پست وزارت خارجه ایالات متحده در دولت ترامپ برای چه کسی؟

جان بولتون یکی از گزینه های تصدی پست وزارت خارجه در دولت ترامپ، معتقد است که تنها راه حل درازمدت برای ایران، تغییر رژیم است.
به گزارش پناهنده نیوز، این روزها که بازار اخبار مربوط به تصدی پستهای سیاسی در دولت آینده ایالات متحده بسیار داغ است، توجه رسانه های دنیا به کاندیداها برای چند پست کلیدی در آمریکا، از جمله مشاور امنیت ملی، وزیر دفاع، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و وزیر امورخارجه، بیش از سایر مشاغل است. این چهار پست کلیدی که تا کنون سه تای آنها یعنی مشاور امنیت ملی و رئیس سیا و وزیر دفاع نهائی شده، مهمترین شکل دهنده سیاست خارجی و نحوه عملکرد ایالات متحده در خارج از مرزهای این ابر قدرت می باشند.
برای پست وزارت خارجه تا کنون چند گزینه شناخته شده مطرح گردیده، که سیاستمدارانی مثل جان بولتون، از دیپلماتهای ارشد دولت جورج دبلیو بوش و یا رودی جولیانی ، شهردار سابق نیویورک را شامل میشود. جان بولتون و رودی جولیانی از جمله چهره های سیاسی مهم آمریکایی هستند که به طور علنی از مخالفان شناخته شده جمهوری اسلامی حمایت می کنند.
نام افراد دیگری نیز برای این مقام مطرح شده است، از جمله ژنرال پترائوس و حتی میت رامنی ، نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۲ که در دوره انتخابات از منتقدان سرسخت دونالد ترامپ بود. در حالی که میت رامنی همچنان گزینه مطرحی محسوب می شود، اما آخرین خبر حاکی از انتخاب “رکس تیلرسون” می باشد. تیلرسون ۶۴ ساله مدیر اجرایی “اکسون موبیل” غول نفتی آمریکا است و روابط بسیار نزدیکی با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه دارد.
مفسران آشنا با دونالد ترامپ معتقدند که هرچند تیلرسون را همکاران و مشاوران ترامپ بیشتر می پسندند، خود ترامپ بیشتر جان بولتون را ترجیح می دهد و گفته می شود حتی اگر ترامپ در نهایت تیلرسون را انتخاب کند باز هم با احتمال بسیار بالا جان بولتون به سمت قائم مقام وزارت خارجه انتخاب خواهد شد.
مواضع سرسخت بولتون علیه جمهوری اسلامی
جان بولتون، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل متحد و یکی از چهرههایی که نامشان برای مقام وزیر خارجه در دولت دونالد ترامپ عنوان شده، باز هم برای چندمین بار به طور علنی اعلام کرد که دولت آمریکا باید از اقدام برای تغییر رژیم در ایران حمایت کند و آن را تنها راه حل درازمدت برای از بین بردن تهدیدهای حکومت جمهوری اسلامی در منطقه خاورمیانه توصیف کرد.
آقای بولتون در گفتوگو با وبسایت برایتبارت که با دونالد ترامپ مناسبات نزدیکی دارد، گفت: «حکومت آیتاللهها خطر اصلی برای صلح جهانی و امنیت خاورمیانه است. سرنگون کردن این حکومت بدون شک آرامش و خشنودی را به منطقه باز خواهد گرداند و در عین حال مهمترین خطر در منطقه را از بین خواهد برد».
استیون بنن، مدیر پیشین وبسایت برایتبارت، به تازگی به عنوان مشاور ارشد دونالد ترامپ در امور راهبردی انتخاب شده، و این انتصاب انتقادهایی را در میان دموکراتهای و محافظهکاران برانگیخته است.
در گفتوگو با برایتبارت، جان بولتون که رویکرد تهاجمی او در سیاست خارجی، با انتقادهای مکرر دونالد ترامپ از حمله نظامی به عراق در تضاد است، از توافق هستهای جامعه بینالمللی با ایران به شدت انتقاد کرد و گفت تنها نتیجه آن کمک به حکومت ایران است.
او گفت «به نظرم مردم ایران خواهان یک رژیم جدید هستند» و اضافه کرد که دولت آمریکا باید از گروههای مخالف که برای سرنگونی حکومت ایران مبارزه میکنند، حمایت کند. سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل افزود مردم ایران مدت طولانی منتظر تغییر رژیم هستند.
آقای بولتون گفت: «به اعتقاد من این حکومت محبوب نیست ولی قدرت و اسلحه در دست آن است. به نظرم راههایی وجود دارد که بدون درگیر کردن نیروهای مسلح آمریکا و از طریق حمایت از گروههای مخالف میتوان حکومت دیگری در ایران حاکم کرد».
او در عین حال اذعان کرد که «این حکومت جدید لزوماً توسط افراد دمکراتی مثل پیروان توماس جفرسون تشکیل نخواهد شد». توماس جفرسون یکی از پایهگذاران ایالات متحده، سومین رئیسجمهور آمریکا، و در عین حال نویسنده اصلی اعلامیه استقلال این کشور است. به نظر می رسد اشاره بولتون در اینجا به این موضوع است که نباید انتظار داشت حکومت بعد از جمهوری اسلامی هم دولت دمکراتیکی باشد و فقط باید هر طور شده شر جمهوری اسلامی را کم کرد.