ایران

یک هفته اعتراض در ایران: حداقل ۱۵۰ کشته، ضربه اساسی به رژیم

مردم در بیش از یکصد شهرایران با دادن  صدها کشته و زخمی و هزاران زندانی توانستند ترک بزرگ و بی سابقه ای در پایه های رژیم جمهوری اسلامی ایجاد کنند.

به گزارش پناهنده نیوز، بعد از گذشته یک هفته از اعتراضات خیابانی جمعیت کثیری از مردم ایران در شهرهای مختلف کشور، مسئولان جمهوری اسلامی با کشتن حداقل ۱۵۰ نفر، مجروح کردن بیش از ۱۲۰۰ نفر و بازداشت حدود ۵۰۰۰ نفر از مردم معترض، هنوز احساس امنیت نمیکنند و جرات وصل کردن کامل اینترنت سراسری ایران را ندارند. خبرهای واصله از داخل ایران نشان میدهد که مردم همچنان خشمگین و معترض هستند و مسئولان سیاسی و امنیتی حکومت به خاطر ضربه ای که از مردم خورده اند کاملا گیج شده اند و نمی توانند درست تصمیم گیری کنند. فقط تبلیغات وسیعی از سوی جناحهای مختلف حکومت برای چسباندن حرکت اعتراضی اخیر ایرانیان به عوامل خارجی آغاز شده است. واکنش حکومتهای غربی به اعتراضات مردم و کشتار بی رحمانه بسیار محتاطانه و کاملا سرد و خنثی بود. اعتراضات مقامات آمریکائی نه قاطعانه بلکه از روی رفع تکلیف به نظر می رسید.

آنچه در هفته آخر آبان در ایران گذشت

مقامات حکومت ایران از همان روز اول در حالی که درگیری بسیار شدید در شهرهای بهبهان، ماهشهر، کازرون و سیرجان بین مردم معترض با نیروهای امنیتی در جریان بود، اعلام میکردند که همه جا آرام است و اعتراضات فروکش کرده است. این درست وقتی بود که از روز شنبه گذشته تصاویری از درگیری محله به محله و کوچه به کوچه در شیراز و ملارد و فردیس کرج در شبکه های اجتماعی در حال انتشار بود.

در تهران بزرگ و توابع آن قرارگاه ثارالله سپاه که فرماندهی آن مستقیم زیر نظر بیت رهبر جمهوری اسلامی است مامور سرکوب مردم بود. این قرارگاه که محل آن در خیابان کردستان است و فرماندهی آن را محمد کوثری از فرماندهان سپاهی بسیار نزدیک و مورد اعتماد مجتبی خامنه ای فرزند رهبر جمهوری اسلامی به عهده دارد، توسط دو بازوی اجرائی یعنی سپاه محمد رسول الله و گردانهای بسیجی عاشورا ماموریت سرکوب مردم معترض در تهران را بر عهده دارد. سرتیپ پاسدار محمد یزدی فرماندهی سپاه محمدرسول الله را در سرکوب اعتراضات اخیر بر عهده دارد که محل استقرار آن در پادگان لویزان است. گردانهای عاشورا نیز شامل گروههای مسلح سازماندهی شده از اشرار توسط بسیج سپاه پاسداران هستند که معمولا با موتورسیکلت و تجهیزات ترابری سبک حرکت می کنند. این گردانهای مسلح از افرادی که در پایگاههای بسیج و هیئتهای عزاداری تهران به صورت مزدور نیمه وقت تحت استخدام سپاه هستند تشکیل میشوند.

نکته جالب توجه در تظاهرات خیابانی معترضان در هفته پایانی آبان ماه این بود که همه نیروهای سرکوبگر با لباس و خوردوهای نیروی انتظامی در مقابل مردم ظاهر میشدند و جرات پوشیدن لباس سپاه و بسیج را نداشتند. این سرکوبگران برای اولین بار با تاکتیک پراکندگی اعتراضات در نقاط مختلف شهرهای مختلف مواجه بودند که آنها را بسیار خسته و فرسوده کرد.

