پناهجوی ایرانی در جزیره مانوس برنده جایزه بین المللی کاریکاتور سیاسی

علی دانشجوی ایرانی که توسط دولت استرالیا در اردوگاه پناهجویان جزیره مانوس در پاپوآ گینه نو نگهداری می شود با نام “ماهی خورده شده” کاریکاتور می کشد.
به گزارش پناهنده نیوز، جایزه شهامت که هرسال توسط “شبکه بین المللی حقوق کاریکاتوریستها” به یک کاریکاتوریست تلاشگر برای نشان دادن موضوعات ضد حقوق بشری اهدا می شود، این بار علی پناهجوی ۲۵ ساله ایرانی محصور در جزیره مانوس را به عنوان برنده این جایزه معرفی کرده است. مسئولین این سازمان بین المللی مدافع آزادی بیان و حقوق کاریکاتوریستها می گویند علی که کاریکاتورهای خود را با نام مستعار “ماهی خورده شده” امضاء می کند، در کاریکاتورهای خود توانسته به خوبی سوءرفتارهای غیرقابل بیان مأموران و برخوردهای افراطی مدیریت و مسئولان کمپ پناهجویان را با پناهجویان زیر دست خود به تصویر بکشد.
دولت استرالیا از سه سال قبل که روی کار آمده، با یک سیاست ستیزه جویانه درباره پناهجویانی که با قایق به سواحل این کشور نزدیک شده اندرفتار کرده است. این پناهجویان به جزیره مانوس متعلق به پاپوآ گینه نو یا جزیره نائورو منتقل میشوند و اجازه ورود به خاک استرالیا را ندارند. دولت استرالیا در زمینه نپذیرفتن پناهجویان قایق سوار در خاک استرالیا تبلیغات رسمی می کند و به رفتار بسیار سخت و خشن خود علنی مباهات می نماید.
به نقل از صدای آلمان، ضرب و شتم، گرسنگی دادن به پناهجویان و بدتر از هم رفتار تحقیرآمیز مأموران بازداشتگاه علیه پناهجویان، موضوع اصلی کاریکاتورهای علی هستند. علی که اکنون ۳ سال است مجبور به اقامت در اردوگاه مانوس است و کاریکاتورهایش را با “ماهی خورده شده” (“ایتن فیش”) امضا میکند، در یک رشته کاریکاتورها وضعیت غیرانسانی حاکم بر بازداشتگاه خود در جزیره مانوس را به تصویر کشیده است.
“شبکه بینالمللی حقوق کاریکاتوریستها” اعلام کرده است که علی با مستندی که از وضعیت حاکم بر این بازداشتگاه و سوءرفتارهای غیرانسانی مأموران بازداشتگاه عرضه کرده، سزاوار دریافت جایزه شهامت از سوی این نهاد بینالمللی است.
به نقل از رویترز، جول پت، رئیس شبکه بینالمللی حقوق کاریکاتوریستها در رابطه با کاریکاتورهای علی میگوید: «”ماهی خورده شده” قادر است در کاریکاتورهای خود سوءرفتارهای غیرقابل بیان مأموران و برخوردهای افراطی مدیریت و مسئولان کمپ پناهجویان را به تصویر بکشد.»
جَنت گالبرایت، وکیل مدافع علی میگوید که این جایزه برای این کاریکاتوریست جوان که کارهایش را در روزنامه “گاردین” به چاپ میرساند، از اهمیت بسیار برخوردار است. اما این دادخواستی علیه وضعیت حاکم بر بازداشتگاههای استرالیا نیز هست.او میافزاید، علی که از ترس پیگردهای دولت ایران از کشور فراری شده است، بیمار و نیازمند پزشک متخصص بوده است.
اداره امور مهاجرت و مرزبانی استرالیا اما ادعاهای “شبکه بینالمللی حقوق کاریکاتوریستها” علیه وضعیت غیرانسانی حاکم بر بازداشتگاههای پناهجویان را تکذیب میکند و از نوع مراقبتها در این بازداشتگاهها دفاع میکند.یک سخنگوی اداره امور مهاجرت استرالیا در پاسخ به پرسش ایمیلی خبرگزاری رویترز مینویسد: «اداره امور مهاجرت در حال حاضر هیچ گونه شواهدی دال بر تأیید این ادعاها در دست ندارد.»
استرالیا و پاپوآ گینه نو چندی پیش گفته بودند که بازداشتگاه پناهجویان در مانوس را تعطیل خواهند کرد. آنها اما تاریخ آن را اعلام نکردند و نگفتهاند که چه سرنوشتی در انتظار حدود ۸۰۰ پناهجوی این بازداشتگاه خواهد بود.