اتحادیه اروپا ۵۰ هزار پناهنده سازمان ملل را اسکان مجدد خواهد داد

مرکل قبلا در دیدار خود با فیلیپو گراندی رئیس یوان اچ سی آر اعلام کرده بود که بیش از ده هزار پناهنده پذیرفته شده توسط کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل را در آلمان اسکان مجدد خواهد داد.
به گزارش پناهنده نیوز، کمیسیون اروپا که نقش دولت را در اتحادیه اروپا بازی میکند به تازگی از اعضای خود خواسته تا آنطور که در سال ۲۰۱۷ اتحادیه اروپا تعهد کرده است، دستکم ۵۰ هزار تن از پناهجویان واجد شرایط “اسکان مجدد” را از بین پناهندگان پذیرفته شده توسط یو ان اچ سی آر در سراسر دنیا بپذیرند. این میتواند خبر خوشی برای انبوه پناهندگان ایرانی و افغان باشد که در کشور ترکیه و سایر کشورهای جهان توسط کمیساریای عالی پناهندگان قبول شده اند و منتظر اعزام به کشور سوم میباشند.
به دنبال این درخواست کمیسیون اروپا، مقامات آلمان اعلام کرده اند که آلمان بیش از پیش به پذیرش پناهندگانی میپردازد که توسط کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل پدیرفته شده اند و در چهار چوب برنامه “اسکان مجدد” سازمان ملل به این کشور معرفی میگردند.
به نقل از صدای آلمان، استیو آلتر سخنگوی وزارت کشور آلمان در گفتوگو با دویچه وله گفته که برلین قصد دارد از طریق برنامه اسکان مجدد سازمان ملل ( (Refugee Resettlementپناهندگان بسیار بیشتری بپذیرد تا علاوه بر کمک به پناهجویانی که نیاز فوری به حمایت دارند، از فشار بر همسایگان کشورهای جنگزده نظیر ترکیه که با مشکلات آوارگان جنگی درگیر هستند بکاهد و با باندهای قاچاق انسان نیز مبارزه کند.
آقای آلتر تاکید کرد که این اقدام باعث از بینرفتن حق تقاضای پناهندگی برای دیگر پناهجویانی که در آلمان هستند و ارتباطی با سازمان ملل ندارند، نخواهد شد. حق درخواست پناهندگی از دولت آلمان حقی میباشد که در قانون اساسی آلمان تضمین شده است.
هرچند که در سه سال گذاشته شمار ورود پناهجویان مشمول برنامه “اسکان مجدد” سازمان مللبه آلمان افزایش یافته، ولی این مقدار درخواست اتحادیه اروپا برای پذیرش ۵۰ هزار پناهنده پذیرفته شده سازمان مللی فاصله بسیار دارد. در حالی که بین ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ سالانه ۳۰۰ تن از این گونه پناهجویان وارد آلمان شده بودند شمار آنها در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ بیشتر شد و در مجموع به یکهزار و ۶۰۰ نفر رسید.
برنامه ریستلمنت چیست؟
برنامه اسکان مجدد یا ریستلمنت برای پناهجویانی در نظر گرفته شده است که از سوی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در کشور محل اقامتشان به عنوان پناهجو پذیرفته شده اند و علاوه بر آن نیاز مبرمی به حمایت بین المللی دارند.
کمیساریای عالی پناهندگان موظف است در وهله نخست افرادی را در این برنامه بگنجاند که احتمال بازگشت به کشورشان ناچیز باشد و در کشوری که اقامت موقت دارند، چشماندازی برای آغاز یک زندگی عادی نداشته باشند.در این راستا سالمندان، بیماران، کودکان و قربانیان شکنجه و خشونت ارجحیت دارند. پناهجویان به طور شخصی امکان ارائه درخواست برای پذیرش در این برنامه را ندارند بلکه کمیساریای عالی پناهندگان خود در این زمینه تصمیم میگیرد. تصمیم نهایی برای پذیرش پناهنده قبول شده یو ان اچ سی آر به کشور پذیرنده واگذار شده است.
برای این برنامه اداره کلی در کمیساریای عالی پناهندگان به نام اداره ریستلمنت وجود دارد. یو ان اچ سی آر یا همان کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل این برنامه را با همکاری سازمان جهانی مهاجرت یا آی او ام که وابسته به سازمان ملل است و با همکاری تعدادی از کشورهای بزرگ دنیا انجام میدهد.
کم شدن همکاری آمریکا با برنامه ریستلمنت
مهمترین همکار سازمان جهانی مهاجرت برای برنامه اسکان مجدد پناهندگان یو ان تا سال ۲۰۱۷ میلادی دولت آمریکا بود که هم بیشترین میزان پذیرش از پناهندگان را برای اسکان مجدد داشت و هم هزینه های آن را تامین میکرد. به همین دلیل در طی ۶۷ سال گذشته، به جز یک مورد همواره یک آمریکایی به پیشنهاد رئیس جمهور آمریکا ریاست این سازمان وابسته به سازمان ملل متحد را بر عهده داشتهاست.
اما در سال ۲۰۱۷ میلادی که دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا رسید، دولت آمریکا به تدریج همکاری با سازمان جهانی مهاجرت را به دلیل سیاستهای ضد مهاجرتی دونالد ترامپ کم کرد. تا این که در سال ۲۰۱۸ میلادی این همکاری به پائین ترین حد ممکن رسید. به همین دلیل کاندیدای دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا برای ریاستسازمان بینالمللی در ژوئن ۲۰۱۸ از دور رقابت حذف شد و ریاست این سازمان که نقش مهمی در انتقال پناهندگان یو ان به کشور سوم دارد به یک دیپلمات پرتغالی به نام آنتونیو ویتورینو، سپرده شد.
