توقف قرعه کشی لاتاری و مشکل تر شدن دریافت گرین کارت آمریکا

بر اساس طرح جدید مهاجرتی ترامپ افراد دارای مهارتهای بالا و مدارک تحصیلی عالی در اولویت دریافت اقامت آمریکا قرار دارند و تاثیر رابطه فامیلی و پناهندگی برای مهاجرت به ایالات متحده کمرنگ میشود.
به گزارش پناهنده نیوز، رئیس جمهور آمریکا طرح جامع مهاجرتی خود بر اساس وعده های انتخاباتیش را امروز طی یک سخنرانی به اطلاع عموم رساند. نکات شاخص در طرح جدید مهاجرتی ترامپ به دو مسئله اصلی گرین کارت و پناهندگی مربوط هستند. بر طبق طرح مذکور از این پس برنامه لاتاری برای دریافت گرین کارت یا اجازه اقامت دائم در آمریکا برچیده میشود و دریافت گرین کارت آمریکا بسیار محدودتر خواهد شد. در مورد پناهندگی نیز مطابق طرح ترامپ، میزان پذیرش سالانه درخواستهای پناهندگی کاهش می یابد و ظرفیت تعداد پذیرش پناهنده در ایالات متحده کمتر خواهد شد.
اقامت از طریق گرین کارت
در مورد گرین کارت یا اقامت دائم آمریکا علاوه برحذف دریافت گرینکارت آمریکا از طریق شرکت در قرعهکشی لاتاری،ترامپ میخواهد از این پس گرین کارت آمریکا بیشتر بر اساس تخصص و کارآئی اقتصادی افراد صادر شود و نه بر اساس روابط خانوادگی. بر اساس آمارهای مهاجرتی آمریکا، تاکنون حدود ۶۶ درصد گرینکارت ها به کسانی داده می شد که دارای روابط خانوادگی در آمریکا هستند و تنها ۱۲ درصد بر اساس مهارت افراد اعطا می شد. این نسبت بنا بر طرح جدید مهاجرتی ترامپ که در روز پنجشنبه ۱۶می ۲۰۱۹ از سوی وی اعلام شد قرار است برعکس شود.
بر اساس طرح ترامپ افراد دارای مهارتهای بالا، مدارک تحصیلی عالی و کسانی که پیشنهاد شغل دارند در اولویت قرار می گیرند و این سیستم جایگزین معیاری می شود که بر طبق آن کسانی که خویشاوندی در آمریکا داشتند می توانستند ویزای ورود به آمریکا را دریافت کنند. اکنون دولت آمریکا میخواهد به سمت یک سیستم مهاجرتی پیش برود که بیش از گذشته بر توانائی های فردی افراد تکیه دارد و بر اولویت دادن به نیروی کار ماهر استوار است و رویکرد مبتنی بر خانواده را کنار بگذارد.
این طرح همچنین در پی پایهگذاری سیستم اعطای ویزای امتیاز محور است، سیستمی شبیه آنچه در حال حاضر در کانادا و استرالیا و برخی دیگر از کشورها مورد استفاده قرار می گیرد.پارامترهایی همچون سن، مسلط بودن به زبان انگلیسی و داشتن پیشنهاد کار از جمله معیارهایی است که برای گرفتن گرینکارت، بیشتر مورد توجه قرار خواهند گرفت و امتیاز بیشتری را نصیب متقاضی می کنند.
اقامت از طریق پناهندگی
طرح جدید مهاجرتی ترامپ همچنین اصلاح سیستم پناهجویی در آمریکا را مدنظر دارد با این هدف که تعداد کمتری تقاضای پناهندگی کنند و کسانی که شرایط پناهندگی ندارند نیز در مدت زمان کمتری به کشورهایشان بازگردانده شوند.
اولین فرمان اجرائی جنجالی دونالد ترامپ بعد از قرارگرفتن بر کرسی ریاست جمهوری آمریکا دستور توقف صدور ویزا برای اهالی چند کشور از جمله ایران و منع ورود پناهجویان بود. این دستور که در سال ۲۰۱۷ میلادی در چندین دادگاه آمریکا به چالش کشیده و متوقف شد، سرانجام با رای دیوانعالی آمریکا اجرائی گردید.
بعد در نوامبر ۲۰۱۸ دونالد ترامپ با صدور فرمان جدیدی رسیدگی به پرونده پناهجویانی که به صورت غیر قانونی و قاچاقی وارد آمریکا شده اند رسیدگ نخواهد شد و فقط کسانی که از مبادی قانونی به آمریکا آمده اند می توانند درخواست پناهندگی بدهند. آن زمان ترامپ مدعی شد که درواکنش به حرکت کاروان مهاجران به سوی مرزهای جنوبی ایالات متحده این فرمان را صادر کرده، دلیل آن را لزوم حفاظت از منافع ملی اعلام داشت. این دستور نیزبا چالشهای زیادی در آمریکا از سوی مدافعان حقوق بشر و حقوق پناهندگان روبرو شد.
براساس قوانین فعلی آمریکا، رسیدگی به درخواست همه پناهندگی از سوی مهاجرانی که مدعی هستند که به خاطر فرار از خشونت از کشورشان گریختهاند الزامی است و به محل ورود آنان به خاک آمریکا بستگی ندارد. اما در قانون جدید مهاجرتی دونالد ترامپ اگر و اماهای بسیاری برای بررسی پرونده پناهجویان متقاضی اقامت در آمریکا در نظر گرفته شده است.
در سال ۲۰۱۷ میلادی که دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا رسید، دولت آمریکا به تدریج همکاری با سازمان جهانی مهاجرت که وظیفه انتقال پناهندگان پذیرفته شده توسط کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل از سراسر جهان به آمریکا بر عهده آن است را به دلیل سیاستهای ضد مهاجرتی دونالد ترامپ کم کرد. در سال ۲۰۱۸ میلادی این همکاری به پائین ترین حد ممکن رسید.
لازم به توضیح است که طرح جدید مهاجرتی ترامپ برای این که قانونی و اجرائی شود باید حتما به تصویب کنگره آمریکا برسد. سیاستهای مهاجرتی سختگیرانه ترامپ منتقدین جدی در هر دو حزب دمکرات و جمهوریخواه دارد. رئیس جمهور آمریکا از رهبران حزب دمکرات خواست که در تصویب این طرح و تبدیل شدن آن به قانون با وی همکاری کنند.