مردم ایران آخرین رئیس دولت قرن چهاردهم شمسی خود را برگزیدند

حسن روحانی بنا بر نتایج رسمی اعلام شده با ۵۷ درصد آرا شمارش شده برای بار دوم برنده انتخابات ریاست جمهوری اسلامی شد.
به گزارش پناهنده نیوز، در روز جمعه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ مطابق آمار منتشر شده از سوی وزارت کشور بیش از ۴۱ میلیون نفر در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی و پنجمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شرکت کردند. این میزان، مشارکت بالای ۷۰ درصد از مجموع ۵۵ میلیون نفر واجدین شرایط رای دادن را شامل می شود. رحمانی فضلی وزیر کشور یک روز پس از انتخابات، برد حسن روحانی و انتخاب او را به عنوان دوازدهمین دوره ریاست جمهوری به طور رسمی اعلام کرد.
نتایج اعلام شده
مطابق نتایج اعلام شده رسمی توسط وزیر کشور جمهوری اسلامی، از مجموع بیش از ۴۱ میلیون آرای خوانده شده تا زمان اعلام نتیجه، حسن روحانی با ۲۳ میلیون و پانصدهزار نفر اول و ابراهیم رئیسی با ۱۵ میلیون و هفتصدهزار نفر دوم شد. نتایج به دست آمده در انتخابات اخیر نشان دهنده نزدیکی نسبی ارقام اعلام شده با نظرسنجی های مستقل انجام شده در طی ده روز منتهی به روز رای گیری بود.
نظرسنجی ها ی گوناگون آمار مشارکت را بالای ۶۵ درصد اعلام کرده بودند. این نظرسنجی ها روحانی را با آرائی بین ۵۳ درصد تا ۶۲ درصد برنده انتخابات می دانستند و رقیب اصلی او را ابراهیم رئیسی با آرائی بین ۳۲ درصد تا ۴۰ درصد معرفی می کردند.
بیم و امیدها
روز جمعه در زمان رای گیری و پس از آن تا قبل از اعلام نتایج اولیه در اولین ساعات صبح روز شنبه شایعات بسیار زیادی در بین مردم رواج داشت. در حالی که اصلاح طلبان و میانه روهای حامی حسن روحانی نگرانی های زیرپوستی فراوانی از تقلب و اعمال زور به نفع رقیب از سوی حامیان قدرتمند او داشتند، حامیان اصولگرای ابراهیم رئیسی در ساعات پایانی رای گیری اصرار بر وجود تخلفات گسترده در حوزه های رای گیری از سوی مجریان انتخابات داشتند.
از همین جا بود که کم کم معلوم می شد حامیان ابراهیم رئیسی تردیدهای جدی درباره پیروزی کاندیدای خود دارند. این شایعات و تردیدها باعث شد که هم اسحاق جهانگیری به عنوان معاون اول رئیس جمهور و هم ابراهیم رئیسی عازم وزارت کشور و ستاد مرکزی انتخابات شوند. با اعلام خبر وارد شدن وحید حقانی شخص نزدیک به آیت الله علی خامنه ای و عضو پرقدرت دفتر رهبری به ستاد انتخایات وزارت کشور ترس و تردیدها در بین هواداران روحانی بالا گرفت.
کمی بعد این تردیدها کاهش یافت. مصاحبه ها و اظهارنظرهای کوتاه ابراهیم رئیسی و اسحاق جهانگیری و رسانه های عمده اصولگرایان که به نظر می رسید شکست خود را پذیرفته اند تاثیرزیادی در کاهش تردیدها و ترسهای رای دهندگان به روحانی داشتند.
نظر تحلیلگران
هرچند در این انتخابات حسن روحانی با یک اختلاف آرای چشمگیر حدود ۸ میلیونی از رقیب خود پیروز شد، اما اصولگرایان نیز به وضوح نشان دادند که اگر همه سرمایه خود را بر روی یک نفر بگذارند صاحب وزن زیادی هستند و می توانند انتظار خوانده شدن حدود ۱۵ میلیون رای به نفعشان را داشته باشند.
بسیاری از تحلیل گران انتخاباتی معتقدند که کنار رفتن محمد قالیباف به نفع ابراهیم رئیسی از انتخابات یکی از عوامل اصلی شکست اصولگرایان محسوب می شود. چرا که سبد رای قالیباف پس از انصراف، هرچند غیر متعادل، بین روحانی و رئیسی تقسم شد. در حالی که اگر رئیسی به نفع قالیباف کنار می رفت، آنگاه تمام آرای رئیسی به صندوق قالیباف میریخت و چیزی از آن نصیب روحانی نمیشد.
رای خارج و پناهجویان
لازم به یادآوری است که دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در خارج از مرزهای ایران نیز با گسترش استقبال نسبی روبرو بود. گزارشات میدانی از شعب رای گیری در استانبول، لوس آنجلس، نیویورک، لندن و فرانکفورت نشان دهنده گرایش بیشتری برای رای دادن بین ایرانی ها نسبت به دوره های پیشین بود. در برخی از شعب خارج کشور به خاطر نداشتن انتظار برای چنین استقبالی امکانات برگزار کنندگان کم بود و افرادی که برای دادن رای می آمدند برای ساعاتی در صف انتظار ماندند.
در شعب رای گیری در شهرهای استانبول و آنکارا عده ای از پناهجویان ایرانی دیده می شدند که با دردست دادن شناسنامه برای رای دادن در صف انتظار ایستاده بودند. هرچند عده ای از این پناهجویان هم در کنار مخالفان در کنار حوزه های رای گیری با سر و صدا مخالفت خود با رای دادن را اعلام می کردن.
حتی گفته میشد ایرانی معترضی که برای ابراز مخالفت با رای دادن در مقابل سفارت جمهوری اسلامی در بانکوک پایتخت کشور تایلند اقدام به خودسوزی کرد یک پناهجو می باشد. البته درباره هویت او هنوز چیری منتشر نشده است. منابع تایلندی اعلام کرده اند که این فرد از مرگ نجات یافته و در یکی از بیمارستانهای بانکوک تحت مراقبت پزشکی است.