با تصویب قوانین جدید پناهنده پذیری استرالیا بهتر شده است یا بدتر؟

نخست وزیر و وزیر مهاجرت استرالیا تصویب قوانین اخیر را در پارلمان یک پیروزی برای کشور دانستند.
پناهنده نیوز – در حالی که هفته گذشته بسیاری از خبرگزاریهای جهان خبر الحاق بندهای جدید به قوانین پناهندگی استرالیا را منتشر کردند، برخی از تحلیلگران این بندهای جدید را نشانه ای بر دست برداشتن دولت تونی ابوت از سیاست سختگیرانه علیه پناهجویان تازه وارد دانستند و عده ای هم مصوبات جدید را سخت تر شدن قوانین مربوط به پذیرش پناهندگان در استرالیا ارزیابی کردند.
قوانین آسانتر
به نقل از صدای آلمان، دولت استرالیا از سیاست سختگیرانه خود در قبال پناهندگان غیرقانونی به این کشور دست برداشته است و دولت استرالیا به رهبری تونی ابوت، نخست وزیر محافظهکار این کشور، در نظر دارد سیاست پناهندگی را انعطافپذیرتر کند.
پارلمان استرالیا قانونی را به تصویب رسانده که برمبنای آن پناهجویان غیرقانونی به این کشور اجازه اقامتی سه تا پنج ساله دریافت خواهند کرد.
بر مبنای لایحه مصوب اخیر این کشور پناهجویان در استرالیا ابتدا ویزای سهساله کار دریافت خواهند کرد. همچنین با تصویب این لایحه پناهجویان پس از پایان این مدت در صورت پایان یافتن دلیل پناهندگیشان باید به کشورشان بازگردند. هنوز مشخص نیست که دولت استرالیا به چند پناهجو ویزا خواهد داد. قبلا دولایحه مشابه در این رابطه با مخالفت نمایندگان روبرو شده و تصویب نشده بود.
لایحه ارائهشده به پارلمان استرالیا در نظر گرفته است که ویزای پناهجویان سه ساله باشد، اما اگر پناهجویان حاضر باشند در مناطقی زندگی و کار کنند که احتیاج مبرمی به نیروی کار وجود دارد، میتوانند ویزای پنج ساله دریافت کنند.
دولت محافظهکار استرالیا اعلام کرده است که به هیچ وجه حاضر به دادن ویزای نامحدود به پناهجویان نیست و آنها پس از پایان دوران اقامت خود در استرالیا باید در صورت امکان خاک این کشور را ترک کنند.
صدای آلمان از این جهت لایحه جدید درباره پذیرش پناهجویان را دست برداشتن از سیاستهای سختگیرانه می داند که دولت جدید استرالیا از زمان شروع کارش تا کنون به شدت از ورود پناهجویان به خاک این کشور جلوگیری می کرد. کشتیهای نیروی دریایی استرالیا قایقهای پناهجویان را مجبور به خروج از آبهای این کشور مینمودند و این پناهجویان در آبهای بینالمللی رها میشدند. استرالیا همچنین بسیاری از پناهجویان به این کشور را به اردوگاههائی در کشور پاپوا گینه نو در شمال این کشور یا در مجمعالجزایر نائورو منتقل میکرد.
سخت گیری بیشتر
بی بی سی و خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) از جمله رسانه هائی بودند که اعتقاد داشتند با تصویب قانون جدید، استرالیا قوانین مهاجرت را سخت تر کرده است. به نقل از ایرنا، تارنمای شبکه خبری ‘ای.بی.سی” گفته که حال براساس قانون جدید ویزای حفاظت موقت به برخی از مهاجران اعطا می شود که تنها سه سال اعتبار دارد. قبلا استرالیا به پناهندگان پذیرفته شده اقامت دائم می داد.
بنا بر همان منبع، تونی ابوت گفت که این قانون دولت استرالیا را قادر به مقابله با سی هزار مهاجری می کند که به طور غیرقانونی با قایق قصد ورود به استرالیا را داشته اند.
دولت استرالیا معتقد است با ارائه ویزای حفاظت موقت به مهاجران غیرقانونی دیگر هیچ فردی به طور غیرقانونی و با قایق وارد استرالیا نمی شود تا اقامت دائم دریافت کند.
نخست وزیر استرالیا تصویب این قانون را که ورود مهاجران غیرقانونی به این کشور را سخت تر می کند، “یک پیروزی برای استرالیا” خواند.البته او تایید کرد که صدها کودک در میان یک هزار و پانصد مهاجر غیرقانونی بازداشتی، از بازداشتگاه آزاد شده و در سرزمین اصلی استرالیا قرار می گیرند.
بستن همه راهها
پیش از مطرح شدن قانون جدید در پارلمان استرالیا، “اسکات موریسون” وزیر مهاجرت استرالیا اعلام کرد: کانبرا از جولای سال آینده (تیر ماه سال ۱۳۹٤) پناهجویانی که در یک سال قبل از آن توسط آژانس پناهندگان سازمان ملل در اندونزی ثبت نام شده اند را برای اقامت در استرالیا نمی پذیرید.
به این ترتیب استرالیا تقاضای اسکان مجدد پناهجویانی را که از اول ژوئیه ۲۰۱۴ (دهم تیرماه ۱۳۹۳) در دفتر سازمان ملل در امور پناهندگان و آوارگان مستقر در اندونزی ثبت نام کرده باشند را بررسی نخواهد کرد.
سفارت استرالیا در ایران نیز اخیرا به نقل از وزارت مهاجرت و محافظت از مرزهای این کشور اعلام کرد: از آبان، دولت استرالیا اقدامات جدیدی علیه قاچاق انسان اتخاذ کرده است.