تاثیر پیروزی جو بایدن بر وضعیت پناهندگان و پناهجویان ایرانی

بایدن رئیس جمهور منتخب لغو فرمان مهاجرتی ترامپ و بازگشت آمریکا به سازمانهای بین المللی از جمله سازمان جهانی مهاجرت را در الویت برنامه های کاری خود قرار داده است .
رقابت انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، در روز سوم نوامبر (۱۳ آبان ۱۳۹۹) وارد مرحله نهائی شد و در پی روزهای پس از آن نتایج نشان داد که جو بایدن ٧۷ ساله کاندیدای حزب دمکرات آمریکا که سابقه دو دوره معاونت ریاست جمهوری باراک اوباما را هم دارد با اختلاف قابل توجهی پیشتاز است و برنده این انتخابات می باشد. البته دونالد ترامپ رئیس جمهور فعلی از حزب جمهوری خواه هنوز شکست خود را نپذیرفته، همانطور که پیشتر نیز گفته بود کار را به دادگاهها و شکایتهای قضائی کشانده است. بر طبق نظر کارشناسان حقوقی ، امید چندانی برای موفقیت ترامپ در عوض کردن نتیجه انتخابات وجود ندارد. هرچند که این شکایتها و رسیدگی به آنها می توانند تا مدت زمانی نه چندان طولانی اعلام قانونی نتیحه انتخابات انجام شده را به تاخیر بیندازد. بنابراین با توجه به شرایط فعلی آقای بایدن رئیس جمهور منتخب، به احتمال قریب به یقین رئیس جمهور چهار سال آینده ایالات متحده خواهد بود.
جو بایدن در طول مبارزات انتخاباتی یک سال گذشته خود وعده داده است که به مسئله محدودیتهای مهاجرتی به آمریکا که در دوره ریاست جمهوری ترامپ وضع شده بود پایان خواهد داد. دونالد ترامپ در همان هفته های اول بعد از آغاز دوره ریاست جمهوری خود در ژانویه ۲۰۱۷ به وعده های انتخاباتیش برای محدود کردن مهاجرت به آمریکا عمل کرد و با صدور فرمانهای اجرائی جنحال برانگیز ورود اتباع پنج کشور از جمله ایران را به ایالات متحده جز برای موارد ضروری منع کرد. گروه عمده کسانی که از این فرمانهای اجرائی منع ورود ترامپ تاثیر منفی گرفتند پناهندگان و پناهجویانی بودند که توسط کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل ثبت نام شده، مورد حمایت بین المللی قرار گرفتنه بودند. این افراد پس از اخذ قبولی از یو ان اچ سی آر توسط سازمان جهانی مهاجرت (آی او ام) به کشور سوم منتقل می شدند. بزرگتری پذیرای این گروه پناهندگان آمریکا بود که سالانه صد هزار نفر آنان را به کشور خود می پذیرفت.
تا سال ۲۰۱۷ میلادی که ترامپ رئیس جمهور آمریکا شد، طی ۶۷ سال به جز یک مورد همواره یک آمریکایی ریاست سازمان جهانی مهاجرت وابسته به سازمان ملل متحد را بر عهده داشت. عمده بودجه این سازمان نیز مانند بسیاری دیگر از سازمانهای جهانی توسط ایالات متحده پرداخت میشد. کن آیزاکس، که آقای ترامپ پس از رئیس جمهور شدنش او را کاندیدای ریاست این سازمان کرد، گزینه جنجالی برای اعضا سازمان به حساب آمد. چون وی از مخالفان سرسخت مهاجرت بود و علنا در مورد مهاجرت به آمریکا نظر منفی داشت. بنابراین او نتوانست به ریاست سازمان جهانی مهاجرت انتخاب شود. به همین بهانه ترامپ عضویت آمریکا در آن سازمان را به تعلیق درآورد و کمکهای آمریکا را هم به آی او ام قطع کرد. با این پیشامد عملا دست سازمان ملل برای انتقال پناهندگان به کشورهای دیگر قطع شد و روند پذیرش پناهندگی توسط یو ان اچ سی آر در تمام دفاتر آن در اقصی نقاط جهان با توقف و کندی بسیار زیاد مواجه گردید.
این موضوع فقط در کشور ترکیه که بالاترین آمار پناهجویان ایرانی ثبت نام شده توسط کمیساریای عالی پناهندگان در کشورهای مختاف را دارد، باعث شد که روند انتقال بیش از پنج هزار موارد قبولی و مصاحبه و پذیرش حدود ۲۰ هزار پناهجوی ایرانی تقریبا متوقف شود و از این جهت فشار زیادی بر آنها وار گردد.
حالا جو بایدن رئیس جمهور منتخب آمریکا لغو فرمان مهاجرتی ترامپ و بازگشت آمریکا به سازمانهای بین المللی از جمله سازمان جهانی مهاجرت را در الویت برنامه های کاری خود قرار داده است و می گوید این کارها را صد روز اول پس از شروع کار خود انجام خواهد داد.
لغو فرمان مهاجرتی ترامپ توسط بایدن و بازگشت آمریکا به سازمان جهانی مهاجرت بی شک تحول مثبتی در وضعیت پناهندگان و پناهجویان ایرانی ثبت نام شده در دفاتر یو ان اچ سی آر سراسر دنیا به خصوص پناهجویان و پناهندگان ایرانی در ترکیه ایجاد خواهد کرد و آنها را از چهار سال سرگردانی و انتظار تحت فشار به تدریج خارج خواهد ساخت.
اگر پای جو بایدن روز بیستم ژانویه به کاخ سفید برسد، پناهندگان و پناهجویان ایرانی در ترکیه و برخی کشورهای دیگر نظیر مالزی و تایلند به احتمال بسیار زیاد روزهای امیدوار کننده تری را در سال ۲۰۲۱ نسبت به چهار سال گذشته پیش رو خواهند داشت.