حادثه بازار کریسمس برلین؛ حمله تروریستی یا پناهجو نمای افسار گسیخته

انیس امری پناهجوی رد درخواست شده تونسی که گمان میرفت عامل حادثه کامیون مرگ در بازار برلین باشد در درگیری با پلیس ایتالیا کشته شد.
به گزارش پناهنده نیوز، با وجود گذشت بیش از یک هفته از حادثه مرگبار وارد شدن کامیونی به داخل یکی از بازارهای کریسمسی شلوغ و پر رفت و آمد در مرکز شهر برلین و کشته شدن مظنون اصلی این حادثه، هنوز مقامات آلمانی قادر نیستند به طور قاطع اعلام کنند که این حادثه یک حمله تروریستی از پیش برنامه ریزی شده می باشد یا فقط نتیجه اقدامات انفرادی یک پناهجوی رد درخواست شده بوده که به دلایلی نامعلوم در کشور آلمان بدون هیچ کنترلی برای بقای خود در آن کشور به همه جا سر میکشیده و به همه کار دست میزده است و وقتی از همه جا دستش خالی می ماند خود را به شاخه پوسیده داعش هم وصل می کند.
بعد از حادثه وارد شدن یک کامیون سنگین به داخل بازاری در مرکز شهر برلین که در شب دوشنبه ۲۹ آذرماه (۱۹ دسامبر) به وقوع پیوست و ۱۲ کشته و پنجاه مجروح برجای گذاشت، نخست عامل حادثه یک پناهجوی پاکستانی اعلام شد که گویا ملیت افغانی خود را پنهان کرده است. ولی تحقیقات از این فرد که بازداشت هم شد نشان داد که او نمی تواند عامل این حادثه باشد. او خودش نیز تکذیب کرد و پلیس او را رها نمود.
همزمان پلیس گفت که جسد یک مرد لهستانی در کامیون پیدا شده است. تصاویر کامیون نشان میدهد که در لهستان ثبت شده بود و رسانههای لهستانی مینویسند احتمال آن هست که کامیون روز دوشنبه سرقت شده باشد.آریل زورافسکی، صاحب لهستانی کامیون، تایید کرد که رانندهاش ناپدید شده و از ساعت ۱۶:۰۰ به وقت محلی در روز دوشنبه به تماسها پاسخ نداده است.
در بازرسی از کامیون مذکور، مأموران پلیس یک برگه اقامت پناهجویی پیدا کردند که سرنخ اصلی برای یافتن مظنون دیگری برای این حمله مرگبار بود.این برگه در اصل به پناهجویان به اصطلاح “تحملشده” داده میشود که تقاضای پناهندگیشان پذیرفته نشده اما هنوز از کشور اخراج نشدهاند.
این برگه متعلق به “انیس امری” جوان ۲۴ ساله تونسی بود که مظنون اصلی این حمله مرگبار شد دولت آلمان برای یافتن او جایزه تعیین کرد.انیس عامری یک پناهجوی “تحملشده” در آلمان بوده است؛ پناهجویی که درخواست پناهندگیاش رد شده و باید از کشور اخراج میشده است. با این حال او با ترفندهایی نامشخص توانسته از اخراج شدن فرار کند.
پناهجوی تحمل شده چند چهره !
انیس امری که زاده شهر تطاوین واقع در کشور تونس است، به دلیل کمبود مدارک مورد نیاز برای اخراجش از آلمان در این کشور “تحمل” میشد. این وضعیت “تحمل شده” برای ۲۰۰ هزار پناهجوی رد درخواستی در آلمان وجود دارد. این افراد به دلایلی مانند بیماری یا فقدان مدارک لازم برای اخراج تحمل می شوند و بدون دریافت هیچگونه حقوق شهروندی می توانند تا زمان رفع دلیل تحمل در آلمان بمانند. اخراج انیس اامری مستلزم اوراق شناسایی رسمی و معتبری بود که میبایست از تونس به آلمان ارسال میشود.
به نقل از رسانه های آلمان، دولت تونس پس از ماهها تعلل روز چهارشنبه ۱ دی (۲۱ دسامبر) یعنی دو روز پس از سوءقصد مرگبار برلین مدارک لازم برای اخراج امری را به آلمان ارائه داد. این مصادف با زمانی شد که او دیگر غیبش زده بود و همه پلیس اروپا برای یافتن او در تلاش بودند. مقامات آلمان مدعی هستند؛ از آنجایی که ارسال این مدارک با تأخیر و تعلل صورت گرفت، آلمان مجبور به تحمل انیس امری در خاک خود شد.
