شرایط انگلیس برای بازگشائی سفارت در تهران و چالشهای از سرگیری کامل روابط

فیلیپ هاموند وزیر دفاع انگلیس اعلام کرد سفارتمان در ایران را بستیم به دلیل نگرانی درباره امنیت کارکنانمان. فقط پس از آنکه رژیم ایران ضمانتهای امنیتی به ما بدهد آن را بازگشایی میکنیم.
به گزارش پناهنده نیوز به نقل از فارس، وزیر دفاع انگلیس که به منطقه خاورمیانه سفر کرده، روز سهشنبه ۳ تیربه خبرنگاران گفت: در صورت دریافت تضمین امنیتی، سفارتمان در تهران را باز میکنیم.
از سوی دیگر ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس هفته گذشته در مصاحبه با بنگاه خبرپراکنی بیبیسی اعلام کرده بود که روند بازگشایی سفارت این کشور در تهران تدریجی خواهد بود. وی ابراز امیدواری کرد سفارت انگلیس در تهران طی چند هفته آینده بازگشایی شود.
اما فیلیپ هاموند وزیر دفاع انگلیس امروز اعلام کرد سفارتمان در ایران را بستیم به دلیل نگرانی درباره امنیت کارکنانمان و پس از آنکه رژیم ایران ضمانتهای امنیتی به ما بدهد آن را بازگشایی میکنیم.
وزیر دفاع بریتانیا در اولین مرحله از سفرش به منطقه روز سه شنبه وارد عربستان شد و در جده با سلمان بن عبدالعزیز، وزیر دفاع عربستان درباره عراق گفتگو کرد. او می گوید که برای بررسی اوضاع عراق و رایزنی درباره یافتن یک راه حل سیاسی برای بحران آن کشور به منطقه آمده است.او به امارات متحده عربی، قطر و کویت نیز خواهد رفت.
شرایط دیگرانگلیس
اظهار نظرهای مختلف مقامات بریتانیا درباره بازگشائی سفارت آن کشور در تهران همزمان شده است با جنجال روزنامه ها ورسانه های اصول گرای مخالف دولت حسن روحانی در ایران بر سر پرداخت یا عدم پرداخت غرامت بابت خسارتهای وارده از سوی جمهوری اسلامی به بریتانیا.
مطابق معاهدات بین المللی که ایران و انگلستان هردو آنها را پذیرفته اند، کشور میزبان مسئول حفظ امنیت سفارتحانه همه کشورها در خاک خود می باشد. سفارتخانه هر کشور بخشی از خاک آن کشور است و ورود به آن تجاوز محسوب می شود.
به همین دلیل بریتانیا برای بازگشائی سفارتش در تهران که در ۸آذر ۱۳۹۰ مورد حمله افراد لباس شخصی افراطی قرار گرفت درخواست غرامت و عذر خواهی رسمی از سوی دولت ایران را نموده است.
دولت ایران تا کنون با عذرخواهی رسمی موافقت نکرده است و می گوید گروهی به نام “بسیج دانشجوئی” که این حمله را انجام داده یک گروه دولتی نیست. هرچند بسیج دانشجوئی در لیست سازمانهائی است که بودجه خود را به طور غیر مستقیم از دولت جمهوری اسلامی دریافت می کنند، اما یک گروه تحت کنترل دولت محسوب نمی شود و توسط عوامل سپاه پاسداران و گروههای فشار موسوم به “بی شناسنامه” مدیریت می شود. گروه بی شناسنامه اصطلاحی است که حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی برای مخالفان تندروی دست راستی و محافظه کار خود به کار می برد.
پرداخت خسارت و یک سابقه تاریخی
مسئله پرداخت خسارت کاملا فرق دارد و به نظر می رسد دولت جمهوری اسلامی پرداخت آن را حداقل تا اندازه تامین هزینه های لازم برای بازسازی خسارات وارد شده به اموال سفارت انگلیس در تهران پذیرفته است. این پذیرش ناچارانه برای پرداخت خسارت یک سابقه تاریخی دارد.
دراردیبهشت ۱۳۵۹ (آوریل ۱۹۸۰) سفارت جمهوری اسلامی در لندن توسط برخی عوامل مخالف جمهوری اسلامی اشغال شد و کارکنان آن برای پنج روز به گروگان گرفته شدند. آن ماجرا سرانجام با عملیات نیروهای ویژه امنیتی بریتانیا پایان پذیرفت و گروگانها آزاد شدند. طی آن حادثه علاوه بر کشته شدن سه تن از گروه دیپلماتیک ایران و چهار نفر از گروگان گیران، خساراتی به ساختمان سفارت ایران در لندن وارد شد. دولت وقت بریتانیا به ریاست خانم تاچر مطابق معاهدات بین المللی به دولت ایران بابت این ماجرا خسارت کامل پرداخت.
مسئله وضعیت روابط دیپلماتیک بین ایران و انگلیس علاوه بر اهمیت سیاسی آن برای دوطرف، برای ساکنین ایرانی بریتانیا و خانواده های آنها که تعداد قابل توجهی می باشند نیز بسیار اهمیت دارد. این افراد شدیدا به خدمات کنسولی این سفارتخانه ها نیاز دارند. در حال حاضر آنها باید برای دریافت خدمات کنسولی مورد نیاز خود به کشورهای اطراف ایران و یا انگلیس سفر نمایند.