تناقض حرفهای سفیر استرالیا در ایران با اخبار مربوط به توافق آن کشور و آمریکا

برخلاف گفته سفیر استرالیا در ایران، نخست وزیر آن کشور خبر از توافق استرالیا و آمریکا بر سر پناهجویان مستقر در پاپوآ گینهنو و جزیره نائورو داد.
به گزارش پناهنده نیوز، در حالی که “یان بیگز” سفیر استرالیا در تهران آمار تعداد ایرانیان در کمپهای اداره مهاجرت داخل استرالیا را در تهران ارائه داد و استرالیا را کشور مهربانی با پناهندگان معرفی کرد، خبر رسید که استرالیا و آمریکا برای اسکان مجدد تعدادی از پناهجویانی که در پاپوآ گینه نو و جزیره نائورو نگهداری می شوند به توافق رسیدهاند. سفیر استرالیا گفت که تعداد ایرانیان ساکن کمپهای داخل استرالیا ۵۵۱ نفر است و ۳۷۷ ایرانی هم در کمپهای مراکز پروسه درخواست منطقه ای شامل ۲۷۱ نفر در مانوس و ۱۰۶ نفر هم در نائورو به سر میبرند.
سفیر استرالیا در تهران با اشاره به اینکه استرالیا یکی از سخاوتمندترین کشورها در زمینه پذیرش پناهجویان است، گفت: «طبق آمار کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، استرالیا سالانه حدود ۱۳ هزار و۷۵۰ پناهجو میپذیرد و به احتمال زیاد این رقم تا سال ۲۰۱۹- ۲۰۱۸ به ۱۸هزار و ۷۵۰ نفر افزایش خواهد یافت.»
وی در رابطه با بیانیه وزارت خارجه استرالیا مبنی براینکه جزیره نائورو بسته خواهد شد، گفت: کسانی که در نائورو هستند میتوانند برای اقامت در نائورو یا کشورهایی مثل کامبوج درخواست بدهند.البته سفیر استرالیا در پاسخ به این سوال که آیا توافقی با کشور سومی مثل کانادا و یا نیوزیلند برای پذیرش این پناهجویان انجام شده است؟ خاطرنشان کرد که از چنین توافق خبر ندارد و فقط میداند که مذاکراتی بین استرالیا و گینه نو در جریان است تا تعدادی از این افراد اگر مایل باشند در گینه نو ساکن شوند!
اما رسانه های جهان برخلاف گفته سفیر استرالیا خبر از توافق استرالیا و آمریکا بر سر پناهجویان مستقر در پاپوآ گینهنو و جزیره نائورو داده اند. گفته شده که بر اساس این توافق پرونده این پناهجویان بررسی میشود و تعدادی از آنها که در شرایطی آسیب پذیرتر قرار دارند، برای اسکان به آمریکا خواهند رفت.
بر اساس گزارشها این توافقنامه بین استرالیا و آمریکا تحت نظارت کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد (یو ان اچ سی آر) صورت میگیرد و شامل فقط آن دسته از پناهجویانی است که پرونده آنها در مراکز بررسی قرار دارد.
ملکوم ترنبال، نخستوزیر استرالیا، در این رابطه گفته است که اسکان مجدد این پناهجویان تدریجا صورت خواهد پذیرفت.وی افزوده است که “مقامات آمریکایی بررسی این پروندهها را انجام خواهند داد و آنها هستند که تصمیم خواهند گرفت که چه افرادی در آمریکا اسکان داده خواهند شد.”
نخستوزیر استرالیا در مورد تعداد پناهجویانی که پذیرفته خواهند شد جزئیاتی اعلام نکرد اما گفت که کودکان، زنان و خانوادهها در اولویت قرار دارند.آقای ترنبال گفت که این توافقنامه فقط یک بار است و تمدید نخواهد شد و افزود افرادی که پرونده آنان رد میشود باید به کشورهای خود برگردند.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز ضمن تایید این توافقنامه گفته است که کشورش با سازمان پناهندگان سازمان ملل در خصوص پناهجویان در این منطقه و دیگر نقاط جهان در ارتباط و در حال همکاری است.
بین سالهای ۲۰۰۸ تا آخر ۲۰۱۳ بیش از هزار و دویست نفر جان خود را برای رسیدن به مرز استرالیا از طریق سفر با قایقهای غیراستاندارد از دست دادند و از آن زمان بود که استرالیا این سیاست را در قبال پناهجویان در پپیش گرفت که یا آنها را به همان مرزهای آبی بازگرداند و یا به مراکز پروسه کردن درخواستهایشان در گینهنو یا جزیره نائورو انتقال بدهد.
دولت استرالیا با وجود همه انتقادات سختی که به خاطر نگه داشتن پناهجویان در شرایط غیر انسانی در جزائر دورافتاده و فاقد امکانات با آن مواجه شده ، مفتخر می باشد که نتیجه سیاستهای استرالیا این بوده که از ماه دسامبر ۲۰۱۳ دیگر آماری از افرادی که جان خود را در این مسیر از دست دادند ارائه نشده است.