روز شنبه ۲۵ آبان ماه احمد نوریان، معاون اجتماعی و سخنگوی نیروی انتظامی به خبرگزاری ایلنا گفت که کشور در آرامش کامل است. در همین وقت ویدیوهائی از تظاهرات گسترده و تجمع معترضان در بلوار وکیل آباد مشهد منتشر شد و تصاویری که نشان میداد نیروهای سرکوبگر به شلیک هوائی و استفاده از گاز اشک آور برای متفرق کردن معترضان متوسل شده اند. اخباری نیز از اعتراضات و تجمعات گسترده مردمی از شهرستان بیرجند از توابع خراسان جنوبی به گوش میرسید.

از سوی دیگر در همان روز شنبه ۲۵ آبان مردم شهریار با تجمع در کنار مجسمه ای از انگشتر خمینی که در یکی از میادین شهرشان نصب شده بود و ضمن دادن شعار نترسید نترسید ماهمه با هم هستیم این مجسمه نمادین را سوزاندند و فریاد روح الله خمینی سوخت سر دادند. این حرکت مردم شهریار برای نیروهای امنیتی بسیار درد آور بود و باعث شد تا حملات سختی به مردم معترض شهریار بکنند که حداقل به کشتن یک نفر در این شهر انجامید.

در راستای همین تکذیبها علی فدوی جانشین فرمانده سپاه پاسداران روز جمعه اول آذرماه اعلام کرد که اعتراضات را در همان ۴۸ ساعت اول جمع کردیم. ولی واقعیت این بود که مردم معترض خشم خود را با حمله به مرکز بسیج و سپاه و حوزه های علمیه و مراکز تربیت روحانیون شیعه به مدت یک هفته است که ادامه داده اند. ویرانی کامل حوزه های علمیه زینبیه در اصفهان، آتش زدن ساختمان پلیس فتا در بهارستان اصفهان، حمله به حوزه علمیه امام مهدی اهواز، حمله به حوزه علمیه کازرون، حمله به حوزه علمیه فردیس کرج، حمله به حوزه علمیه خاتم الانبیا شیراز در کنار حمله به دفاتر امامان جمعه در شهرهای صدرای شیراز، یزد، شهرقدس تهران و بندر امام خوزستان در طی هفته گذشته جریان داشت.

وقتی که معترضان غیر مسلح فقط در دفاع از خودشان ماشینها و موتور سیکلتهای نیروهای امنیتی مسلح حمله کننده به خود را به آتش میکشیدند و حداکثر با سنگ به مراکز بسیج و ونیروی انتظامی که نیروهای سرکوبگر از آنها بیرون می آمدند حمله ور می شدند، گزارشها و تصاویر متعددی وجود دارد که افراد سازماندهی شده مسلح لباس شخصی بسیجی و افراد شناخته شده در هیتهای عزاداری طرفدار حکومت به بانکها و پمپ بنزینها حمله می کردند و با بمب و مواد آتش زا آنها را منفجر میکردند و به آتش می کشیدند.

از روز دوشنبه دانشجویان در ۲۰ دانشگاه کشور به پشتیبانی از مردم معترض کلاسهای خود را تعطیل کردند و علیه مسئولین جمهوری اسلامی در محوطه دانشگاههای خود شعار دادند. روز سه شنبه تظاهرات و درگیری شدید و بازداشتهای گسترده در دانشگاههای تهران و تبریز گزارش شد. درست در همان زمانی که درگیریهای مردم معترض با ماموران مسلح در اصفهان و شیراز و ماهشهر و قلعه حسن خان و اتوبان امام علی در اطراف تهران به شدت ادامه داشت.

شعارهای مردم و عکس العملهای بین المللی

شعارهای مردم در همان ساعات اولیه شروع اعتراضات نشان میداد که گران شدن بنزین فقط نقش خارج کردن آتش زیر خاکستر را داشته است. شعارهائی چون گفته بودیم بنزین گرون بشه ایران قیامت میشه، تورم و گرانی حاصل کار روحانی، بنزین گرونتر شده فقیر فقیرتر شده، به زودی به شعارهای انتقادی از سیاست خارجی جمهوری اسلامی کشید مثل نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران و پول نفت ما گم شده خرج فلسطین شده و سوریه را رها کن فکری به حال ما کن.

