تاثیری بر آینده کردها در ترکیه و سوریه دارد و چه عکس العملی از سوی حکومت اقلیم خودمختار کردستان عراق مورد انتظار است که حملات هوائی ترکیه علیه کردها در خاک آن صورت می گیرد؟

به نظر بسیاری از تحلیلگران، در صورت برگزاری انتخابات قانونگذاری زودهنگام در ترکیه، حملات همزمان برضد مواضع داعش و پ.کا.کا می تواند باعث جلب نظر بخشی از نیروهای ملی گرای ترک باشد و به عنوان برگ برنده ای برای اردوغان رئیس جمهور این کشور محسوب شود. برخی کارشناسان نیز معتقدند که آنکارا در نظر دارد با استفاده از این حملات مانع گسترش نفوذ کردها در شمال سوریه شود.

به نقل از یورو نیوز، هدف حمله انتحاری در سوروچ شهری کردنشین در جنوب شرق ترکیه، جوانانی بود که خود را آماده رفتن به کوبانی در آنسوی مرز این کشور با سوریه می کردند. حمله ای تروریستی که روز بیستم ژوئیه به وقوع پیوست و جان سی و دو تن را گرفت. در پی این حادثه که با موجی از انتقاد ها نسبت به دولت ترکیه همراه بود، آنکارا برای نخستین بار مواضع گروه موسوم به دولت اسلامی، مسئول انجام حمله انتحاری در سوروچ، را بمباران کرد.

در واکنش به حمله انتحاری سوروچ، پ.کا.کا حزب کارگران کردستان ترکیه نیز مسئولیت انجام حملات مرگبار بر ضد نیروهای پلیس این کشور را برعهده گرفت. این گروه شبه نظامی، آنکارا را به حمایت پنهانی از دولت اسلامی بر ضد کردهای سوریه متهم می کند.

{youtube}7S3JEOUXsEU{/youtube}

بلافاصله پس از این اقدامات، شکاری بمب افکن های ترکیه پایگاه های پشتیبانی نیروهای پ.کا.کا را در مناطق کوهستانی شمال عراق مورد حمله قرار دادند. این نخستین حملات نیروهای نظامی ترکیه به مواضع حزب کارگران کردستان پس از توافق آتش بس در سال ۲۰۱۳ محسوب می شود.

اردوغان با تاکید بر حق کشورش برای دفاع در قبال آنچه وی تهدیدهای گروه تروریستی پ.کا.کا خواند، گفت: حقیقت ماجرا این است که از دیدگاه من ادامه روند حل اختلاف با آنهایی که وحدت ملی و برادری را در این کشور مورد تهدید قرار می دهند، غیر ممکن به نظر می رسد.

از زمان شکست های اخیر نیروهای دولت اسلامی در کوبانی و تَل ابیض تاکنون، شبه نظامیان کردِ عضو یگان های مدافع خلق، موسوم به ی.پ.ژ، کنترل بیش از نیمی از منطقه نهصد کیلومتری واقع در مرز سوریه با ترکیه را در دست دارند.آنکارا نگران است این نیروها با متصل کردن منطقه کرد نشین “عفرین” به اراضی تحت کنترل خود، یک کردستان سوری را در نزدیکی مرز این کشور با ترکیه تشکیل دهند.

حکومت اقلیم خودمختار کردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی از مدتها قبل روی دوستی با ترکیه و روابط اقتصادی با آن کشور حساب ویژه ای باز کرده است. بنابراین طبیعی به نظر می رسد که نخواهد این روابط را با موضعگیری علیه دولت ترکیه تضعیف کند. اما بارزانی و کردهای عراق می دانند که در مقابل آرمانخواهی بقیه کردها نیز نمی توانند بایستند. به ویژه اینکه در صورت پی گیری جدی تر تشکیل کشور مستقل کردستان از سوی مسعود بارزانی او در نهایت مجبور خواهد شد که در مقابل قدرتهای منطقه ای مانند دولتهای حاکم بر ترکیه و ایران قرار گیرد و حتی با آنها درگیر شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا