وضعیت پناهجویان به استرالیا واردوگاههای پایتخت پاپوآ گینه نو

پناهجویان بیشترایرانی که در اردوگاه پورت مورزبی پایتخت پاپوآ گینه نو ساکن هستند ضمن ترس از همه گیری کرونا دو بار مورد حمله سازمان یافته افراد مسلح قرار گرفته اند.
به گزارش پناهنده نیوز، ترس از ویروس کووید نوزده و ترس از حملات سازماندهی شده ساکنان محلی، وضعیت نامطلوبی را برای پناهجوئی که از جزیره مانوس پاپوآ گینه نو به پایتخت کشور گینه نو یعنی بندر پورت مورزبی منتقل شدهاند فراهم آورده است. آنها میگویند که نمی توانند فاصله گذاریهای اجتماعی لازم را داشته باشند وهرلحظه خطر شیوع شدید بیماری کرونا در بین آنها وجود دارد. همچنین آنها به پناهنده نیوز گفته اند که پیش از شروع همه گیری ویروس کووید نوزده، در کمتر از یک ماه هدف دو حمله خشونتآمیز از سوی ساکنان محلی قرار گرفتهاند. وزارت داخله استرالیا که مسئولیت امور پناهجویان و رسیدگی به درخواست آنها را بر عهده دارد شایعه شیوع کرونا یا هر بیماری واگیردار دیگر در اردوگاههای محل اقامت پناهجویان در داخل یا خارج خاک اصلی استرالیا را رد کرده است. وزیر کشور استرالیا گفته است که به موضوع حمله افراد محلی به پناهجویان در پورت مورزبی رسیدگی خواهد کرد.
اکنون متجاوز از ۴۰۰ پناهجو که بیشتر ایرانی هستند در انتظار تعیین تکلیف از سوی استرالیا برای وضعیت پناهندگی خود در اردوگاههایی که این کشور در پاپوآ گینه نو و جزیره نائورو برپا کرده به سر میبرند. طی دو سال گذشته گروههایی از پناهجویان از نقاط مختلف جزیره مانوس به بندر پورت مورزبی منتقل شدهاند و دهها نفر از آنها نیز در حال گذراندن روند اسکان مجدد برای انتقال و زندگی در آمریکا هستند. دولت آمریکا اعلام کرده که حاضر است تعدادی از این پناهجویان را به ایالات متحده منتقل کند.
کمیسر استرالیائی حقوق بشر سازمان ملل در فروردین ماه سال جاری از دولت مرکزی استرالیا خواست تا برای جلوگیری از خطر بیماری کرونا تمام بازداشتی های بازداشتگاههای اداره مهاجرت استرالیا در داخل و خارج خاک اصلی آن کشور را آزاد کنند. او این موضوع را خواست مشترک شورای حقوق بشر، کمیساریای عالی پناهندگان، سازمان جهانی مهاجرت و سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد. در حدود ۱۴۰۰ پناهجو از ملیتهای مختلف فقط در خاک اصلی استرالیا در بازداشتگاههای اداره مهاجرت آن کشور به سر می برند. عمده این افراد در بازداشتگاه شهرهای بریزبان و ملبورن نگهداری می شوند. گروههای فعال پزشکی در استرالیا نسبت به خطر شیوع بیماری در بازداشتگاههای ایمیگریشن استرالیا هشدار داده بودند و این مراکز را نقاط خطرناک اعلام کرده بودند.
علاوه بر ترس از بیماری کرونا که در همه بازداشتگاههای اداره ایمیگریشن استرالیا پناهجویان را به هراس انداخته و به تظاهرات اعتراضی کشانده، ترس از حمله افراد محلی هم که گمان دارند خارجی ها عامل شیوع بیماری هستند در اردوگاههای پاپوآ گینه نو متعلق به اداره مهاجرت استرالیا وجود دارد. دو حمله به پناهجویان تا کنون حداقل دو مجروح به جای گذاشته است. در هر دو حمله، گروهی از مردان محلی با در دست داشتن چاقو، میله آهنی و سنگ، اقامتگاه پناهجویان را محاصره کرده و تهدید کردهاند که پناهندگان را میکشند.
یادآور میشود که بازداشت پناهجویان قایقسوار و اعزام آنها به اردوگاههای خارج از خاک استرالیا از سال ۲۰۱۳ آغاز شد و بیش از هزار و دویست پناهجوی طی مدت کوتاهی توسط گشتهای دریائی استرالیا بازداشت و به اردوگاههائی در جزایر مانوس و نائورو در گینه نو منتقل شدند. این عمل دولت استرالیا و شرایط نگهداری پناهجویان مذکور طی شش سال گذشته همواره هدف انتقاد سخت نهادهای مدافع حقوق بشر، سازمان ملل و شماری از کشورهای جهان بوده است. ولی رهبران حزب حاکم محافظه کار که اکثریت پارلمان استرالیا را به دست دارند میگویند که این سختگیری آنها باعث حفظ جان عده زیادی از پناهجویان شده که قصد داشتند با قایق خود را به استرالیا برسانند و در این راه جان هود را از دست می دادند.