روزنامه کیهان در سرمقاله روز شنبه خود به شعارهای مردم معترض برای مخالفت با کمک به هم‌پیمانان جمهوری اسلامی در لبنان، سوریه و فلسطین حمله کرد و نوشت: یکی از سرخط‌های دستوری که به ارتش سایبری دشمن داده شده این است که، این موضوع را به فلسطین ارتباط دهند و بگویند ایران به جای کمک به فلسطین به مردم خود کمک کند و اگر به مقاومت فلسطین کمک نکنیم اوضاع اقتصادی‌مان بهتر می‌شود و نیازی به دو نرخی شدن قیمت بنزین نبود.

بعد از شعارهائی علیه سیاست خارجی جمهوری اسلامی که به گمان بخش قابل توجهی از مردم ایران عامل اصلی همه بدبختیهای آنان در سالهای اخیر بوده است، بلافاصله شعارهای مردم به سمت ضدیت با حکومت آخوندها و علی خامنه ای کشیده شد و دیکتاتورحیا کن مملکت رو رها کن، سید علی حیا کن مملکت را رها کن و توپ تانک فشفشه آخوند باید گم بشه شعار اصلی مردم شد. مردم ناراضی در شعارهای خود به تجلیل از خاندان پهلوی نیز پرداختند و شعار رضا شاه روحت شاد از شعارهای اصلی مردم معترض در طی هفته گذشته بود. این موضوعی بود که علی خامنه ای را به واکنش واداشت و رضا پهلوی و فرح پهلوی ولیعد و ملکه پیشین ایران هم به او جوابهائی دادند.

شاید بتوان آنچه را که در هفته گذشته در ایران روی داد در این شعار معترضان خلاصه کرد که در همه شهرهای نا آرام کشور فریاد میزنند؛ بنزین فقط بهانه است – اصل رژیم نشانه است. ملتی که شعار او در یک هفته گذشته این بود که ذلت نمیپذیریم حقمون رو میگیریم، ایرانی می میرد ذلت نمی پذیرد، نشان داد که این داستان هنوز سر دراز دارد و نظام جمهوری اسلامی نه از آمریکا و به قول خودشان دشمنان خارجی بلکه از مردم ایران باید بترسد.

عکس العملهای بین المللی بر خلاف ادعاهای مقامات جمهوری اسلامی که میخواهند معترضان جان به لب رسیده علیه حکومت خود را تحریک شده و عامل دست خارجیان معرفی کنند، بسیار ضعیف بود. در هفته گذشته به جز ابراز نگرانی دبیرکل سازمان ملل از کشتارها، موضعگیری قاطع و روشنی علیه رژیم حاکم به جز محکومیت خشونت در ایران از سوی مقامات درجه اول غربی دیده یا شنیده نشد. رئیس جمهور آمریکا دونالد ترامپ هم در طول هفته هیچ اشاره ای به اعتراضات ایران نکرد و فقط آخر هفته در توئیتی در این باره اظهار نظر کرد. مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا و برایان هوک مسئول امور ایران در آن وزارتخانه هم فقط به چند توئیت و مصاحبه اکتفا کردند که بیشتر مربوط به محکومیت خشونت و بسته شدن اینترنت در ایران بود.

آمار تلفات و بازداشت شدگان

گزارشهای تائید شده از داخل ایران توسط منابع مستقل حاکی از آن است که طی یکهفته در فاصله جمعه ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۸ تا روز جمعه ۱آذر ۱۳۹۸ (۲۲ نوامبر ۲۰۱۹) تعداد ۴۶۵ منطقه در ۱۰۷ شهر ایران درگیر اعتراضات و صحنه برخورد مردم معترض با نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بوده است. این اعتراضات تا کنون حدود ۱۵۰ نفر تلفات جانی داشته است. بیشترن آمار کشتار مردم توسط نیروهای امنیتی مربوط به دو استان خوزستان با ۵۸ کشته و استان کرمانشاه با ۲۳ کشته بوده است. ماموران مسلح فقط در شهرستان ماهشهر از توابع استان خوزستان ۲۸ نفر و در شهرستان کرمانشاه ۱۵ نفر را با شلیک گلوله کشته اند.

