گروه های اجتماعی

وضعیت نابسامان پناهجویان ایرانی و افغان آواره در مرزهای بلاروس

 

پناهجویان ایرانی و افغان باید مراقب باشند در دامی که رئیس جمهور بلاروس برای اتحادیه اروپا پهن کرده نیفتند و نابود نشوند.

 به گزارش پناهنده نیوز، خبرهای منتشر شده در روزهای آخر مهرماه امسال نشان میدهد  تعدادی از ایرانیان و افغانها که قصد عبور غیر قانونی  از مرزهای بلاروس  با کشور لهستان را دارند در جنگلهای سرد و یخ زده بین این دو کشور گرفتار شده اند و با گرسنگی و سرمازدگی شدیدی روبرو هستند. این پناهجویان که به گفته نزدیکان آنها با صرف هزینه های زیاد به عنوان  گردشگر وارد کشور بلاروس شده اند بنا به راهنمائی قاچاقچیان انسان خود را به مرزهای بلاروس با لهستان که مرزهای اتحادیه اروپا محسوب میشوند رسانده اند تا اگر بتوانند از آنجا بگذرند و به سمت کشورهای اروپای غربی مانند آلمان پیشروی نمایند و درخواست پناهندگی بدهند. دولت بلاروس نه تنها منعی برای این پناهجویان ایجاد نمی کند بلکه را ه آنها را هموار و بطور تلویحی تشویقشان هم میکند که به سمت اروپا حرکت کنند. اتحادیه اروپا الکساندر لوکاشنکو رئیس‌جمهوری بلاروس را متهم میکند  که با این حیله از پناهجویان استفاده ابزاری می‌کند و با نشان دادن در باغ سبز، از جمله  دادن ویزای توریستی آسان  یا لغو ویزا به بلاروس میکشد و بعد آنها را برای عبور غیر قانونی به طرف مرز کشورهای عضو اتحادیه اروپا سرازیر میکند.

گزارشها و شکایاتی که خانواده تعدادی از این پناهجویان در رسانه ها راجع به وضعیت وخیم بستگانشان مطرح کرده اند عاقبت  روز دوشنبه ۳ آبان ۱۴۰۰ باعث واکنش سخنگوی وزارت خارجه ایران شد. او گفت که امروز هیاتی از سفارت ایران در مینسک پایتخت بلاروس به منطقه مرزی این کشور با لیتوانی رفته اند تا به وضعیت اتباع ایران در این منطقه رسیدگی کنند. بستگان این پناهجویان میگویند که آنها  بدون آب و غذا در جنگلی نزدیک مرز لیتوانی و لهستان  مانده‌اند و بوسیله ماموران مرزی این سه کشور به عقب رانده می‌شوند. این پناهجویان میگویند که مورد ضرب و شتم ماموران مرزی هستند و در حالیکه  ماموران مرزی لهستان و لیتوانی آنها را به عقب برمی‌گردانند، ماموران مرزی بلاروس مانع برگشتن آنها به خاک بلاروس می‌شوند.

انتقامجوئی رئیس جمهور بلاروس

الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس که بعد از تقلب انتخاباتی سال گذشته و برخورد شدید با مخالفانش مورد انتقاد و هدف تحریمهای اتحادیه اروپا قرار گرفته به نظر میرسد که قصد انتقامجوئی از اروپا را دارد. او  میگوید که اگر کسی فکر می‌کند  ما مرزهایمان را با لهستان، لیتوانی، لیتونی و اوکراین می‌بندیم و تبدیل می‌شویم به مرکز نگهداری از پناهجویانی که از افغانستان، ایران، عراق، لیبی و سوریه فرار می‌کنند، کاملا در اشتباه است.

این گفته رئیس جمهور پر مناقشه بلاروس در حالی است که به دستور خود او چند ماه قبل وزارت خارجه بلاروس  الزام به داشتن ویزا برای ورود به آن کشور را در مورد  شهروندان کشورهای ایران، پاکستان، آفریقای جنوبی، مصر و اردن لغو کرد. همین موضوع  باعث شده تا بسیاری از قاچاقچیان انسان به فکر استفاده از مرزهای بلاروس با لهستان برای قاچاق متقاضیان پناهندگی به غرب اروپا بیفتند و از مشتریان خود بخواهند تا به برای همین منظور به بلاروس سفر کنند.

