آخرین وضعیت برخورد با فعالان قومی و ملی پس از حمله خشونت آمیز اهواز

بازداشت فعالان عرب به صورت دسته جمعی و با حملات شبانه انجام گرفته است و این امر جوی از رعب و ترس را در میان عربهای اهواز ایجاد نمود.
به گزارش پناهنده نیوز، همچنان بعد از گذشت حدود سه ماه از حادثه حمله مسلحانه به مراسم رژه نظامی اهواز که باعث کشته و زخمی شدن دهها نفر از افراد نظامی و غیر نظامی شد، دستگیری و بازداشت فعالان قومی و دگراندیش در استان خوزستان همچنان ادامه دارد. در آبان ماه سازمان عفو بینالملل از بازداشت صدها تن از فعالان عرب خوزستان از زمان حمله به رژه نظامی در اهواز خبر داد. در اطلاعیه سازمان عفو بین الملل این احتمال مطرح شده بود که مقامات ایران این حمله را بهانهای برای اقدام علیه فعالان مدنی و سیاسی عرب کرده باشند.
بازداشت و دستگیری فعالان قومی عرب خوزستان در پی حمله مسلحانه مرگبار به رژه نظامی نیروهای مسلح از پایان شهریور ماه در اهواز آغاز شد. بر اثر این حمله مسلحانه بی رحمانه دستکم ۲۴ نفر کشته و ۶۰ نفر دیگر زخمی شدند که در میان آنها غیرنظامیان تماشاگر رژه هم بودند.در میان بازداشتشدگان فعالان سیاسی و فعالان حقوق اقلیتها هستند که اکثر آنها حمله خشونت آمیز اهواز را محکوم کرده اند.
بازداشت فعالان عرب به صورت دسته جمعی و با حملات شبانه انجام گرفته است و این امر جوی از رعب و ترس را در میان اقلیت عرب اهواز ایجاد نمود. مسئله بازداشت و تعقیب فعالان قومی عرب پیش از حادثه اهواز نیز به صورت تدریجی در جریان بود و آنها همواره از این موضوع ناراضی بوده اند. این بار بازداشتها به صورت همزمان در شهرکها، شهرها و روستاهای استان خوزستان، از جمله اهواز، خرمشهر و شوش انجام شده اند.
بیانیه سازمان عفو بین الملل پس از آن صادر شد که کانون مدافعان حقوق بشر به ریاست شیرین عبادی در اطلاعیه ای حملات و دستگیریها به بهانه حمله مسلحانه اهواز را محکوم کرد. در اطلاعیه کانون مدافعان حقوق بشر آمده است که جمهوری اسلامی ایران با سوءاستفاده از شرایط به وجود آمده پس از حمله مسلحانه به رژه نیروهای مسلح در اهواز، مبادرت به دستگیری تعداد بسیار زیادی از شهروندان استان خوزستان و عمدتا شهر اهواز نموده است.
مطابق گزارشهای رسیده فقط در مهرماه حدود ۵۰۰ نفر در خوزستان بازداشت شده اند که در میان آنها تعداد قابل توجهی زن و کودک هم دیده میشوند. بازداشتها در آبان ماه و آذرماه هم ادامه داشت اما از شدت آنها کاسته شد. مدافعان حقوق بشر و سازمانهای مدافع حقوق اقلیتها از نامشخص بودن محل نگهداری تعداد قابل توجهی از بازداشت شدگان ابراز نگرانی کرده اند. در بیانیه یکی از این سازمانها آمده است که مقامات جمهوری اسلامی ابتدا کشورهای خارجی و نیروهای جداییطلب را مسئول حمله اهواز معرفی کردند و پس از چندی گفتند این اقدام کار داعش است. اما اکنون بازداشتها شامل روشنفکران، فعالان مدنی، فرهنگی و مذهبی شده که اساسا به فعالیت مسالمتآمیز و مردمی اعتقاد دارند.
مطابق آماری که برخی از فعالان خارج کشور در آذرماه منتشر کرده اند پس از حمله مرگبار و وحشت آفرین ۳۱ شهریورماه اهواز تا کنون در خوزستان بیش از ۶۰۰ نفر بازداشت شدهاند. همچنین گزارشهایی حاکی از این موضوع وجود دارد که همچنان هر روز عدهای بازداشت میشوند.
این گزارشات در حالی است که وزارت اطلاعات ایران اعلام کرد که فقط تا کنون ۲۲ مظنون را در رابطه با حمله مسلحانه اهواز بازداشت کرده و کانال تلویزیونی دولتی پرس تی وی هم ویدیویی را پخش کرد که در آن برخی از مظنونان را با دستبند و چشمبند رو به دیوار نشان میداد.
اظهارات مقامات رسمی جمهوری اسلامی درباره حمایت عوامل خارجی از حمله کنندگان مسلح به رژه اهواز در حالی مطرح میشود که برخی منابع از دست داشتن مقامات اطلاعاتی سپاه پاسداران خوزستان در طراحی این حمله به صورت ساختگی به منظور در تور انداختن فعالان قومی عرب خوزستان خبر داده اند. اما معلوم نیست که چطور حادثه به خون کشیده شد.
در اطلاعیه وزارت اطلاعات ایران از کشف هویت تیم پنجنفره تروریستی وابسته به گروههای تجزیهطلب تکفیری تحت حمایت کشورهای مرتجع عربی گفته شده است. منابع خبری در خوزستان مدعی هستند که حداقل یک نفر از افراد این گروه که همگی کشته شده اند از دو سال قبل به دام ماموران سازمان اطلاعات سپاه خوزستان افتاده بود و با آنها همکاری نزدیک داشت.
استان خوزستان در پی حادثه خونبار و خشونت آمیز پایان شهریور ماه نه تنها با دستگیری گسترده فعالان قومی عرب مواجه بوده، بلکه با نا آرامیهای شدید کارگری در دو شهر اهواز و هفت تپه نیز در سرخط خبرها قرار گرفته است. اکنون دو ماه است که کارگران نیشکر هفت تپه و کارکنان شرکت فولاد خوزستان دست به اعتصاب زده اند و خواسته های صنفی دارند. آنها هم با برگزاری تجمعات و هم با تظاهرات و راهپیمائی در شهرهای شوش، هفت تپه و اهواز در پی دستیابی به خواسته های خود هستند.