محدودیتهای شهروندی بیشتر برای ملیتهای غیر ایرانی

وزیر کار جمهوری اسلامی می گوید که اتباع بیگانه تنها در محدودههای جغرافیایی خاص میتوانند مشاغلی را که از قبل توسط وزارت کار نیازسنجی شدهاند را اختیار کنند.
به گزارش پناهنده نیوز به نقل از روزآنلاین، طی هفته های گذشته در ایران وضع قوانین محدود کننده برای مهاجران و اتباع خارجی شدت گرفته است. از جمله این که دولت بر ممنوعیت اشتغال “اتباع بیگانه” به جز در” موارد خاص” تاکید میکند و از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواسته تا اسامی دستگاههای دولتی و غیردولتی متخلف را به مراجع رسمی اعلام کند. وزیر کار هم گفته که اتباع بیگانه تنها حق کار در “محدوده جغرافیایی خاص” دارند.
درپایان ماه گذشته، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران در بخشنامهای جدید، ممنوعیت اشتغال اتباع بیگانه را ابلاغ کرد و به وزارت کار ماموریت داد تا اسامی دستگاههایی را که در این باره همکاری نمیکنند، اعلام کند.
جهانگیری مشخصا به مهاجران افغانستانی ساکن ایران اشاره کرده و گفته است: “براساس آمارهای رسمی هم اکنون حدود ۲ میلیون نفر از اتباع کشور افغانستان به طور قانونی ۱۰ درصد بازار کار ایران را در اختیار دارند اما آنچه که امروز اشتغال کارگران خارجی را به معضلی در بازار کار ایران تبدیل کرده است، به مسئله اشتغال اتباع خارجی فاقد پروانه کار مربوط است.”
همزمان هادی ابوی، عضو هیات مدیره کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران هم در گفتگو با خبرگزاری مهر گفته است: “اشتغال اتباع بیگانه، فرصت اشتغال را از نیروی کار ایرانی می گیرد.”
این درحالیست که مهاجران افغانستانی در ایران که در اقصی نقاط ایران مشغول به کارند از جمله نیروهای کار ارزانی به شمار میروند که به علت نداشتن مستندات قانونی برای سکونت در ازای مبالغ ناچیزی به کار گماشته میشوند.
این مقام دولتی افزوده: “نیروی کار خارجی، سالیان متمادی است که در بازار کار ایران حضور دارند و در برخی استانها مانند خراسان رضوی که آمار حضور افاغنه بالا است، حتی زاد و ولد نیز صورت گرفته و امروز فرزندان افاغنه شاغل در ایران نیز به سن کار رسیدهاند.”
در همین راستا وزیر کار گفته مطابق مصوبه شورای عالی امنیت ملی “اتباع بیگانه تنها در محدودههای جغرافیایی خاص میتوانند مشاغلی را که از قبل توسط وزارت کار نیازسنجی شدهاند را اختیار کنند.”
در خرداد ماه هم عیسی موسوینسب، مدیرکل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری تهران از کارفرمایان خواسته بود مطابق مواد ۱۸۱ و ۱۲۰ قانون کار از به کارگیری افراد بدون روادید و بدون پروانه کار خودداری کنند.
به گفته صدای آمریکا، موضوع اشتغال کارگران خارجی در ایران، بارها مورد توجه قرار گرفته است و حتی برخی از مسئولان آن را به عنوان راهکاری برای رفع کامل بیکاری عنوان کردند. نظیر محمد رضا رحیمی معاون اول رئیس جمهوری پیشین ایران که گفته بود اگر کارگران خارجی از ایران بروند، بیکاری در ایران به یک درصد کاهش پیدا میکند.
اتباع خارجی که به صورت مجاز یا بدون مجوز در ایران مشغول به کار هستند، بیشتر به عنوان کارگر ساده در مشاغل ساختمانی یا تولیدیهای کوچک فعالیت میکنند این در حالیست که مشکل اصلی بازار کار در ایران، بیکاری حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار فارغالتحصیل دانشگاهی است.
مسئولان دولتی ایران معتقدند که کارگران خارجی تنها در مشاغلی باید به کار گرفته شوند که نیروی کار ایرانی به اندازه کافی در آن حوزه وجود نداشته باشد. به نوشته خبرگزاری مهر، حسن طائی معاون توسعه اشتغال وزارت کار در این باره گفت: شناسایی تعداد نیروی کار خارجی مورد نیاز و بدون جایگزین در کشور و به کارگیری آنها یکی از برنامههای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در زمینه جلوگیری از ورود اتباع خارجی به مشاغل مختلف کشور است.