بازداشت شهروندان عرب خوزستان و اعتراض سازمانهای حقوق بشر

دولت جمهوری اسلامی همواره حرکتهای اعتراضی در استان خوزستان و سایر استانهای اقلیت نشین مجاور مرزهای دوطرف ایران نظیر سیستان بلوچستان و کردستان را ناشی ازنوعی تحریکات خارجی تلقی می کند.
به گزارش پناهنده نیوز، بعد از آنکه در ماه گذشته نیروهای امنیتی شماری از مردم عرب خوزستان را در شهرهای اهواز و حمیدیه بازداشت کردند، سازمانهای عفو بینالملل و دیدبان حقوق بشر، روز چهارشنبه ۹اردیبهشت ۱۳۹۴، در مورد گزارشها از بازداشت دهها نفر از فعالان سیاسی در استان خوزستان به وسیله نیروهای اطلاعاتی و امنیتی ایران، ابراز نگرانی کردهاند.
سازمانهای حقوق بشری مذکور شمار بازداشتشدگان را از روی آماری که فعالان سیاسی و مدافعان حقوق بشر در اختیار آنها قرار دادهاند، حداقل ۷۸ نفر و احتمالا بیش از ۱۰۰ نفربرآورد می کنند. “رها بحرینی” پژوهشگر مسائل ایران در سازمان دیده بان حقوق بشر می گوید که نهادهای حقوق بشر از حکومت جمهوری اسلامی خواسته اند که توضیحات دقیقی از دلایل بازداشت و وضعیت نگهداری بازداشت شدگان منتشر کنند.
این دستگیریها در ایام سالگرد حوادث ده سال قبل اهواز و پی درگذشت یونس عساگره، جوان دست فروش خرمشهری بخاطر خودسوزی و ناآرامی پس از بازی تیم فولاد اهواز و الهلال سعودی در این شهر روی داده است.
خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران شامگاه جمعه ۲۱ فروردین گزارش داده بود که حاتم عبیات، مسلم خسرجی، احمد مرمضی، سالم عطشانی، هادی مروانی، مالک شاخی، محمود سواری، باسم بترانی، مصطفی حیدری و ریاض فارس از جمله بازداشتشدگان بودند. گفته می شود که در بین بازداشتی ها افراد کمتر از هجده سال هم وجود دارند.
بر پایه همان گزارش، نیروهای امنیتی همچنین با مراجعه به محل کار یک شاعر اهوازی به نام “احمد سبهان حزباوی” در قلعه کنعان، او را بازداشت و به «مکان نامعلومی» منتقل کردهاند.احمد حزباوی پس از آن بازداشت شده که در یک مراسم شعرخوانی در اهواز با سرودن شعری از حمله نظامی عربستان سعودی به حوثیها در یمن حمایت کرده بود. جمهوری اسلامی مخالف حمله به یمن و از جمله حامیان حوثیها است.
اواخر اسفند سال گذشته خورشیدی و پس از بازی فولاد خوزستان و الهلال عربستان در چارچوب لیگ قهرمانان آسیا در اهواز، بین برخی تماشاگران این بازی و نیروی انتظامی درگیری رخ داد که منجر به بازداشت دهها نفر از عرب تبارها شد. آن زمان نیروهای امنیتی شهرستان اهواز با جوانانی درگیر شدند که لباس محلی عربی به تن داشتند و یک اتومبیل پلیس را به آتش کشیدند.
فعالان حقوق بشر همچنین میگویند جمهوری اسلامی هر سال در آستانه سالگرد اعتراضات فروردین ۱۳۸۴ در شهرهای خوزستان، شماری از فعالان سیاسی و فرهنگی را بازداشت میکنند. در آن تاریخ برخی مردم اهواز اعتراض به آنچه اجرای “طرحهای امنیتی برای تغییر بافت جمعیتی مردم عرب” نامیده شده، دست به اعتراض گستردهای زدند که سه هفته ادامه پیدا کرد و چند تن از معترضان نیز کشته شدند. استانداری خوزستان و دولت وقت مطرح شدن چنین طرحهائی در شورای امنیت استان خوزستان و شورای امنیت ملی را رد کردند و شایعه چنین مواردی را تحریکات خارجی دانستند.
برخورد جمهوری اسلامی با عربهای خوزستان
دولت جمهوری اسلامی همواره حرکتهای اعتراضی در استان خوزستان و سایر استانهای اقلیت نشین مجاور مرزهای کشور نظیر سیستان و بلوچستان و کردستان را ناشی از تحریکات خارجی تلقی می کند و با آن به شدیدترین شکل ممکن برخورد می کند.
البته به نوعی اهمیت خوزستان و حساسیت بر روی آن که زیستگاه اقلیت عرب می باشد در مقایسه با سایر نقاط بیشتر است. سوابق تاریخی این منطقه و اهمیت اقتصادی آن برای ایران از یک سو و مجاورت و نزدیکی فرهنگی آن با همسایه های عرب ایران از سوی دیگر بر این حساسیتها می افزاید.
شاید به خاطر همین ویژگیهای مهم باشد که پست یکی از دو نماینده رهبر جمهوری اسلامی در شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی و دبیر پر نفوذ این شورا که بالاترین مقام امنیتی ایران محسوب می شود به یک عرب خوزستانی که به عشایر عرب آن منطقه وابسته می باشد، یعنی دریادار پاسدار “علی شمخانی” سپرده شده است.