آمریکا

سال پشت سر و سال پیش روی باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا

اوباما در شرایط ویژه ای سال میلادی را پشت سر می گذارد که ابهاماتی زیادی درباره سیاستهای او در سال آینده وجود دارد.

پناهنده نیوز – باراک اوباما رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا بیش از هر رهبر سیاسی دیگر به خاطر مقامش و موقعیت آمریکا در جهان، بر زندگی مردم سایر کشورها تاثیر می گذارد. سال میلادی ۲۰۱۴ نیز بی شک چنین بود و رد پای پرزیدنت آمریکائی در گوشه و کنار جهان، از سوریه و عراق تا اوکراین و روسیه، از ایران و افغانستان تا خاور دور و آفریقا دیده میشد. سال ۲۰۱۵ همچنان او سوار بر اریکه بزرگترین قدرت سیاسی، اقتصادی و نظامی جهان باقی می ماند.

به نقل از گاردین، اوباما که در ۱۲ ماه گذشته به طور متوالی با کاهش محبوبیت روبرو شده بود در نهایت طی هفته جاری با افزایش محبوبیت مواجه شده است. نظرسنجی موسسه گالوپ نشان می دهد که محبوبیت اوباما به ۴۸ درصد افزایش یافته که این نخستین بار در ۴۵۰ روز گذشته است که رئیس جمهور آمریکا با افزایش محبوبیت روبرو شده است.
بر اساس این گزارش رشد اقتصادی آمریکا به ۵ درصد رسیده که این بالاترین رقم در ۱۱ سال گذشته است و به نظر می رسد که اصلاحات بهداشت و سلامت که از سوی اوباما امضا شده در نهایت عملی شده و تعداد زیادی از شهروندان آمریکایی اقدام به خرید بیمه سلامت می کنند. کنگره نیز پیش از کریسمس به لایحه ای رای داد تا مانع از تعطیلی دولت آمریکا شود.

اما در سال ۲۰۱۴ در عراق نزدیک به ۱۳ هزار غیرنظامی در اثر جنگ و حملات شبه‌نظامیان وابسته به گروه تروریستی “دولت اسلامی” کشته شدند. بیش از نیمی از قربانیان در نیمه‌ی دوم سال، جان خود را از دست دادند. گفته می شود که بیرون کشیدن زودهنگام و حساب نشده کلیه نیروهای آمریکائی از عراق توسط باراک اوباما یکی از مهمترین دلایل بالا گرفتن بحران در کشور عراق می باشد.

از سوی دیگر “دیده بان حقوق بشر سوریه” در لندن گفته است که در منازعه جاری سوریه در سال ۲۰۱۴، دست کم ۷۶۰۲۱ تن کشته شدند که از این میان، ۱۷۷۹۰ تن آن‌ها افراد غیر نظامی از جمله ۳۵۰۱ طفل بودند. مخالفان سیاستهای ایالات متحده در خاورمیانه تداوم جنگ داخلی در سوریه را نتیجه سردرگمی سیاستهای تیم اوباما در قبال این بحران بزرگ قلمداد می کنند.

در اروپا،روسیه ولادیمیر پوتین به نظر می رسد تاحد زیادی در اثر تحریمهائی که باراک اوباما طراح آن بود و اروپا نیز از او تبعیت کرد، منزوی شده است. با آنکه هنوز روسیه پوتینی از اشغال نظامی شبه جزیره کریمه و الحاق آن به خاک خود دست برنداشته، سیاستهایش را در شرق اوکراین با حمایت از جدائی طلبان روس زبان ادامه می دهد، ولی نمی توان انکار کرد که سیاستهای بازدارنده اوباما و اتحادیه اروپا از زمان اجرا تا کنون ضربات مهلکی بر اقتصاد نفتی روسیه وارد کرد و انتظار میرود در سال آینده نیز در صورت اصرار پوتین بر مواضع خود این صدمات شدیدتر شود.

در آسیا نیز همچنان اوباما به دنبال ایجاد روابط موثر با چین است. روابطی که بتواند به پیشرفت اقتصاد آمریکا کمک کند در ضمن اینکه از نفوذ چین در شرق آسیا و منطقه پاسفیک بکاهد. با توجه به شرایط اقتصادی ویژه چین، نه حاکمان پکن و نه سیاستمداران آمریکا تمایل چندانی به درگیری و مناقشه در سال آینده مسیحی نخواهند داشت.
گاردین همچنین نوشته است: بنابر این آیا همه این تحولات می تواند حاکی از شروع حیات سیاسی مجددی برای اوباما در سال ۲۰۱۵ میلادی باشد یا در نهایت منجر به عملکرد ناامید کننده وی در پایان دوره دوم ریاست جمهوری خواهد شد؟ متاسفانه دلایل خوبی وجود دارد که نشان می دهد احتمال دوم بیشتر است. دلایل مهمی وجود دارد که نشان می دهد چرا اوباما باید در سال ۲۰۱۵ میلادی به نیمه خالی لیوان نگاه کند.
وضعیت مذاکرات هسته ای با جمهوری اسلامی یکی از این دلایل است. هرچند که معجزه ها هنوز می توانند اتفاق بیفتند، ولی همه نشانه ها حاکی از این است که رهبر جمهوری اسلامی قادر نیست تا شرایط و ضوابط غرب برای دستیابی به یک توافق هسته ای با ایران را قبول کند، توافقی که در نهایت منجر به لغو تحریم های وضع شده علیه تهران خواهد شد.
دستیابی به توافق هسته ای در سال ۲۰۱۵ می تواند اوباما را که با انتقادات شدیدی در زمینه سیاست خارجی روبرو است نجات دهد. اوباما در مصاحبه اخیر خود به این مساله اشاره کرده است که دستیابی به توافق می تواند ایران را به یک قدرت موفق منطقه ای تبدیل کند.

شاید مهمترین چالش اوباما در سال ۲۰۱۵ در کنار مذاکرات هسته ای با جمهوری اسلامی، مسئله تسلط جمهوریخواهان بر هر دو مجلس قانونگذاری آمریکا یعنی سنا و مجلس نمایندگان باشد. به احتمال زیاد این هر دو موضوع در سال پیش رو می تواند بقیه ۲ سال دوره زمامداری اوباما را تحت تاثیر شدید خود قرار دهند.

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا