فرمان ترامپ با هدف بررسی موشکافانه متقاضیان ورود به آمریکا امضاء شد

ممنوعیت ورود ایرانی ها و اتباع شش کشور جهان که قبلا گفته می شد برای یک ماه است حالا معلوم شده برای حداقل سه ماه ذکر شده و قابل تمدید می باشد.
به گزارش پناهنده نیوز، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا عاقبت یک دستور العمل اجرائی موسوم به فرمان ریاست جمهوری درباره مسائل مهاجرتی و پناهندگی را که پیشتر پیش نویسی از آن به رسانه ها درز کرده بود امضا کرد. برخی از جزئیات این فرمان با آنچه در پیش نویس منتشر شده بود فرق داشت. ولی اصول کلی آن در مورد توقف ورود پناهندگان به ایالات متحده و منع صدور ویزا برای اتباع ایران و شش کشور جهان به آمریکا در آن وجود دارد.
رئیس جمهور جدید آمریکا این فرمان جنجالی ریاست جمهوری خود را بعدازظهر روز جمعه ۸بهمن ۱۳۹۵ (۲۷ ژانویه) در پنتاگون بعد از مراسم سوگند خوردن ژنرال ماتیس به عنوان وزیر دفاع آمریکا امضاء کرد. ترامپ که قبلا گفته بود فقط به مسیحیان سوریه برای پناهنده شدن به آمریکا اولویت خواهد داد، بعد از امضای دستور العمل جدید درباره جزئیات آن چیزی نگفت.
رئیس جمهور جنجالی ایالات متحده بعد از امضای این دستور العمل گفت که فقط باید کسانی را به کشورمان راه دهیم که از کشور ما حمایت می کنند و عمیقا به مردم ما عشق می ورزند. ترامپ تاکید کرد که من درحال ایجاد تدابیر تازه بررسی بسیار دقیق سابقه افراد هستم تا جلوی ورود “تروریست های رادیکال اسلام گرا” به ایالات متحده گرفته شود.
شان اسپایسر سخنگوی کاخ سفید تدابیر تازه را “بررسی شدید” سابقه افراد توصیف کرد و گفت دولت جزئیات این تدابیر را به زودی منتشر خواهد کرد. براساس پیش نویسی از این فرمان که قبلا منتشر شده بود صدور هر گونه ویزا برای شهروندان ایران، عراق، سوریه، یمن، سودان، لیبی و یمن به مدت ۳۰ روز متوقف میشود اما دستور تازه این مدت را به ۹۰ روز افزایش داده است.
همچنین در آن پیش نویس آمده بود؛ اشخاصی که دست به قتلهای ناموسی و خشونت علیه زنان می زنند، به قانون اساسی آمریکا اعتقادی ندارند یا ممکن است احتمالا اقدام به حملات تروریستی در آمریکا بکنند نباید وارد خاک این کشور شوند.
نکات مبهم و تناقضات فرمان اجرائی
این فرمان اجرائی کاخ سفید مطابق آنچه که از پیش نویس آن برمی آید دارای نکات ناروشن بسیاری نیز هست. به طور مثال کاخ سفید از وزارت امنیت ملی آمریکا و نهادی اطلاعاتی می خواهد که از دولتهای هفت کشور ممنوع برای صدور ویزا در زمینه اعطای ویزا به شهروندان آنها اطلاعات درخواست کنند و فهرستی از دولت هایی که همکاری نکرده اند را به کاخ سفید ارائه کند.با توجه به این دستور به نظر می رسد دولت ترامپ قصد دارد لغو احتمالی اعطای ویزای آمریکا به شهروندان کشورهایی که از نظر وی همکاری نکرده اند را در آینده باز هم تمدید کند.
سوال در مورد سابقه افراد متقاضی ویزا از دولتها به ویژه در مورد ایران که آمریکا با آن رابطه سیاسی ندارد بسیار عجیب به نظر می رسد. دولت جمهوری اسلامی از نظر حکومت آمریکا حامی تروریسم است. پس چگونه ممکن است بتوان از یک دولت حامی تروریسم توقع داشت که اطلاعات درستی در رابطه با متقاضیان ویزای اتباعش به دولت آمریکا بدهد.
