سیاسی

وضعیت نظامی در جنگ اوکراین و اثر آن بر پناهجویان اوکراینی

به نظر نمیرسد روسیه بتواند به سرعت به اهداف نظامی و سیاسی خود در اوکراین برسد و این باعث افزایش شمار پناهجویان تا حد بی سابقه ای در نیم قرن اخیر خواهد شد.

پناهنده نیوز – بعد از گذشت  حدود یک ماه از آغاز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، مشاهده میشود که نیروهای پوتین در دسترسی به اهداف نظامی خود آنچنان که پیش بینی میکردند موفق نبوده اند و اوکراینی ها برخلاف پیش بینی روسها توانسته اند مقاومت به نسبت خوبی را با کمک بسیار موثر سلاحها ، تدارکات، اطلاعات و مستشاران  نظامی غربی علیه تهاجم نظامی به کشور خود سازماندهی کنند. در حالی که رساندن تدارکات و سوخت به واحدهای ارتش روسیه در خاک اوکراین با مشکلات جدی روبروست و واحدهای مختلف زمینی و دریائی و هوائی روسیه  نمایش خوبی از هماهنگی کامل و مناسب در عملیاتهای رزمی خود به نمایش نمیگذارند، نظامیان اوکراینی‌ که بسیارکم تعدادترهستند و تجهیزات خیلی کمتری دارند با انگیزه تر میجنگند و به دلیل چابکی و روش‌های زیرکانه‌ استفاده از دفاع هوایی در ممانعت از دستیابی روسیه به برتری هوایی فوق‌العاده موفق بوده‌اند. این تصویر در صحنه جنگ تحلیلگران را کم کم و با احتیاط دارد به این نتیجه میرساند که جنگ پوتین در اوکراین به احتمال زیاد فرسایشی میشود و طولانی خواهد بود. این وضعیت منجر به حملات بیشتر و شدیدتر ارتش روسیه به اهداف غیر نظامی در اوکراین میگردد. اگر این تحلیل درست از آب در آید، آنگاه باید انتظار افزایش فوق العاده زیادی در تعداد پناهجویان اوکراینی را داشت که هرروز وارد کشورهای عضو اتحادیه اروپا میشوند.

جویایدن رئیس جمهور آمریکا قرار است به زودی برای هماهنگی  با شرکای اروپائی  ایالات متحده در مورد رساندن تدارکات نظامی بیشتر به اوکراین و کمک رسانی به پناهجویان غیر نظامی آواره اوکراینی به بروکسل مقر پیمان ناتو و اتحادیه اروپا سفر کند. علاوه بر آن بایدن  در سفر به بروکسل درباره تغییرات بلند مدت در وضعیت استقرار  و چیدمان نیروهای نطامی ناتو در اروپا در شرایط جدید پیش آمده هم صحبت خواهد کرد و به موارد احتمالی در مورد استفاده از سلاح‌های هسته‌ای نیز خواهد پرداخت. رئیس جمهور آمریکا در این سفر مهم قرار است  اقدامات آمریکا  برای تقویت و تضمین امنیت انرژی برای اروپا را نیز اعلام کند.

رییس‌جمهوری آمریکا، به تازگی  ۸۰۰ میلیون دلار کمک جدید به اوکراین را تایید کرد. این کمک‌ها شامل ۸۰۰ سامانه ضد هوایی استینگر، ۲ هزار سامانه موشکی ضد زره جاولین، هزار قبضه سلاح ضد زره سبک، ۶ هزار سامانه ضد زره ای‌تی-۴ و صد پهپاد تاکتیکی است.  بایدن با صراحت اعلام کرده که در صورت ادامه تجاوز روسیه به اوکراین، آمریکا کمکهای بیشتری به اوکراین خواهد کرد.این شامل همه چیز خواهد بود و از هواپیمای جنگی  تا سامانه‌های موشکی زمین به هوای برد کوتاه و بلند را در بر خواهد گرفت.

از سوی دیگر کارشناسان نظامی و کسانی که با تاریخ جنگهای روسیه آشنائی دارند معتقدند که حرکت کند واحدهای نظامی روسها برای دسترسی به اهدافشان هرگز نباید نشانه شکست آنها قلمداد شود. ارتش روسیه یک ارتش مکانیزه است. مطابق این سیستم ارتش مکانیزه تمام واحدهای رزمی و پشتیبانی و اداری باید با هم به سوی هدف پیشروی کنند که این از سرعت حرکت آنها میکاهد. ولی آنها را قادر میسازد که بتوانند برای مدت طولانی تر به شکل سنگین به حملات کوبنده و بی وقفه خود ادامه دهند. تاریخ جنگهای روسیه نشان میدهد که ارتش آنها همواره در قرون قبل با کندی و طی مدت زمان طولانی توانسته که همسایگان خود را با حملات سنگین و نه الزاما سریع  به زانو در آورد و بر وسعت  متصرفات خود بیفزاید.

در مجموع با در نظر گرفتن همه واقعیتهای موجود بر روی زمین در جنگ اوکراین، نمیتوان تاریخ دقیقی برای پایان این جنگ متصور بود. موضوع هم برای رهبران روسیه و شخص ولادیمیر پوتین بسیار حیثیتی شده و هم برای قدرتهای غربی. بنابراین کشورهای اروپائی باید شاهد پناهجویان بیشتر اوکراینی باشند که پیش بینی میشود تعداد آنها بیش از هر موج پناهجوئی دیگر در نیم قرن گذشته باشد.

البته روسها  در زمینه سیل پناهجویان حساب درستی نکرده اند که به اروپا از این نظر فشار وارد خواهد شد. چون بر خلاف انتظار آنها این موج عظیم پناهجویان با استقبال در اتحادیه اروپا مواجه خواهند شد و مانند موج پناهجویان خاورمیانه ای و آفریقائی هراسی در دل اروپائیان ایجاد نخواهند کرد. به  گفته کارشناسان، پناهحویان اوکراینی بعد از این که شوک اولیه آوارگی را از سر بگذرانند به نیروی کار بسیار مناسبی در بازار کار تشنه  کشورهائی نظیر آلمان، فرانسه، هلند، نروژ، سوئد و … تبدیل خواهند شد که ضمن دستمزد مناسبتر، از تطابق پذیری سریعتر هم با جامعه میزبان برخوردار هستند.

هراسی که راستگرایان و نژاد پرستان اروپائی از مهاجران و پناهجویان مسلمان آفریقائی و خاورمیانه ای در دل مردم کشورهای خود می اندازد، تا حد زیادی در مورد پناهجویان اوکراینی که دارای دین و آداب زندگی مشترک بسیاری با سایر اروپائیان هستند بی اثر خواهد بود. به این دلیل پناهجویان اوکراینی با خوشامدگویی بهتری از سوی دولتهای اروپائی روبرو خواهند شد. از هم اکنون کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعلام کرده اند که اوکراینی ها می توانند تا سه سال در اروپا بدون ثبت درخواست پناهندگی زندگی و کار بکنند که این امتیاز بزرگی برای پناهجویان اوکراینی محسوب می شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا