اولین دیدار بی واسطه وزرای خارجه ایران و آمریکا در وین

پس از نخستین دیدار جواد ظریف و جان کری بدون حضور کاترین اشتون اکنون همه چشمها به وین دوخته شده تا ببینند آیا این مسابقه نفس گیر تمام می شود یا بازی به وقت اضافه خواهد کشید.
به گزارش آژانس خبری پناهندگان خاورمیانه، روز یکشنبه ۲آذر ۱۳۹۳ وزرای خارجه جمهوری اسلامی و ایالات متحده پس از سه دهه روابط متشنج و خصمانه ، برای اولین بار بدون حضور واسطه با یکدیگر ملاقات کردند. انتشار عکس دست دادن ظریف و کری در حالی که هردو لبخند بر لب دارند، نه تنها تمام ناظران بین المللی و مردم ایران را در مورد حصول نتیجه از مذاکرات اتمی بین جمهوری اسلامی و شش قدرت جهانی بر سر برنامه اتمی جمهوری اسلامی خوشبین تر از سابق کرد، بلکه آرزوهای فراتری را به یاد همه آورد.
به نقل از صدای آمریکا، دیدار جان کری و محمد جواد ظریف در ساعت۵:۵۰ دقیقه بعد از ظهر به وقت وین انجام گرفت. در حالی که تا کنون کوچکترین خبر تائید نشده ای از محتوای این دیدار منتشر نشده، اما بر اساس گزارشها به نظر میرسد دو طرف اصلی در بحثهای فنی مطروحه به هم نزدیک شده اند.
همین منبع، از حضور ناگهانی وزیرخارجه عربستان سعودی در وین خبر داد. جان کری پیش از دیدار با ظریف، به دیدار همتای سعودی خود رفته بود. پیش از آن در روز یکشنبه پنجمین نشست سهجانبه کری، ظریف و اشتون در وین برگزار شده بود.
وزیر خارجه آمریکا پس از گفتگوهای دوجانبه با آقای ظریف و پیش از شام کاری با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، دیدار میکند. قرار است وزیران خارجه آمریکا، فرانسه، آلمان و کاترین اشتون به دعوت فیلیپ هموند وزیر خارجه بریتانیا در یک شام کاری شرکت کنند.
شب پایانی ماراتن هسته ای ؟
مذاکراتی که از سه شنبه هفته قبل قبل در وین پایتخت اتریش آغاز شد آخرین دور از گفتگوهای جامع هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی پیش از اتمام مهلت مقرر سوم آذر ماه می باشد. مذاکرات دوجانبه و چند جانبه در حالی دنبال می شود که اخباری مبنی بر احتمال گفتگو برای تمدید مهلت مذاکرات به گوش میرسد. اما دیپلماتهای ایران این خبر را رد کردند و دیپلماتهای آمریکا و بقیه قدرتها نیز هنوز آن را تائید نکرده اند.
یک دیپلمات ایرانی به خبرنگار صدای آمریکا گفته که به موازات دیدار دو جانبه جان کری و محمد جواد ظریف، تیم مذاکره کننده آمریکا و ایران گفتگوهایی جداگانه را به پیش میبرند. رسانههای ایران نیز از گفتگوی عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر خارجه ایران با ویلیام برنز دیپلمات ارشد آمریکا و وندی شرمن معاون وزیر خارجه ایالات متحده خبر دادند.
به نظر میرسد اگر تا ساعات پایانی یک شنبه بر سر امضای قرارداد دائمی توافقی صورت نگیرد، طرفین سعی خواهند کرد که «روی کلیات» توافق کنند. این به معنای این خواهد بود که طرفین اعلام خواهند کرد که به توافق روی کلیات رسیده اند و تاریخی را برای رسیدن توافق روی جزئیات اعلام خواهند کرد. این به معنی تمدید عملی مذاکرات تا تاریخ تعیین شده خواهد بود.
جمهوری اسلامی و گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان، روز سوم آذر سال گذشته در شهر ژنو سوئیس توافق کردند ظرف شش ماه، تا ۲۹ تیر ۱۳۹۳، به منظور برطرف کردن نگرانیهای جامعه بینالمللی از ماهیت برنامه اتمی ایران از یک سو، و لغو تدریجی تحریمها علیه ایران از سوی دیگر، به یک توافق جامع و نهایی دست یابند.
اما پیش از اتمام تاریخ مقرر در قرارداد موقت، طرفین مذاکرات با اعلام این که همچنان شکافهای مهمی باقی مانده، توافق کردند مهلت این مذاکرات را برای چهار ماه دیگر، یعنی تا ۳ آذر ۱۳۹۳ (۲۴ نوامبر ۲۰۱۴) تمدید نمایند.