دولت ترامپ پیش از این هشدار داده بود که سهم کمکهای خود به نهادهای سازمان ملل متحد از جمله آی او ام را کاهش خواهد داد. مطابق گزارش برخی منابع، تعداد پذیرش پناهنده از سراسر جهان توسط ایالات متحده آمریکا از تعداد ۹۵ هزار نفر در سال پیش از شروع به کار دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور یعنی ۲۰۱۶ میلادی، اکنون به تعداد ۳۰ هزار نفر در سال، کاهش یافته است.
با کمرنگ شدن بسیار زیاد همکاری دولت ایالات متحده آمریکا با یو ان اچ سی آر و سازمان جهانی مهاجرت، عملا برنامه اسکان مجدد پناهندگان یو ان یا همان اعزام به کشور سوم در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ میلادی با مشکلات زیادی روبرو شد و روند آن بسیار کند گردید.
به طور مثال دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در قاهره پایتخت مصر اخیرا از مشکلات خود در این رابطه گفته است. وربرت تروزین نماینده کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در مصر به این نکته اشاره میکند که از سال ۲۰۱۸ تمامی کمکهای آمریکا به اسکان محدد پناهجویان قطع شده و به همین دلیل نیاز بیشتری در این زمینه بهوجود آمده است.
او تاکید کرده که واقعیت با آنچه ما برای انتقال پناهندگان پذیرفته شده انتظار داریم همخوانی ندارد. کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل ۲۵۰ هزار نفر را به عنوان پناهجو و پناهنده در مصر تحت پوشش دارد، اما فقط برای پنج هزار تن از آنها در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ میلادی امکان اسکان مجدد و رفتن به کشور سوم پیدا شده است.
امکانات آلمان برای برنامه ریستلمنت یو ان اچ سی آر
خانم آنگلا مرکل صدراعظم آلمان سال گذشته در دیداری که با فلیپو گراندی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل داشت، اعلام کرده بود که از سال آینده (۲۰۱۹) بیش از ۱۰ هزار پناهنده پذیرفته شده توسط یو ان را تحت برنامه اسکان مجدد یا ریستلمنت در آلمان خواهد پذیرفت.
با وجود اینکه دولت آلمان با اعلام همکاری بیشتر با برنامه اسکان مجدد و کمک به پناهدگان یو انی برای انتقال، مورد تشویق کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل قرار گرفته است، در مجموع میزان کمک به افرادی که باید طی برنامه “اسکان مجدد” به کشور سوم منتقل شوند، هنوز بسیار کم ارزیابی میشود. تعداد پناهنده های پذیرفته شده یو ان که نیاز به برنامه اسکان مجدد دارند بسیار بیش از آن مقداری است که اکنون آلمان اعلام کرده که در سال جاری میپذیرد.
مسئولیت پذیرش این افراد در آلمان با سازمان فدرال مهاجرت و پناهجویان (BAMF) است که پس از مصاحبههای رو در رو با پناهندگان و بررسی وضعیت آنها، تصمیم میگیرد. این مراحل اگر چه برای پناهندگان پذیرفته شده توسط یو ان اچ سی آر بسیار کوتاهتر از پناهجویانی است که در خود آلمان درخواست پناهندگی داده اند، ولی همین رسیدگی ممکن است چند ماه از زمان معرفی یو ان به طول بکشد.
پناهجویانی که در آلمان اسکان داده میشوند ابتدا برای سه سال اجازه اقامت و اجازه کار میگیرند و حق دریافت خدمات اجتماعی از دولت آلمان را نیز دارند. این پناهندگان در نهایت اگر بتوانند زبان آلمانی را یاد بگیرند و مراحل جا افتادن و هماهنگی با جامعه آلمان (انتگراسیون) را بگذرانند پس از چند سال به شهروندی آلمان نائل خواهند شد و پاسپورت آلمانی دریافت خواهند کرد.
برنامه اسکان مجدد پناهندگان مقیم ترکیه
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در ترکیه هنوز آمار دقیقی از پناهندگان پذیرفته شده ای که به برنامه اسکان مجدد نیاز دارند نداده است. ولی آمارهای غیر رسمی از وجود بیش از پنج هزار پناهنده ایرانی و افغانی در ترکیه خبر میدهند که توسط یو ان اچ سی آر به عنوان پناهنده پذیرفته شده اند و منتظر اجرای برنامه اسکان مجدد یا ریستلمنت هستند. در طول سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ میلادی افرادی که از ترکیه با برنامه ریستلمنت به کشور سوم رفته اند بسیار کم بوده است.
البته یکبار دیگر پس از حملات یازده سپتامبر در سال ۲۰۰۱ میلادی دولت آمریکا که در آن موقع به ریاست پرزیدنت جرج دبلیو بوش بود، بدون سر و صدا روند انتقال پناهندگان یو انی را متوقف کرده بود. اما در سال ۲۰۰۴ میلادی پس از سه سال وقفه دوباره دولت آمریکا به همکاری خود با سازمان جهانی مهاجرت و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد برای انتقال پناهندگان پذیرفته شده توسط آن سازمان برگشت. در آن زمان طی مدت کمتر از یک سال حدود ۷ هزار پناهنده پذیرفته شده ایرانی و افغان واجد شرایط برنامه جایگزینی که طی سالهای مذکور در ترکیه گیر کرده بودند به ایالات متحده آمریکا منتقل شدند.
اگر اتحادیه اروپا بخواهد از بار تعداد زیاد پناهندگان بر دوش دولت ترکیه که در مجاورت مرزهای اروپاست بکاهد، بعید نیست بیشتر این تعداد پنجاه هزار نفر مورد درخواست را از پناهندگان پذیرفته شده توسط سازمان ملل در ترکیه بگیرد و آلمان در این مورد پیشقدم شود.