درخواست عجیب تونی ابوت از ایران برای حل مشکل پناهجویان استرالیا

وزیر خارجه استرالیا با دادن وعده همکاری و کمک اقتصادی به دولت جمهوری اسلامی از آنها خواهد خواست تا پناهجویان دیپورت شده را بپذیرند.
به گزارش پناهنده نیوز، در حالی که به گفته منابع حقوق بشری استرالیا حال پناهجوی رد درخواست شده ایرانی به نام “سعید حسنلو” در آن کشور رو به وخامت گذاشته، تونی ابوت نخست وزیر استرالیا با طرح درخواستی عجیب از دولت جمهوری اسلامی خواسته تا صدها پناهجوی رد درخواست شده ایرانی که دولت او قصد دیپرت آنها را دارد بپذیرد. گفته می شود که او خانم “جولی بیشاپ” وزیر امورخارجه خود را به همین منظور به زودی به تهران خواهد فرستاد تا در صورت امکان به یک توافق یا بیانیه مشترک در این مورد با جمهوری اسلامی دست یابد!
منابع خبری در استرالیا می گویند که در جلسه ویژه دولت آن کشور روی این موضوع توافق شده که وزیر خارجه با دادن وعده همکاری و کمک اقتصادی به دولت جمهوری اسلامی از آنها بخواهد که پناهجویان بازگشت داده شده از استرالیا را بپذیرند.
در مجموع حدود یک پنجم پناهجویان بازداشتی در استرالیا ایرانی می باشند. به نقل از خبرگزاری فرانسه بر اساس آمار رسمی که آخر ماه مارس اعلام شده، حدود ۲۰ درصد از ۱۸۴۸ نفری که در اردوگاه پناهجویان در داخل استرالیا نگهداری میشوند، ایرانی هستند.تعداد زیادی از حدود ۱۷۰۰ نفر پناهجوی ساکن اردوگاههای نائورو و پاپوا گینه نو را هم ایرانیها تشکیل میدهند.
همچنین برآورد میشود که هزاران ایرانی با اجازه اقامت موقت در استرالیا زندگی میکنند و در انتظار تصمیمگیری درباره وضعیت پناهندگیشان هستند.به گفته وکلای پناهندگان، ۴۵ پناهجوی ایرانی که تقاضای پناهندگیشان رد شده و از بازگشت به ایران امتناع میکنند، در وضعیت بازداشت دائم در اردوگاههای پناهجویان به سر میبرند. این وکلا میگویند ایران از پذیرفتن دوباره کسانی که درخواست پناهندگیشان رد شده خودداری میکند. آنها میگویند در صورت بازگشت هم امنیت این پناهجویان به خطر خواهد افتاد.
چاره اندیشی دولت استرالیا برای کاهش فشارها
روز شنبه ۱۵ فروردین (۴ آوریل ۲۰۱۵) رسانه های محلی در شهر پِرت استرالیا گزارش کردند که حال “سعید حسنلو” پناهجوی ایرانی که در بیمارستان آن شهر بستری است به شدت رو به وخامت رفته، در حال مرگ می باشد. در آخرین خبر از وضعیت او آمده که پزشکان او را دچار سوء تغذیه شدید دانسته اند و اعلام کردند که در صورت ادامه اعتصاب غذا، او در ١٢ساعت تا چهار روز بعد فوت خواهد کرد.
این موضوع علاوه بر وضعیت بسیار بد کمپهای پناهجویان به استرالیا در گینه نو باعث شده تا فشار سنگینی از سوی جامعه مدنی استرالیا و سازمانهای جهانی مدافع پناهجویان به دولت استرالیا وارد شود.دولت استرالیا امیدوار است بازگرداندن پناهجویان ایرانی، باعث کاهش فشار به دولت در ارتباط با وضعیت اردوگاه مهاجران در جزایر نائورو و پاپوا گینه نو شود.
به نقل از ایسنا، “پیتر دوتن” وزیر مهاجرت استرالیا در این باره گفت: «پناهجوی ایرانی که برای دریافت اقامت استرالیا دست به اعتصاب غذا زده، به دنبال استفاده از تحریک احساسات عموم مردم است. دادن ویزا و اقامت به این جوان ایرانی که بهدلیل موافقت نکردن با درخواست اقامت او دست به اعتصاب غذا زده است، در این شرایط باعث تشویق مهاجران دیگر به انجام این اقدام برای دریافت اقامت خواهد شد.»
دوتن افزود: «وزارت مهاجرت استرالیا حمایتهای لازم را از حسنلو انجام داده و آماده است تا او را به ایران بازگرداند و امنترین گزینه برای او بازگشت به خانه است.» وزیر مهاجرت استرالیا اضافه کرد: «در این مورد همه جنبهها را بررسی کردیم، بررسیها و ارزیابیهای ما نشان میدهد که این فرد از نظر قانونی نمیتواند ادعای اقامت در استرالیا را داشته باشد.»
نخست وزیر استرالیا هم روز شنبه، ۲۲ فروردین ۱۳۹۴ به خبرنگاران گفت “مهم است کسانی که به عنوان پناهجو شناخته نمیشوند به خانهشان برگردند… این موضوعی است که ما درباره آن با دولت ایران گفتوگو خواهیم کرد، این که کسانی را که شهروند ایران هستند به این کشور برگردانند، چون آنها حق دارند در ایران زندگی کنند. آنها متعلق به ایران هستند.” او همچنین تاکید کرد: “ما مطمئنا کسانی را که شرایط پناهندگی داشته باشند، میپذیریم… اما کسانی که حائز این شرایط نباشند، باید به کشورشان برگردند.”
حدود یک سال پیش “رضا براتی” پناهجوی ۲۳ ساله ایرانی در جریان درگیریهای اردوگاه جزیره مانوس گینه نوجان خود را از دست داد” .حمید خزاعی” هم که از منتقل شدگان به جزیره مانوس گینه نو بود، به خاطر قصور در مراقبتهای پزشکی در شهریورماه سال گذشته پس از انتقال به خاک استرالیا در یک بیمارستان شهر “بریسبین” این کشور دچار مرگ مغزی شد. این وقایع صدای حامیان حقوق بشر و حقوق پناهندگان را نسبت به سخت گیریهای دولت استرالیا در مورد پناهجویان بالا برده است.