انتخابات هفتم اسفند، رای مردم و آرایش سیاسی تمام نیروهای جمهوری اسلامی

بسیاری از ایرانیان خارج کشور موافق تحریم هستند. اما خارج نشینانی که در انتخابات سال ۱۳۹۲ به حسن روحانی رای دادند با نظر گروهی موافقند که می گویند مردم باید در این انتخابات فعالانه شرکت کنند.
پناهنده نیوز – بسیاری از ایرانیان چه در داخل و چه خارج کشور معتقدند که انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری که امسال همزمان برگزار می گردند، یکی از مهمترین انتخاباتهای سه دهه گذشته کشور خواهند بود. برای این دسته از موافقان شرکت در انتخابات، اهمیت این دو رای گیری از آن جهت محرز است که می گویند این ظرفیت وجود دارد با توجه به اجرای انتخابات توسط دولت اعتدالی حسن روحانی، شانس تقلب کم شود و قرائت رای واقعی مردم می تواند یک گام دیگر تندروهای اصولگرا را در حکومت به عقب براند.
از سوی دیگر مخالفانی نیز وجود دارند با این عقیده که ساختار نظام جمهوری قابلیت اصلاح و مردم محوری ندار، بنابراین مجالس از هرنوع در این نظام جنبه نمایشی دارند و فاقد کارآئی می باشند. در نتیجه شرکت در انتخابات نتیجه ای جز ریختن آب به آسیاب تبلیغات مردمسالاری دروغین توسط سران جمهوری اسلامی نخواهد داشت. هردو این نظرات و نگاه فعالان اینبار بیش از مجلس شورای اسلامی به مجلس خبرگانی دوخته شده است که به احتمال قوی انتخاب کننده رهبر بعدی جمهوری اسلامی خواهد بود.
هرچند نظریه رای ندادن در بین ایرانیان خارج کشور طرفداران بسیاری دارد. اما چون امکان رای دادن در این دو انتخابات همزمان برای آنها عملا وجود ندارد، چندان شور و حالی نیز در بین ایشان برای به کرسی نشاندن مخالفتشان دیده نمی شود. البته خارج نشینانی که در انتخابات سال ۱۳۹۲ به حسن روحانی رای دادند حالا با نظر گروهی موافقند که می گویند مردم باید با شرکت گسترده در این انتخابات مجلس هم سو با دولت منتخبشان را برگزینند.
انتخابات هفتم اسفند در آینه ارقام
این دو انتخابات نه تنها از نظر سیاسی شرایط ویژه ای را دارد، از نظر ابعاد فیزیکی نیز انتخابات مهمی محسوب می شود.
در این انتخابات مطابق اعلام وزارت کشور، تعداد ۵۴ میلیون و ۹۱۵ هزار و ۲۴ نفر در کل کشور واجدین شرایط برای رأی دادن هستند که در این میان ۳ میلیون و ۸۸ هزار و ۳۰۰ نفر “رأی اولی” محسوب می شوند. ۵۲هزار شعبه اخذ رأی در سراسر کشور و ۱۲۰ هزار صندوق رأی برای انتخابات هفتم اسفند از سوی وزارت کشور پیشبینی و در نظر گرفته شده است. ستاد انتخابات کشور اطلاع داده که ۱۳۰ میلیون تعرفه در اختیار استانها قرار گرفته است. پلیس ایران می گوید ۲۵۰ هزار نیرو را برای حفاظت از امنیت حوزه های رای گیری تجهیز و آماده نموده است.
در این دور از انتخابات، مجموعاً ۱۲ هزار و ۶۷ نفر برای کاندیداتوری در انتخابات مجلس شورای اسلامی ثبت نامکردند. یکهزار و ۴۸۰ نفر از تأییدصلاحیتشدگان انصراف دادند، بیش از ۳۰۰۰ نفر رد صلاحیت شدند و در نهایت ۴ هزار و ۸۴۴ نفر در سراسر کشور برای انتخابات مجلس رقابت خواهند کرد.
هر نامزد انتخابات مجلس شورای اسلامی برای راهیابی به مجلس شورای اسلامی در مرحله اول باید حداقل یکچهارم کل آرای مأخوذه را از آن خود کند.در دور دوم، ۲۵ کاندیدایی که اکثریت آرا را با هر تعداد رأی به دست بیاورند به مجلس راه پیدا میکنند. رئیس ستاد انتخابات کشور گفته است که اگر انتخابات به دور دوم کشیده شود، حداکثر یک ماه پس از برگزاری دور اول انتخابات و با تأیید شورای نگهبان دور دوم انتخابات نیز برگزار خواهد شد.
در مورد مجلس خبرگان رهبری از ۷۹۵ داوطلبی که امسال برای انتخابات خبرگان رهبری نامنویسی کرده بودند، شورای نگهبان در نهایت ۱۶۱ نفر را تائید صلاحیت کرد. بهگونهای که نتیجه انتخابات در شش حوزه انتخابیه پیش از برگزاری انتخابات مشخص و تعداد داوطلبان با تعداد نمایندگان این حوزههای انتخابیه برابر است. مجلس خبرگان رهبری ۸۸ نماینده دارد.
برابر با ماده ۸ از فصل پنجم قانون انتخابات مجلس خبرگان رهبری (۱۳۶۹)، خبرگان با اکثریت نسبی آرای شرکتکنندگان انتخاب میشوند و با این تصریح، انتخابات خبرگان رهبری یکمرحلهای است و منتخبان حتی با فاصله ۱ رأی از رقیب خود برگزیده خواهند شد.
برنده کیست؟
پیش بینی برنده انتخابات امروز مشکل است. اما همه چیز اکنون بستگی دارد بر قدرت اداره انتخابات توسط حسن روحانی و تیم او. اگر رئیس دولت یازدهم توسط هیئتهای اجرائی و تیم انتخابات وزارت کشور بتواند از صندوقها و رای مردم حراست کند و مانع اعمال نفوذ گروههای فشار و وابستگان سپاه پاسداران از جمله اعضای بسیج در حوزه های رای گیری بشود نتیجه به طور قطع چندان مطلوب راست گرایان و افراطی ها نخواهد بود.
آرایش سیاسی روزهای گذشته در بین نیروهائی که خود را وفادار به نظام جمهوری اسلامی می دانند کم و بیش همان است که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ بود. ائتلاف نیروهای اصلاح طلب به رهبری محمد خاتمی با نیروهای اعتدال گرا به رهبری اکبر هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی که حالا توانسته اند بخشی از اصولگرایان معتدل به رهبری علی لاریجانی را نیز با خود همراه کنند، به وضوح در سطح مردم از مقبولیت بیشتری برخوردارند و رای بیشتری دارند.
ولی نباید از اصولگرایان نیز غافل بود که حمایت بسیاری از سوی نهاد رهبری و تشکیلات قدرتمند سپاه و نیروی مردمی آن بسیج را با خود دارند. آنها دارای منابع مالی بسیار هستند و تلویزیون و رادیوی تحت اداره رهبر جمهوری اسلامی نیز از آنها حمایت می کنند. مشکل بزرگ این گروه علاوه بر نداشتن اقبال عمومی، تفرقه ای است که میان آنها وجود دارد. این تفرقه منجر به دادن چندین لیست متفاوت از سوی آنها شده است و رهبری واحد قدرتمندی در بین آنها دیده نمی شود. شاخصترین چهره های آنها غلامعلی حداد عادل رئیس مجلس هفتم و به قول خودش “پدربزرگ نوه های مقام معظم رهبری” است.