جزئیات درگیری بین نیروهای حزب دمکرات و پ ک ک در مرزهای غربی

مقامات حزب دمکرات کردستان ایران مدعی هستند که نیروهای پ ک ک برای خود تا شعاع چند کیلومتری در مناطق اطراف کوههای قندیل در داخل خاک ایران و عراق حریم ممنوعه قرار داده اند.
به گزارش پناهنده نیوز، از مرزهای ایران و ترکیه در مناطق صفر مرزی اطراف شهرهای اشنویه و منطقه زیوه در استان آذربایجان غربی، خبر می رسد که نیروهای پیشمرگه حزب دمکرات کردستان ایران و حزب کارگران کردستان ترکیه (پ – ک – ک ) طی روزهای شنبه و یک شنبه ۲ و۳خرداد ۱۳۹۴ با یکدیگر در این مناطق که در مجاورت منطقه “کوهستان قندیل” قرار دارد، درگیر شده اند و این درگیریها کشته و مجروح نیز داشته است.
درگیریها از حدود یک هفته قبل و زمانی آغاز شد که نیروهای حزب دمکرات کردستان ایران تصمیم گرفتند در کنار منطقه قندیل در خاک ایران برای خود پایگاهی درست کنند. یک منبع کرد در ترکیه به پناهنده نیوز گفته بود که پیشتر پ ک ک به حزب دمکرات کردستان ایران اخطار داده بود که نیروهایش را از منطقه اطراف “دریاچه دالامیر” که در خاک ایران قرار دارد جلوتر نفرستد. این دریاچه در چند کیلومتری نقطه صفر مرزی ایران و ترکیه و بین منطقه زیوه در استان آذربایجانغربی و کوهستان قندیل در در مثلث مرزی ایران و ترکیه و عراق قرار دارد.
مقامات حزب دمکرات کردستان ایران مدعی هستند که نیروهای پ ک ک برای خود تا شعاع چند کیلومتری در مناطق اطراف کوههای قندیل در داخل خاک ایران و عراق حریم ممنوعه قرار داده اند و اجازه استقرار هیچ نیروئی جز نیروهای خودشان در این مناطق را نمی دهند. این در حالی است که مسئولین حزب دمکرات کرستان ایران گفته اند که برای استقرار نیروهای خود در داخل خاک مناطق کردنشین ایران از هیچکس نیاز به اجازه ندارند.
درگیریهای پراکنده و تیراندازیهای جسته و گریخته عاقبت در بعدازظهر روز شنبه تبدیل به یک نزاع تمام عیار مسلحانه در سر مرز بین چریکهای پ ک ک و پیشمرگه های مسلح حزب دمکرات کردستان ایران شد و تا صبح یک شنبه این درگیریها ادامه داشت.
برخی منابع کرد ایرانی تلفات این درگیریها را دو کشته و یک مجروح تا ظهر یک شنبه اعلام کرده اند. این منابع خبری به پناهنده نیوز گفته اند که همچنان منطقه متشنج است و احتمال ادامه درگیریها وجود دارد. دفتر سیاسی حزب دمکرات کردستان ایران با صدور بیانیهای گفته که در چند روز گذشته از رهبری پ ک ک خواسته تا مسائل را با گفتوگو حل کنند، اما آنها به جای پاسخ به این دعوت نیروهایشان را فرستادند و به پیشمرگهای حزب دمکرات کردستان ایران حمله کردند.
در حال حاضر هر دو حزب کرد ایرانی و ترکیه ای دفاتر رسمی و پایگاه (قلعه) در کردستان عراق دارند و نیروهایشان آنجا مستقر می باشند. اما کوهستان قندیل ترکیه همچنان تحت نفوذ پ ک ک است و توسط نیروهای نظامی این حزب اداره می شود. حزب دمکرات کردستان ایران در داخل خاک ایران هیچ منطقه نفوذ رسمی ندارد. ولی چون مناطق صفر مرزی در نواحی کردنشین سه گوش مرزی ایران و ترکیه و عراق به طور کامل تحت نفوذ دائم نیروهای امنیتی و نظامی ایران نیست، نیروهای کرد ایرانی در این مناطق به راحتی تردد می کنند.
از زمان آخرین درگیری بین احزاب مختلف کرد حدود بیست سال می گذرد. احزاب دمکرات و کومه له در ایران، دمکرات بارزانی و جبهه میهنی طالبانی در سالهای دور بارها بر سر مناطق نفوذ خودشان در سرزمینهای کردنشین با هم جنگیده بودند. در دو دهه گذشته و به خصوص پس از تشکیل اقلیم خودمختار کردستان در عراق این درگیریها خاتمه یافت و احزاب گوناگون کرد سالها است که اینطور با یکدیگر درگیر نشده اند.
حزب دمکرات کردستان ایران از حدود پانزده سال قبل مشی مبارزه مسلحانه را کنار گذاشت و به مبارزه سیاسی روی آورد. اما نیروها و دسته جات نظامی خود با عنوان پیشمرگه را همچنان حفظ نموده است. اخیرا شایع شده بود که این حزب قصد دارد دوباره به شیوه مبارزه مسلحانه علاوه بر کار سیاسی روی آورد.
حزب دمکرات کردستان ایران به رهبری “مصطفی هجری” خواهان خودمختاری برای استانهای کرد نشین ایران در قالب فدرالیسم برای تمام ایران است. گروهی از اعضای این حزب از اواخر سال ۲۰۰۶ میلادی با نام “حزب دمکرات کردستان” از بدنه اصلی جدا شدند و اکنون به رهبری “خالد عزیزی” فعالیت می کنند.