نکته مبهم دیگر موضوع برندگان قرعه کشی کارت سبز آمریکا است که تا کنون سالانه از طرف وزارت امورخارجه آمریکا برگزار می شد. پیش نویس دستورالعمل در مورد قرعه کشی کارت سبز سکوت کامل اختیار کرده است. ازاین رو برندگان این قرعه کشی بسیار نگران وضعیت خود هستند و در حالت بیم و امید به سر می برند.
در مورد پناهندگان فرمان اجرائی شفافیت دارد که برای ۴ ماه آینده هیچ پناهنده ای به آمریکا راه داده نخواهد شد. ولی این مدت البته برای پناهندگان پذیرفته سوری نامعلوم می باشد و ورود آنها تا اطلاع ثانوی معلق شده است.
تاثیر فرمان اجرائی بر ایرانیان
این فرمان ریاست جمهوری آمریکا در مورد مسائل مهاجرتی اثرش برای ایرانیانیان بسیار است. اول این که سفر به آمریکا برای ایرانیان تا اطلاع ثانوی فقط به صورت معدود و موردی و نیز در صورتی که در راستای منافع ملی آمریکا باشد میسر خواهد شد.
البته مطابق پیش نویس منتشر شده این فرمان هرچند دستور رئیس جمهور آمریکا شامل ویزاهای مهاجرت و غیرمهاجرت می شود ولی بر وضعیت کسانی که دارای کارت سبز آمریکا یا شهروندی این کشور هستند اثری ندارد.همچنین بر وضع شهروندان ایران که در آمریکا به عنوان توریست یا دانشجو هستند یا در مرحله روند پناهندگی هستند اثری ندارد. ولی اگر فرد از آمریکا خارج شود حتی اگر چند بار اجازه ورود به آمریکا را داشته باشد، می تواند به وی اجازه ورود مجدد داده نشود.
تاثیرات این چنین فرمان سختگیرانه ای برای مسائل مهاجرتی به آمریکا در مورد ایرانیان فقط محدود به مسلمانان نیست. هنوز مرکب امضای ترامپ بر پای این فرمان خشک نشده خبر رسید که برنامه انتقال اعضای اقلیتهای مذهبی ایران به آمریکا از طریق کشور اتریش که در قالب طرحی موسوم به “برنامه لوتنبرگ” در ۲۷ سال گذشته انجام شده متوقف گردیده است. این در حالی است که ترامپ چند روز پیش از امضای این دستور العمل گفته بود که اعضای جوامع اقلیتهای مذهبی که در کشورهای مسلمان آزار می بینند برای مهاجرت و پناهندگی به آمریکا در اولویت قرار می گیرند.
گفته می شود که دولت اتریش به محض این که مطلع شد صدور ویزای آمریکا برای اتباع ایران متوقف شده است، ۳۰۰ ویزای صادر شده برای ایرانیان را که در راستای اجرای برنامه لوتنبرگ انجام شده بود لغو کرد و به افراد دارنده ویزا اعلام نمود که نمی توانند به اتریش وارد شوند. مطابق برنامه لوتنبرگ پیروان اقلیتهای مذهبی ایرانی متقاضی اقامت در ایالات متحده می توانستند پیش از دریافت اجازه اقامت در آمریکا به طور موقت تا پایان مراحل انجام کار مهاجرتشان در کشور اتریش اقامت کنند.
به وضوح متن این فرمان اجرائی دونالد ترامپ درباره مسائل مهاجرتی، آنچنانکه از پیش نویس آن بر می آید، طوری تنظیم شده که دست ماموران اجرائی را بسیار باز می گذارد تا به هرکس احساس کنند ممکن است برای منافع ملی آمریکا فایده چندانی نداشته باشند ویزا ندهند. به عبارت دیگر نحوه برداشت وزارت خارجه و سازمانهای امنیتی آمریکا از این فرمان می تواند آن را بسیار سخت گیرانه کند.