اهداف سفر وزیر خارجه استرالیا به تهران و نتایج آن + ویدیو

حضور جولی بیشاپ در تهران برای مطرح کردن درخواستهای دولتش در مورد پناهجویان ایرانی را جمهوری اسلامی نشانه وجود آزادی و رعایت حقوق بشر در ایران بر خلاف ادعای سازمانهای حقوق بشر دانست.
پناهنده نیوز – سفر خانم “جولی بیشاپ” وزیر امورخارجه استرالیا به ایران از روز شنبه ۲۹ فروردین ماه سال جاری، حاشیه های فراوانی داشت. از پوشیدن کلاه به جای حجاب در بدو ورود به ایران تا نحوه روبرو شدن او با حسن روحانی و گردش او با روسری در بازار تجریش تهران همه جنجال برانگیز بود و مخالفان و موافقانی داشت. این نخستین سفر یک وزیر خارجه استرالیا به ایران پس از ۱۲ سال بود.
چه در ایران و چه در استرالیا هرکس درباره این سفر و نحوه انجام آن چیزی گفت و یا نوشت. اما بیشتر اظهار نظر کنندگان معتقد بودند که این سفر نه تنها دستاوردهای مورد نظر “تونی ابوت” نخست وزیر استرالیا را در پی نداشت، بلکه نشان داد اطلاعات دولت استرالیا و شخص وزیر خارجه آن کشور از خاورمیانه و اوضاع ایران بسیار اندک است.
برخی نیز غیر از این، عقیده دارند که سفر وزیر امورخارجه استرالیا به ایران در شرایط خاص سیاسی منطقه و برخوردهای موجود بین جمهوری اسلامی و کشورهای پولدار عربی، به عنوان یک پیام غیر دوستانه از سوی استرالیا به عربها برداشت شد که حتما در روابط اقتصادی آینده آنها با استرالیا بی تاثیر نخواهد بود.
اهداف سفر به تهران
تنها یک هفته پیش از این سفر بود که نخست وزیر استرالیا خواسته اش مبنی بر قبول پناهجویان رد درخواست شده ایرانی مقیم آن کشور توسط دولت ایران را مطرح نمود. درخواستی که نه پناهجویان ایرانی از آن استقبال کردند و نه دولت جمهوری اسلامی به آن روی خوشی نشان داد. تونی ابوت گفته بود که وزیر خارجه کشورش را به تهران میفرستد تا حکومت جمهوری اسلامی را به این مسئله ترغیب نماید. بر همین اساس وزیر امورخارجه استرالیا در هنگام ورود به ایران گفت: ایران باید در مورد پذیرش پناهجویانی که در استرالیا رد درخواست شده اند همکاری کند.
با وجود صراحت خانم بیشاپ در این مورد، سفیر ایران در استرالیا تاکید داشت که مسئله پناهندگان ایرانی جزو اولویتهای برنامه دیدار وزیر خارجه استرالیا با مقامات ایران نیست. او سفر خانم بیشاپ به تهران را تنها فرصتی برای ایجاد روابطی جدید میان دو کشور با توجه به موقعیت ممتاز جمهوری اسلامی در منطقه دانسته است.
این در حالی است که سازمان “دیدبان حقوق بشر” نیز از جولی بیشاپ خواسته بود که به مقامات ایران برای رفع موارد نقضکننده حقوق شهروندان این کشور که منجر به فرار آنها از ایران میشود، فشار بیاورد. بیانیه های وزارت امورخارجه استرالیا قبل و بعد از دیدار وزیر امور خارجه از ایران در این مورد ساکت بودند و چیزی نگفتند.
پیشنهاد همکاریهای امنیتی به ایران
وزیر امورخارجه استرالیا در ایران علاوه بر دیدار با جواد ظریف وزیر خارجه و حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی، با “علی شمخانی” دبیر شورای امنیت ملی نیز دیدار کرد. در خبرها آمد که در این دیدار علاوه بر مسئله پناهجویان ایرانی، به مسئله همکاری اطلاعاتی بین دو کشور برای شناسائی تروریستهای اسلامی در استرالیا پرداخته شد.
شمخانی در موضوع مهاجران ایرانی که در شرایط نامناسبی در استرالیا بهسر میبرند گفت: هموطنان ما در هر جایی باشند مسائل و دغدغههایشان برای ما مهم است و اگر کسی مرتکب جرمی نشده باشد و یا شاکی خصوصی نداشته باشد با آغوش باز از وی استقبال خواهیم کرد.
