محدودیت تحصیل ایرانیان در اروپا ادامه دارد، اینبار انگلستان

گاردین نوشت: “کاپلان” موسسه آموزشی آمریکایی مستقر در بریتانیا، به دلیل تحریمهای آمریکا از پذیرفتن ایرانیان در رشتههای علوم، تکنولوژی، مهندسی و ریاضی و همچنین در کلیه دروس فوق لیسانس و بالاتر خودداری کرده است.
به گزارش پناهنده نیوز، پس از انتشار اخبار مربوط به اخراج چند دانشجوی ایرانی در اوایل سال جاری (مارچ ۲۰۱۴) از یک دانشگاه صنعتی در نروژ و اخطار به بقیه دانشجویان ایرانی مقیم آن کشور، حالا مشخص شده که ممنوعیتهائی برای دانشجویان ایرانی در انگلیس هم در حال وقوع می باشد.
به نقل ازسایت تیک، گاردین نوشت: “کاپلان” موسسه آموزشی آمریکایی مستقر در بریتانیا، به دلیل تحریمهای آمریکا از پذیرفتن ایرانیان در رشتههای علوم، تکنولوژی، مهندسی و ریاضی و همچنین در کلیه دروس فوق لیسانس و بالاتر خودداری کرده است.
بنا بر این خبر، از پاییز ۲۰۱۳، تقاضانامه بیش از ده داوطلب ایرانی بخاطر این که این موسسه احساس کرده باید مطابق مقررات و تحریمهای آمریکا عمل کند، مورد بررسی قرار نگرفته است.
منتقدان میگویند، چنین برداشتهایی از تحریم ها تنها از تفسیری غلط از این سیاست پیگیری می شود.ایرانیهایی که در موسسات دولتی بریتانیا درس میخوانند میتوانند در چنین رشتههایی تحصیل کنند.
اطلاعیه داخلی کاپلان که به رویت گاردین رسیده میگوید، این موسسه تنها میتواند دانشجویان ایرانی را در مقطع لیسانس و در رشتههای غیرعلمی نامنویسی کند. حداقل یک دانشجو پس از تغییر سیاست این شرکت در قبال ایران، نتوانسته مدرک خود را پس از اتمام تحصیلاتش در کاپلان دریافت کند.
این اطلاعیه میگوید: “شرکتهای آمریکایی عموما نمیتوانند خدماتی از ایران دریافت یا به این کشور ارائه کنند. این در عمل، به این معنی است که کاپلان در پذیرش دانشجوهای ایرانی، خصوصا آنهایی که در ایران اقامت دارند با محدودیت مواجه است. به خاطر محدودیتهای موجود در زمینه پرداخت شهریه، ما معمولا میتوانیم دانشجویان ایرانی مقیم خارج را نامنویسی کنیم.”
علی شفیعی، از ukstudy.com که به دانشجویان ایرانی متقاضی تحصیل در انگلیس خدمات ارائه میدهد گفت، سیاست کاپلان تبعیضآمیز است. وی به گاردین گفت: “به نظر میرسد کاپلان به صورت دلبخواه تصمیم گرفته است که نگذارد ایرانیها از همان تحصیلاتی که در دانشگاههای دیگر بریتانیا برخوردار هستند، در کاپلان بهره گیرند. آنها رشتههای مشابه دانشگاههای دولتی بریتانیا را ارائه میکنند و مسئولیت دارند بر طبق ملیت افراد تبعیض قایل نشوند.”
شفیعی گفت، دانشگاههای بریتانیا باید به برنامه تاییدیه تکنولوژی آکادمیک (Atas) پایبند باشد که برای رشتههای حساس و ویژه، احراز صلاحیت میکند. وی معتقد است به این خاطر کاپلان نمیتواند تصمیم موازی جداگانهای بگیرد.
وی گفت: “ایرانیها همین حالا هم با مشکلات عدیدهای برای دریافت ویزای بریتانیا و گرانی تحصیل مواجه هستند. دیگر سزاوار نیست بخاطر ملیتشان با چنین موارد تبعیضآمیزی هم روبرو شوند.”
سخنگوی کاپلان گفته است: “کاپلان به عنوان یک شرکت آمریکایی، که مطابق محدودیتهای اعمال شده توسط آمریکا علیه ایران عمل میکند، متعهد است دانشجویان بینالمللی را از ملیتهای مختلف از جمله ایران نامنویسی کند. کاپلان بطور مداوم تحریمهای آمریکا را بررسی میکند و ایدهآل این است که بتوانیم مسیر یکسانی را برای تمام دانشجویان، بدون توجه به محل اقامتشان ارائه دهیم.”
اما ماجرا تنها به کاپلان محدود نمی شود.اوائل ماه ژوئن سال جاری میلادی، “کورسرا” که خدمات آموزشی آنلاین ارائه میکند، اعلام کرد، اکثر رشتههایش را به جز علوم، تکنولوژی، مهندسی و ریاضیات در اختیار ایران قرار میدهد.
این شرکت در بیانیهای که در وبسایتش منتشر کرد نوشت: “تحریمها موسسات و سازمانهای آموزشی را از ارائه موضوعات خاص، از جمله دروس یادشده منع میکند. مطابق این تحریمها، ما از ارائه این رشتهها به فراگیران با آدرس اینترنتی( IP ) ایران خودداری میکنیم.”
نکته عجیب این است که به رغم چنین سیاستهایی، دانشجویان ایرانی در همین رشتهها در دانشگاههای آمریکایی در خاک این کشور تحصیل میکنند. دولت آمریکا در ظاهر ادعا می کند که برای عملی کردن سیاست نزدیکی به ملت ایران، تسهیلاتی را برای تحصیل دانشجویان ایرانی در آمریکا به وجود آورده است.
اصلی ترین دلیلی که چند دانشگاه در کشورهای هلند، نروژ و انگلیس برای ایجاد مانع در برابر دانشجویان ایرانی مشغول تحصیل در رشته های علمی حساس بیان می کنند این است که تحصیل این دانشجویان برنامه ریزی شده از سوی دولت جمهوری اسلامی برای اهدافی خاص می باشد. واقعیت این است که آنها دانشجویان مشغول تحصیل در این رشته ها را فقط دانشجویان مستعد و علاقه مند عادی تلقی نمی کنند.