فرمان اجرائی جدید مهاجرتی دونالد ترامپ و محتوای درونی آن

این بار سه تن از وزرای دولت آمریکا فرمان مهاجرتی جدید را که گفته می شود تفاوت چندانی با قبلی ندارد رونمائی کردند و خبری از رئیس جمهور نبود.
به گزارش پناهنده نیوز، با چند هفته تاخیر پس از آن که رئیس جمهور جدید ایالات متحده وعده صدور یک فرمان اجرائی جدید را به جای فرمان قبلی داده ولی چندین بار صدور آن را به تاخیر انداخته بود، عاقبت دستور العمل جدید را بدون این که در مقابل دوربین ظاهر شود امضا و ابلاغ کرد. در حالی که اعضای دولت ترامپ این دستور العمل جدید را ضامن امنیت مرزهای ایالات متحده اعلام کرده اند، منتقدان دستور العمل اول که اجرای آن توسط دادگاههای آمریکا ممنوع شد این فرمان جدید را نیز بر خلاف قانون اساسی آمریکا می دانند و قول داده اند که تلاش کنند تا این یکی را نیز در دادگاه به چالش بکشند.
فرمان اجرائی جدید مهاجرتی ترامپ که روز دوشنبه۱۶ اسفند ۱۳۹۵(۶ مارس ۲۰۱۷) امضاء شد توسط سه وزیر مهم دولت آمریکا شامل وزرای خارجه، امنیت داخلی و دادگستری به اطلاع عموم رسانده شد. در این فرمان عراق از لیست کشورهای ممنوع الورود برای نود روز، خارج شده است. همچنین خبری از مستثنی شدن پناهندگان مسیحی درباره منع چهار ماهه همه پناهندگان به خاک آمریکا وجود ندارد. از نامحدود بودن منع ورود پناهندگان سوری هم ذکری نیست.
به نقل از صدای آمریکا، به غیر از موضوع حذف عراق از لیست منع ورود، تغییر مهم دیگری که فرمان اجرایی جدید آقای ترامپ با فرمان پیشین آن دارد شفاف تر شدن و کمتر شدن محدودیتهاست. به گفته جان کلی، وزیر امنیت داخلی آمریکا، به طور کلی کسانی که حق ورود به آمریکا را دارند، فرمان اجرایی روی آنها تاثیری نخواهد داشت.
این گفته وزیر امنیت داخلی آمریکا اشاره به اتباعی از ۶ کشور ممنوع دارد که دارای گرین کارت اقامت در آمریکا هساند و یا دارای ویزاهائی هستند که از قبل صادر شده و همچنان تا روز اجرای فرمان یعنی روز ۱٧ مارس دارای اعتبار می باشند. افراد مذکور کسانی هستند که حق ورود به آمریکا را دارند.
از ۲۶ اسفند که اجرای فرمان جدید آغاز می شود، بررسی پروندههای ویزا، گرین کارت و پناهجویی برای سه ماه در مورد اتباع کشورهای ایران، یمن، سوریه، سودان،سومالی و لیبی متوقف می شود و هیچ ویزای مهاجرتی، کاری، تحصیلی، لاتاری و غیره برای سفر شهروندان کشورهای یاد شده صادر نمیشود.
استثنا در مورد اتباع خاصی در این ۶ کشور هم وجود دارد که برای آنها ممکن است به آمریکا وارد شوند. این استثنا در موارد زیر می باشند:
- کسانی که گرین کارت آمریکا را دارند.
- کسانی که ویزای ورود به آمریکا را تا کنون دریافت کردهاند.
- پناهجویانی که با ورود آنها به آمریکا موافقت شده است.
- کسانی که با ویزا یا گرین کارت در آمریکا حضور دارند.
در فرمان اجرایی پیشین کسانی که ویزای دریافت کرده بودند امکان سفر به آمریکا نداشتند و دارندگان گرین کارت هم در مواردی به مشکل برخورده بودند. وزیر دادگستری آمریکا قول داده است که با شروع اجرای این فرمان جدید مشکلی برای کسی به وجود نخواهد آمد و سر درگمی که حین اجرای فرمان قبلی در مرزها و فرودگاههای آمریکا دیده می شد این بار پیش نمی آید.