وزیر خارجه استرالیا نیز در این دیدار با اذعان بر نقش سازنده ایران در مقابله با گروههای تروریستی و افراطی در منطقه، پیامدهای گسترش تروریسم به دیگر کشورها را نگران کننده دانست و افزود؛ پیوستن مهاجران و شهروندان کشورهای غربی به گروههای تروریستی ناشی از انتقال بیثباتی به این کشورهاست.
نتایج سفر به تهران
اما با حضور خانم بیشاپ در تهران، تبلیغات بسیاری از سوی دولت ایران صورت گرفت تا حکومت جمهوری اسلامی را حکومتی مقتدر و دمکراتیک و آزاد نشان دهد که با فشار بر پناهجویان و بازگشت اجباری آنها مخالف است. از سوی دیگر حضور وزیر خارجه استرالیا در تهران برای مطرح کردن این درخواست را جمهوری اسلامی نشانه وجود آزادی و رعایت حقوق بشر در ایران بر خلاف ادعاهای سازمانهای حقوق بشر دانست.
در واکنش به درخواست وزیر خارجه استرالیا در تهران، حسن قشقاوی معاون وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گفت: بازگشت اختیاری به میهن آری، دیپورت اجباری خیر !! او تلویحا گفت که مطرح کردن چنین درخواستی از سوی استرالیا نشانه آن است که استرالیا می داند در ایران مشکل حقوق بشری وجود ندارد.
گاردین پس از بازگشت خانم بیشاپ از تهران نوشت: «ایران به درخواست دولت استرالیا در مورد پذیرش پناهجویان رد درخواست شده روی خوش نشان نداد.» در مجموع ارزیابی این سفر نشان می دهد که دولت استرالیا برای بستن در بر روی پناهجویان حاضر است به هر اقدامی دست بزند. حتی اگر این اقدام نزدیک شدن به یک حکومت دیکتاتوری غیر دمکراتیک و حامی تروریست از دیدگاه حکومتهای غربی باشد.
مخالفان جمهوری اسلامی حضور خانم بیشاپ در بازار تجریش تهران و حرفهائی که او پس از آن و در بازگشت زد را به نوعی مجیز گوئی و تمجید از حکومت ایران تعبیر کردند که به منظور پیش برد سیاستهای داخلی مخالف حقوق بشر دولت استرالیا در مورد پناهجویان انجام می شود.
در ویدیوی زیر گزارش یک تلویزیون استرالیائی از سفر خانم بیشاپ به تهران و نقطه نظرات وی پس از این سفر مورد بررسی قرار می گیرد و لحظاتی از حضور او در بازار تجریش نشان داده می شود.
{youtube}t_fB8-6CloY{/youtube}
دولت استرالیا در منگنه
یاد آور می شود که روز شنبه ۱۵ فروردین ماه رسانه های محلی در شهر پِرت استرالیا گزارش کردند که حال “سعید حسن لو” پناهجوی ایرانی که به علت اعتصاب غذای طولانی در بیمارستان آن شهر بستری است به شدت رو به وخامت رفته، در حال مرگ می باشد.
این موضوع علاوه بر وضعیت بسیار بد کمپهای پناهجویان به استرالیا در گینه نو باعث شده تا فشار سنگینی از سوی جامعه مدنی استرالیا و سازمانهای جهانی مدافع پناهجویان به دولت استرالیا وارد شود.دولت استرالیا امیدوار است بازگرداندن پناهجویان ایرانی، باعث کاهش فشار به دولت در ارتباط با وضعیت اردوگاه مهاجران در جزایر نائورو و پاپوا گینه نو شود.
آماری که اوایل فروردین ماه توسط دولت استرالیا منتشر شد نشان میدهد از ۱۸۴۸ نفری که در بازداشتگاههای مهاجرتی استرالیا بهسر میبرند ۲۰ درصد ایرانی هستند. چند هزار ایرانی نیز با ویزای موقت در استرالیا به سر میبرند و منتظر پاسخ نهایی درخواست پناهندگی خود می باشند. در مجموع تعداد این افراد کمتر از پنج هزار نفر می باشد که در مقایسه با جمعیت ۲۵ میلیونی استرالیا بسیار ناچیز است.