آلمان هدف پناهجویان گرفتار

بررسی ها نشان میدهد که مقصد و هدف نهائی اغلب این پناهجویان کشور آلمان است. به همین دلیل آلمان کنترل مرزهای خود با لهستان را افزایش داده است. وزیر کشور آلمان روز یکشنبه دوم آبان (۲۴ اکتبر)  از اعزام  پلیس  فدرال این کشور  برای کنترل بیشتر مرز آلمان و لهستان خبر داد و گفت که  صدها پناهجو از افغانستان، ایران و سایر کشورها در مرزهای بلاروس با لهستان قصد دارند وارد خاک اتحادیه اروپا شوند تا خود را از آن طریق به آلمان برسانند.

زهوفر وزیر کشور آلمان همچنین گفت که   ۸۰۰  نیروی پلیس آلمان را برای کمک به مرزبانان لهستانی به مرزهای لهستان با بلاروس فرستاده تا موانع مرزی بیشتری ایجاد کنند و علاوه بر آن  تدابیر اتخاذ شده برای کنترل‌ مرز آلمان با اتریش برای شش ماه دیگر تمدید خواهد شد. او برقراری این موانع را برای حفاظت از مرزهای خارجی اتحادیه اروپا ضروری و قانونی خواند.

مقامات آلمان که این روزها در آستانه تغییر دولت هستند به نظر میرسد که اینبار نمیخواهند در برابر موج پناهجویان غیر قانونی مانند سال ۲۰۱۵ کوتاه بیایند. هنوز اولاف شولتز صدراعظم بعدی آلمان در این مورد اظهار نظری نکرده است  ولی گرد لاندسبرگ، رئیس اتحادیه شهرها و شهرداری‌های آلمان گفته است که  شهرداری‌ها از دولت فدرال آلمان و اتحادیه اروپا انتظار دارند اقدامات لازم را برای توقف هجوم غیرقانونی پناهجویان انجام دهند. رئیس اتحادیه شهرهای آلمان از اتحادیه اروپا خواست تا فشار بر دولت بلاروس را افزایش دهد.اتحادیه پلیس فدرال آلمان نیز نسبت به افزایش ورود پناهجویان غیرقانونی به این کشور هشدار داده است.

سرنوشت پناهجویان

بررسی وضعیت نشان میدهد که اقدام چند ماه گذشته دولت بلاروس و رئیس جمهور آن برای تهدید اروپا با ایجاد موج پناهجوئی به سوی آنها مشابه و کپی برداری اقدام سال گذشته دولت ترکیه و رئیس جمهور آن اردوغان است که تلاش کرد پناهجویان را به سمت مرزهای اروپا در یونان بکشد. آن زمان پناهجویان اکثرا افغان و ایرانی به تشویق اردوغان به سوی مرز ترکیه و یونان رفتند و بعد از ماهها سرگردانی و تحمل وضعیت تحقیر کننده بیشتر آنها نتوانستند از مرز عبور کنند. این وضعیت برای پناهجویانی که اکنون در مرزهای بلاروس با لهستان سرگردانند در حال تکرار است و به نظر نمیرسد که آنها نیز بتوانند به مقصودشان برسند.

سازمانهای مدافع حقوق پناهجویان ضمن محکوم کردن رفتارهای خشن ماموران مرزبانی کشورهای عضو اتحادیه اروپا با پناهجویان در مرزها و درخواست به رسمیت شناخته شدن  حق افراد برای درخواست پناهندگی، به پناهجویان و به ویژه پناهجویان ایرانی و افغان توصیه می کنند؛ باید مراقب باشند در دامی که رئیس جمهور بلاروس برای اتحادیه اروپا پهن کرده نیفتند و نابود نشوند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا