سیاسی

تصویب نهائی برجام در شورای نگهبان و نتیجه آن در صحنه سیاسی ایران

با تصویب طرح توافق هسته ای در شورای نگهبان دولت روحانی اجازه انجام برجام را قانونا به دست آورد.

به گزارش پناهنده نیوز، قانون مصوب اخیر مجلس شورای اسلامی با عنوان “اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برنامه جامع اقدام مشترک” که به دولت جمهوری اسلامی اجازه میدهد توافق هسته ای میان آنها با آمریکا و پنج قدرت دیگر جهانی را به مورد اجرا بگذار در شورای نگهبان نیز تصویب شد و به صورت نهائی درآمد. با توجه به عدم مخالفت قانونی کنگره آمریکا با این توافق موسوم به برجام، حالا دیگر هیچ مانع قانونی در راه اجرای آن وجود ندارد و از هفته آینده این توافق نامه به مرحله اجرا می رسد.

به نقل از خبرگزاریهای حکومتی داخل ایران، مصوبه مجلس در مورد اقدام متناسب و متقابل برجام در جلسه عصر روز چهارشنبه ۲۲مهر ۱۳۹۴ شورای نگهبان قانون اساسی مورد بررسی قرار گرفت و مفاد آن مغایر قانون اساسی و شرع اسلام تشخیص داده نشد و مورد تصویب قرار گرفت.

 طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام روز سه‌شنبه در میان جار و جنجال مخالفان توافق هسته‌ای وین و ظرف ۲۰ دقیقه در مجلس شورای اسلامی تصویب شد. از مجموع ۲۵۰ نماینده حاضر در جلسه روز سه‌شنبه، ۱۶۱ نماینده رای موافق، ۵۹ نماینده رای مخالف و ۱۳ نفر رای ممتنع دادند.

 با تایید این مصوبه از سوی شورای نگهبان، راه برای اجرای کامل توافق وین همراه می‌شود و آن‌گونه که مقام‌های دولت حسن روحانی اعلام کرده اند برجام به احتمال زیاد از روز دوشنبه هفته آینده اجرائی خواهد شد.

 مطابق متن برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) منتشر شده به زبان فارسی توسط وزارت خارجه جمهوری اسلامی؛ روز قبول توافق نود روز پس از تایید برجام توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد خواهد بود که در آن، برجام و تعهدات مندرج در آن عینیت خواهند یافت. از شروع این تاریخ، اعضای برجام فراهم آوردن ترتیبات و تمهیدات لازم برای اجرای تعهدات خود، وفق برجام را آغاز خواهند نمود.

چون در تاریخ ۲۰ ژوئیه ۲۰۱۵ (۲۹ تیر۱۳۹۴) شورای امنیت سازمان ملل متحد برجام هسته ای را به رای گذاشت و مورد تصویب قرار داد، بنابراین از روز ۲۰ اکتبر برجام و مندرجات آن عینیت خواهد یافت و یا به عبارت دیگر روز “قبول توافق” که به معنی قانونی شدن و رسمیت توافق است فرا می رسد.

از آن به بعد باید منتظر مرحله بعدی یا “روز اجرای توافق” ماند که این روز آن زمان فرا می رسد که آژانس بین المللی انرژی هسته ای سازمان ملل اقدامات انجام شده مطابق تعهدات انجام شده در برجام از سوی جمهوری اسلامی مبنی بر محدود و شفاف کردن برنامه هسته ای خود را تائید نماید و آن را به شورای امنیت گزارش کند. در صورتی که این گزارش مثبت و حاکی از همکاری ایران باشد، همزمان اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا نیز شروع به لغو تحریمهای خود به صورت اعلام شده در برجام می کنند.

گرچه درباره روز اجرای توافق محدودیت زمانی خاصی در برجام به چشم نمی خورد، اما دولت جمهوری اسلامی اعلام کرده که در مدت زمان کمتر از ۲ ماه تعهدات خود را به انجام می رساند و آماده راستی آزمائی از سوی آژانس بین المللی انرژی هسته ای خواهد بود. شاید به همین دلیل بود که حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی در سخنان روز سه شنبه ۲۱ مهرماه به مردم وعده داد که تا ۲ ماه دیگر زمان لغو تحریمهای بین المللی علیه برنامه هسته ای ایران فرا می رسد.

لغو تحریمهای هسته ای مهمترین وعده انتخاباتی حسن روحانی بود که اکنون در آستانه تحقق قرار گرفته است. این یکی از محدود وعده های محقق شده توسط یک سیاست مدار بلند پایه جمهوری اسلامی است که نتایج آن به روشنی برای مردم آشکار می شود و مخالفان نمی توانند آن را انکار نمایند. از این رو بی تردید سرانجام پر فراز و نشیب برنامه مشکوک هسته ای جمهوری اسلامی و توقف آن می تواند برگ برنده مهمی در صحنه سیاسی داخل ایران برای حسن روحانی و طیف سیاسی همراه و وابسته به او نظیر اکبر هاشمی رفسنجانی باشد.

اما واضح است که مخالفان حسن روحانی هرگز نمی خواهند به آسانی به برتری رقیب رای تن بدهند و به دنبال راههائی خواهند بود که نگذارند تمام امتیازات سیاسی برجام هسته ای تنها به حساب حسن روحانی ریخته شود. آنها از مدتها قبل و با پشتیبانی ضمنی آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی اقدامات تبلیغاتی گسترده ای را برای بی اعتبار کردن طیف طرفدار رئیس جمهور آغاز نموده اند.

دو انتخابات پایان سال جاری که کمتر حدود پنج ماه دیگر برگزار خواهند شد، محک خوبی برای این خواهد بود که نتیجه برجام در صحنه سیاست داخلی ایران مورد قضاوت قرار گیرد. بی شک هردو انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری جمهوری اسلامی این بار از حساسیت فوق العاده ای برخوردار هستند.

بسیاری از تحلیل گران معتقدند که اگر دولت روحانی بتواند این دو انتخابات را به خوبی اداره کند و صحنه را به دست رقبای قدرتمند که از حمایت سپاه پاسداران و شورای نگهبان و بیت رهبری برخوردار هستند نسپارد، حسن روحانی و طیف او حداقل در ۱۰ سال آینده دست بالاتر را در صحنه داخلی ایران خواهند داشت.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا