
اگر بخواهیم منصفانه دختر سال ۱۳۹۸ ایران را انتخاب کنیم نام سپیده قلیان دانشجوی معترض، شهروند خبرنگار فعال اعتراضات صنفی و زندانی سیاسی مقاوم بر تارک می نشیند.
به گزارش پناهنده نیوز، با انتشار یک توئیت جدید سپیده قلیان دانشجوی دزفولی رشته دامپزشکی در خوزستان، اعلام کرد که شعبه سوم بازپرسی اوین اتهامات تازه ای را به او نسبت داده، برایش قرار وثیقه جدیدی به مبلغ ۱۸۰ میلیون تومان به اتهامات تبلیغ علیه نظام و نشر اکاذیب صادر نموده است. سپیده میگوید او را به خاطر افشاگری در مورد زندانیان زن عرب بازداشتی و نقش یک خبرنگار زن صدا و سیما در بازجوئی و شکنجه زندانیان سیاسی با اتهامات جدید مواجه کرده اند. سپیده قلیان که نامش از یک سو با اعتراضات کارگری گره خورده است و از سوی دیگر با افشاگریهای جنجالی سال ۱۳۹۸ درباره شکنجه و آزار زندانیان سیاسی و صنفی در زندانهای ایران، بدون تردید خبرساز ترین زن زنده سال جاری در ایران می باشد.
سپیده قلیان
خانم قلیان بسیار جوان است و اکنون فقط ۲۳ سال سن دارد. او که در اوایل آبان ماه ۹۸ با تامین وثیقه یک میلیارد و پانصد میلیون تومانی به صورت موقت و تا تعیین تکلیف در دادگاه تجدیدنظر از زندان اوین آزاد شده بود، در جریان قیام سراسری آبان ماه در خیابان و بین معترضان دستگیرشد. سپیده طی قیام خونین آبان ماه مدت کوتاهی بازداشت و سپس آزاد گردید. خانم قلیان بعد از این ماجرا افشا کرد که آمنه سادات ذبیح پور خبرنگار صدا و سیما در فعالیتهای شکنجه و اعتراف گیری مخالفان سیاسی حکومت نقش مستقیم دارد و در پوشش خبرنگار به صورت یک بازجو و عامل اطلاعاتی عمل میکند. این گفته های سپیده را خانم ذبیح پور تکذیب کرد ولی سایر زندانیان و خانواده های مخالفان آن را تائید کردند.
سپیده قلیان در جریان اعتراضات کارگران نیشکر هفتتپه در سال گذشته به همراه چند تن از سرکردگان آن وقایع در محل بازداشت و به زندان اوین در تهران منتقل شده بود. پس از آزادی این دختر خوزستانی فیلمی از اعترافات او در صدا و سیمای جمهوری اسلامی پخش شد. بعد از پخش این مستند سپیده اعلام کرد که شکنجه شده و زیر فشار اعتراف اجباری کرده است. سپیده قلیان همچنین گفت که شاهد شکنجه اسماعیل بخشی سخنگوی کارگران نیشکر هفت تپه نیز بوده است. عسل محمدی از دیگر بازداشت شدگان هفت تپه هم گفت که شاهد شکنجه ها بوده و حرفهای سپیده را تائید میکند. برای این اظهارات خانم قلیان بار دیگر در بهمن ماه ۱۳۹٧ بازداشت شد و تا آبان ماه امسال زندانی بود. او در دادگاه به پنج سال زندان محکوم شده است.
عاطفه رنگریز
علاوه بر سپیده قلیان که همیشه در طی سال جاری یک دختر خبرساز بود، بی انصافی است اگر از عاطفه رنگریز صحبتی نشود. عاطفه رنگریز که در واقع فعال حقوق زنان است روز ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ برابر با اول ماه مه روز جهانی کارگر در جریان تجمع اعتراضی در مقابل مجلس شورای اسلامی بازداشت و از سوی محمد مقیسه قاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی و اخلال در نظم عمومی به ۱۱ سال و شش ماه زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد. فعالان حقوق بشر معتقدند که علت صدور چنین حکم سنگینی برای عاطفه اصرار بازجوهای اطلاعاتی بوده که میخواسته اند با این حکم نامتناسب با اتهام، به فعالان حوزه زنان اخطار دهند که به مبارزات صنفی کارگران و اعتراضات آنان نپیوندند.
عاطفه رنگریز، متولد ۱۳۶۷، مجرد و فارغ التحصیل کارشناسی ارشد جامعهشناسی از دانشگاه تربیت مدرس است. او که پس از بازداشت در برابر مجلس به زندان اوین منتقل شده بود، بعد از گذشت یک ماه و اندی در روز ۱۹ خردادماه گذشته به همراه ندا ناجی، فعال زنان، به زندان قرچک ورامین منتقل شد. به گزارش مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مهرماه برای عاطفه قرار کفالت صادر و همه کار انجام شد اما او را آزاد نکردند و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل نمودند. مسئولان قضائی گفتند که علت آزاد نکردن عاطفه با وجود تامین وثیقه مورد نیاز از سوی خانواده اش، خواسته وزارت اطلاعات است و سه چهار روز دیگر آزاد میشود ولی باز او را به زندان شهر ری معروف به قرچک بردند. او در آنجا با سپیده قلیان همبند بود. عاطفه مانند سپیده قلیان روز شنبه چهارم آبان ۱۳۹۸ با قید وثیقه به طور موقت تا طی مراحل قضائی پرونده محکومیت آزاد شد.
ساناز اللهیاری
ساناز اللهیاری عضو هیئت تحریریه نشریه اینترنتی گام که اخبار کارگری و موضوعات مربوط به کارگران و اعتراضات آنها را پوشش میدهد نیز به اتهام شرکت در اعتراضات کارگران نیشکر هفتتپه که در آبان ۹۷ برگزار شده بود، در تاریخ ۱۹ دی ۹۷ در منزلش در تهران بازداشت و ابتدا به زندان اهواز منتقل گردید و اردیبهشت ماه سال ۹۸ به زندان اوین اعزام شد.
ساناز اللهیاری به همراه همسرش امیرحسین محمدی که او نیز از اعضای تحریریه نشریه گام می باشد به همراه امیر امیرقلی دیگر عضو این تحریریه، بازداشت شدند. جلسه رسیدگی به اتهامات ساناز و همسرش در مرداد ماه ۱۳۹۸ در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست محمد مقیسه برگزار شد و رئیس دادگاه با درخواست آنها برای تبدیل قرار بازداشت به قرار وثیقه موافقت نکرد. ساناز که وضعیت جسمانی بدی داشت در تیرماه دست به اعتصاب غذا در زندان زده بود. ساناز و همسرش نیز عاقبت در ۵ آبان ۹۸ به دنبال فشار فعالان حقوق بشر به طور موقت تا زمان رسیدگی به اتهاماتشان از زندان آزاد شدند. ولی ساناز که مانند سپیده قلیان توسط دادگاه انقلاب به ۵ سال حبس محکوم شده از هرگونه فعالیت رسانه ای در زمان آزادی موقت محروم می باشد.
مرضیه امیری
مرضیه امیری خبرنگار سرویس اقتصادی روزنامه شرق هم روز ۱۱ اردیبهشت ماه برای تهیه گزارش از اعتراضات کارگرانی که در مقابل مجلس شورای اسلامی دست به تجمع زده بودند رفته بود که در همان روز و در تجمعات بازداشت شد. مرضیه دانشجوی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران نیز هست. این روزنامه نگار متهم به سه اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام و اخلال در نظم عمومی در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی محمد مقیسه شده است. محمد مقیسه مرضیه امیری را به ده سال و نیم زندان و ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم کرد.
مرضیه قبل از این یک بار دیگر هم بازداشت شده بود. او در روز ۱۷ اسفند ۹۶ برابر با هشت مارس یعنی روز جهانی زن همراه با عده دیگری در اعتراض به وضعیت اشتغال در مقابل وزارت کار بازداشت شد. لازم به ذکر است که شعبهی ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست محمد مقیسه ابتدا با درخواست خانم امیری و خانواده او مبنی بر تبدیل قرار بازداشت موقت به وثیقه مخالفت کرد. اما سرانجام با فشارهای شدید جامعه مدنی و سازمانهای حقوق بشری مرضیه نیز با تودیع قرار وثیقه یک میلیارد تومانی شنبه چهارم آبان ۱۳۹۸ به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان اوین آزاد شد.
دیگران
علاوه بر این چهار زن جوان که با احکام بسیار سنگینی به خاطر خبر رسانی از تجمعات صنفی و کارگری روبرو شدند و صدای جهانیان در حمایت از آنها در آمد تا حکومت جمهوری اسلامی را بطور موقت وادار به عقب نشینی کند، تعدادی دیگر از دختران و زنان ایرانی هم طی سال ۱۳۹۸ مورد بازداشت و بد رفتاری به خاطر فعالیتهای اجتماعی و مدنی از سوی حکومت ایران قرار گرفتند. از جمله ندا ناجی، عسل محمدی، نوشین جعفری، آنیشا اسداللهی، پروین محمدی وهاله صفر زاده که آنها هم در حال حاضر به خاطر خبر رسانی درباره تجمعات صنفی و یا شرکت در تجمعات روز کارگر با احکام زندان و شلاق روبرو هستند.
در مجموع زنان و دختران ایرانی در سال جاری با حرکات شجاعانه تاثیر مهمی در فضای سیاسی و اجتماعی ایران داشتند. از خودسوزی تاسف برانگیز سحر خدایاری معروف به دختر آبی که منجر به مرگ او شد و تاثر مردم ایران و جهان را برانگیخت گرفته تا مهاجرت و افشاگریهای کیمیا علیزاده کانگفو کار و تنها زن مدال آور ایرانی در المپیک و دهها حرکت و اقدام دیگر از این دست، سال نود و هشت را به سال پر حضوری برای زنان ایرانی تبدیل کرد.