صدای آلمان درباره او می گوید که انیس امری پناهجوئی چند چهره است که از تابستان سال ۲۰۱۵ با هویتهای متعدد جعلی در آلمان تردد داشته است. به نوشته “اشپیگل آنلاین” او در آوریل سال ۲۰۱۶ در ایالت نوردراین وستفالن تقاضای پناهندگی خود را ارائه داده و نامش در یک اقامتگاه پناهجویی در شهر امریش ثبت شده است.چند هفته بعد درخواست پناهندگی امری رد شده و فاش میشود او خود را مصری جا زده بوده است.کارمندان اداره مهاجرت همچنین پی میبرند که انیس امری تا کنون از هویتهای جعلی دیگری نیز استفاده کرده است. موارد یاد شده اداره مهاجرت را به این نتیجه میرساند که انیس امری باید از کشور اخراج شود.
رفت و آمد بدون محدودیت
به نوشته اشپیگل آنلاین آنچه اکنون بسیار جلب توجه میکند، سفرهای متعدد انیس امری در خاک آلمان، چه در زمان جریان داشتن پرونده پناهندگیاش و چه پس از رد درخواست او بوده است.
به گفته رالف یگر، وزیر امور داخلی ایالت نوردراین وستفالن؛ بررسیها نشان دادهاند انیس امری از فوریه سال ۲۰۱۶ عمدتا در برلین به سر میبرده است. این در حالی است که بنابر قوانین اداره مهاجرت آلمان، پناهجویان تا زمانی که در مورد پروندهشان تصمیمگیری نشده، موظف هستند دستکم ۳ ماه تمام در محدوده اداره مهاجرتی که پروندهشان در آنجا در حال بررسی است، اقامت داشته باشند. حال مشخص شده که انیس امری این قانون را بدون آنکه جلب توجه کند زیرپا گذاشته است.
روز ۳۰ ژوئیه ۲۰۱۶ انیس امری در شهر فریدریشسهافن در حالی که سوار یک اتوبوس مسافرتی بوده توسط مأموران کنترل شده و مشخص میشود که اوراق هویت ایتالیایی جعلی داشته است. مأموران پلیس متوجه میشوند که امری در اصل پناهجوی تحملشده است و باید از کشور اخراج شود.
بر اساس رأی دادگاه او به یک بازداشتگاه منتقل میشود. اما دو روز بعد در پی درخواست اداره مهاجرت ایالت نوردراین وستفالن که امری درخواست پناهندگیاش را به آنجا ارائه داده بود، از زندان آزاد میشود. احتمال میرود که دلیل اصلی، عدم وجود اوراق شناسایی معتبر بوده است. این در حالی است که دولت تونس به احتمال قوی تمایلی به تحویل گرفتن او نداشته است. البته این نکته نیز قابل توجه است که ادارات آلمانی تازه در ماه اوت ۲۰۱۶ از تونس تقاضا کردهاند تا اوراق شناسایی معتبر مورد نیاز برای اخراج انیس امری را ارسال کنند.
همین طور اگر درخواست پناهجو رد شود و او برگه اقامت “تحمل شده” دریافت کند، موظف است دستکم سه ماه در ایالتی که درخواستش را رد کرده، بماند و از ایالت خارج نشود.درباره انیس امری که چندین ماه در برلین اقامت داشته، مشخص نیست که چگونه تصمیمگیری شده است. به گفته رالف یگر، وزیر امور داخلی ایالت نوردراین وستفالن، تحقیقات تابدینجا نشان دادهاند که امری تنها مدتی کوتاه در این ایالت حضور داشته است.
در حالی که قوانین آلمان به مسئولین اداره مهاجرت این امکان را می دهد که برای پناهجویان محدودیت تردد ایجاد کنند، به نوشته اشپیگل آنلاین هنوز مشخص نیست آیا چنین محدودیتهایی برای انیس امری به اجرا گذاشته شده بوده یا خیر. نهادهای امنیتی آلمان از ماه مارس ۲۰۱۶ متوجه تحرکات اسلامگرایانه امری به ویژه تشویق دیگران برای “همکاری در انجام حملات تروریستی با انگیزههای اسلامگرایانه” شده بودند.
اینها نکات ناروشن در پرونده حمله خونین برلین هستند که مقامات آلمانی اکنون باید به دنبال یافتن پاسخی برای آنها باشند. به ویژه آنکه حالا داعش نیز در رسانه های وابسته به خود ویدیویی از انیس امری منتشر کرده است که در آن ویدیو انیس امری متوفی به رهبر داعش ابراز وفاداری می کند و یا به اصطلاح با او بیعت می نماید تا ادعای داعش برای نقش داشتن در این حمله اثبات شود.