بررسی آخرین وضعیت توافق اتمی در دو کشور ایران و آمریکا

بینر می گوید توافق اتمی با ایران بدتر از آن چیزی است که او میتوانست تصور کند و بایدن می گوید رد آن دیگر امکان پذیر نیست.
به گزارش پناهنده نیوز، در حالی که رهبر جمهوری اسلامی دولت حسن روحانی را موظف کرده که توافق اتمی با قدرتهای جهانی را در مجلس شورای اسلامی به رای بگذارند و رئیس جمهور آمریکا می گوید این توافق دستاورد بزرگی برای ایالات متحده است و دولت او آماده اجرائی کردن آن بعد از دو هفته آینده می باشد، جان بینر رئیس جمهوری خواه مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کرد که جمهوری خواهان “با هر ابزاری” خواهند کوشید مانع از اجرای توافق هستهای با ایران شوند.
این مطلب را جان بینر روز پنجشنبه ۱۹ شهریور ۱۳۹۴ (۱۰ سپتامبر) در گفت وگو با رسانهها گفت. او اضافه کرد: توافق اتمی با ایران بدتر از آن چیزی است که او میتوانست تصور کند. آقای بینر از باراک اوباما هم انتقاد نمود و گفت که رئیس جمهور آمریکا با تهدید به وتوی قطعنامه احتمالی کنگره، تعهدات قانونی خود را نقض کرده است.
به محض اینکه در هفته گذشته اعلام شد که بیش از ۳۴ سناتور دمکرات آمریکائی اعلام کرده اند که از توافق اتمی حمایت می کنند و به آن رای مثبت خواهند داد و به این ترتیب باراک اوباما موفق خواهد شد در صورت رای منفی جمهوری خواهان به این توافق آن را وتو و بی اثر کند، ناگهان رهبر جمهوری اسلامی از بررسی توافق هسته ای یا برجام در مجلس شورای اسلامی دفاع کرد و گفت: درخصوص ابعاد حقوقی و قانونی این موضوع و اقتضائات آن باید صاحبنظران و کارشناسان حقوقی نظر دهند اما از نگاه کلی، من معتقدم و به آقای رئیس جمهور هم گفتهام که مصلحت نیست مجلس شورای اسلامی از موضوع بررسی برجام کنار گذاشته شود. هرچند او گفت که برای رد یا تصویب برجام در مجلس توصیهای ندارد.
اعلام این موضوع از سوی آقای خامنه ای در حالی بود که مقامات دولتی حسن روحانی قبل از سخنان رهبر میگفتند برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) معاهده یا کنوانسیون بینالمللی نیست که در مجلس تصویب شود. آنها معتقد بودند مطابق اصل ۷۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی تنها عهدنامهها، مقاولهنامهها، قراردادها و موافقتنامههای بینالمللی باید به تصویب مجلس برسد ولی برنامه مذکور یک توافق نامه اجرائی دو طرفه است.
اکنون در مجلس شورای اسلامی کمیسیون ویژه ای برای بررسی توافق اتمی تشکیل شده ولی هنوز کسی نمی داند که نحوه طرح این توافق در پارلمان جمهوری اسلامی به چه صورتی خواهد بود. آگاهان مسائل سیاسی در ایران احتمال رد توافق در مجلس ایران را بسیار کم و غیر محتمل می دانند. اما به نظر می رسد رهبر جمهوری اسلامی به دلایل نه چندان روشنی نمی خواهد مسئولیت قبول این توافق نامه را شخصا به عهده بگیرد و از این رو تلاش می کند که سیستم پارلمانی ایران را وارد این بازی بکند.
به هر حال کنگره آمریکا از روز سهشنبه ۸ سپتامبر و پس از پایان تعطیلات یک ماهه تابستانی بررسی برجام را از سرگرفت. کنگره برای تصمیمگیری در این باره تا روز پنجشنبه ۱۷ سپتامبر وقت دارد. با رد شدن طرح کفایت مذاکرات درباره توافق اتمی از سوی سناتورها، ممکن است دمکراتهای موافق توافقنامه با ایراد سخنرانی های طولانی از رای گیری درباره آن تا پیش از موعد قانونی شصت روزه برای بررسی این توافق جلوگیری کنند تا دیگر نیازی به وتوی رئیس جمهور نباشد.
شاید به دلیل اطمینان از ناتوانی مجالس تحت سلطه جمهوری خواهان کنگره در رد قاطع توافق اتمی با یک اکثریت بسیار بزرگ باشد که جو بایدن معاون رئیس جمهور آمریکا نیز گفته که توافق هستهای با ایران یک کار انجامشده است و رد آن دیگر امکانپذیر نیست.