به غیر از شهرهای ماهشهر و کرمانشاه که بیشترین آمار شهدا را دارند، شهرستان بهبهان نیز که شاهد اعتراضات سنگین مردم در روزهای اول هفته بود و تصاویر دلخراشی از سرکوب مردم آنجا بیرون آمد نیز با دادن ۱۰ کشته و حدود ۵۰ زحمی قربانیان زیادی داشت. حاصل درگیری معترضان با ماموران امنیتی در شهرستان مریوان از توابع استان کردستان نیز ۱۰ شهید بود. در شهرستان جوانرود از توابع استان کرمانشاه هم که مردم آن تظاهرات شدیدی کردند تا کنون شهید شدن ۸ نفر از معترضین تائید شده است. در پنج شهرستان، خرمشهر و رامهرمزدر استان خوزستان، نجف آباد در استان اصفهان، صدرای شیراز و بوکان در استان کردستان نیز هرکدام ۶ نفر از مردم معترض توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی کشته شده اند.

علاوه بر شهرهائی که آمار بالائی از کشته شدگان دارند، در پایتخت، تهران بزرگ و توابع آن مجموعا کشته شدن ۱۴ نفر تا کنون تائید شده است. در استان البرز یعنی کرج و توابع آن کشتن ۶ معترض توسط نیروهای امنیتی قطعی است. در اعتراضات پنج کلانشهر اصلی ایران یعنی، اصفهان، تبریز، اهواز، شیراز و مشهد، مجموعا کشته شدن ۸ نفر مردم معترض توسط نیروهای امنیتی تا کنون قابل تائید به نظر میرسد.

سازمانهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی کارکنان و پرسنل بیمارستانها و مراکز درمانی را تهدید کرده اند که درصورت صحبت درباره آمار زخمی ها با عواقب تنبیهی سختی مواجه می شوند. به همین دلیل در مورد زخمی های اعتراضات اخیر هنوز هیچ آمار قابل تائیدی وجود ندارد. فقط گزارشات از پرسنل بیمارستانی پس از درگیری معترضین با مامورین در بهبهان حاکی از حدود ۱۰۰ زخمی و در ماهشهر بیش از ۱۷۰ زخمی بود.

در مورد بازداشتی ها نیز هیچ آمار رسمی و تائید شده جود ندارد. مسئولین جمهوری اسلامی در اظهارنظرهای پراکنده درباره تعداد بازداشتی ها ارقامی را بیان نموده اند و سازمانهای مدافع حقوق بشر نیز آمارهائی درباره تعداد بازداشت شدگان ارائه داده اند. استاندار تهران روز ۲۷ آبان از وقوع موج اعتراض در ۲۲ استان ایران خبر داد. ولی سخنان مقامات رسمی و گزارش نهادهای حقوق بشری تنها در مورد بازداشت معترضان در ۱۲ استان ایران موجود است. از روی همین موارد تا کنون می توان گفت که حدودا در تهران بزرگ و توابع ۶۰۰ نفر، خوزستان ۴۵۰ نفر، کرج و توابع (استان البرز) ۴۰۰ نفر، کرمانشاه ۳۰۰ نفر، کردستان ۳۰۰ نفر، فارس (شیراز و توابع) ۳۰۰ نفر، اصفهان ۲۰۰ نفر، مازندران و یزد هرکدام ۱۰۰ نفر بازداشتی داشته اند. خبرگزاری فارس، خبرگزاری سازمان اطلاعات سپاه، از بازداشت هزار نفر از معترضان تا روز ۲۷ آبان خبر داده بود. 

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا