استیو ویتکاف معامله گر ماهر املاک یا مذاکره کننده ارشد سیاسی

ترامپ معتقد است که ویتکاف معامله گر بسیار خوبی است و میتواند به اصطلاح مشتری را پای معامله بکشاند و منافع خود را به او تحمیل کند. به همین دلیل سه اولویت اصلی سیاست خارجی خود را میخواهد ابتدا از راه مذاکره و به دست او حل کند.
در طول نزدیک سه ماه که از آغاز به کار دولت جدید دونالد ترامپ در ایالات متحده میگذرد تا کنون هیچکدام از موارد سیاست خارجی که رئیس جمهور آمریکا وعده رسیدگی و حل فوری آنها را داده بود به نتیجه قابل توجه و ملموسی نرسیده اند. نه هنوز چشم انداز روشنی درباره پایان جنگ روسیه و اوکرائین وجود دارد. نه هنوز موضوع گروگانگیری حماس و درگیریهای غزه به سرانجامی رسیده است و از همه روشنتر، هنوز هیچ نشانه قابل توجهی از یک سیاست منسجم دولت آمریکا درباره موضوع مهار برنامه هسته ای جمهوری اسلامی دیده نمیشود.
در تمامی این مسائل حساس جهانی یک چهره شاخص آمریکائی با عنوان مشاور ارشد در کنار ترامپ قرار دارد و در همه مذاکرات مربوط به منازعات مذکور به عنوان مذاکره کننده اصلی معرفی میشود. او “استیو ویتکاف” میلیاردر ۶۸ ساله آمریکائی اهل نیویورک است. ویتکاف پیشتر وکیل بوده ولی بعد به ساخت و ساز املاک روی می آورد و با چند معامله پرسود خود را به ته جدول میلیاردرهای آمریکائی میرساند. او سابقه سیاسی چندانی ندارد ولی سالهاست که روابط نزدیکی با دونالد ترامپ دارد. ترامپ معتقد است که ویتکاف معامله گر بسیار خوبی است و میتواند به اصطلاح مشتری را پای معامله بکشاند و منافع خود را به او تحمیل کند.
واضح است که دنیای سیاست از پیچیدگیهای بسیار بیشتری نسبت به بازار املاک برخوردار است و مولفه های حاکم بر معامله در دنیای سیاست خیلی با عوامل موثر بر معاملات املاک همخوانی ندارند. هرچند همه معاملات شباهتهائی دارند و در بعضی اصول مشترک هستند.
سیاست خارجی در ایالات متحده به طور معمول همواره توسط کارشناسان ارشدی که در وزارت امورخارجه آن کشور وجود دارند برنامه ریزی و اجرا میشوند. این برنامه ریزی و اجرا در هماهنگی کامل با دفتر مشاور امنیت ملی آمریکا و کمیسیون سیاست خارجی سنا انجام میشود. اگر اختلاف نظری بین این سه نهاد وجود داشته باشد نقش رئیس جمهور آمریکا پررنگ میشود برای هماهنگی بین آنها و عاقبت تصمیم گیری نهائی.
اما اینبار در دولت جدید دونالد ترامپ این مسئله چندان روال عادی را طی نمیکند. در سه اولویت اصلی سیاست خارجی اعلام شده توسط رئیس جمهور آمریکا یعنی جنگ اوکرائین، مسئله غزه یعنی گروگانگیری حماس و مقابله با برنامه های خطر ساز جمهوری اسلامی، نه وزارت امورخارجه و نه ساز و کار مشاور امنیت ملی کاخ سفید فعالیت چندانی در سه ماه گذشته نداشته اند.
کارشناسان سیاسی معتقدند که دونالد ترامپ از نهادهای درگیر در سیاست خارجی ایالات متحده مهلت شش ماهه ای خواسته است تا مسائل سه گانه مذکور را از روش معامله گری مخصوص خود حل و فصل کند و بعد از حل و فصل اولیه این موضوعات آنها را به دست وزارت امورخارجه و مشاور امنیت ملی برای اعمال نظرات کارشناسی بسپارد. برای اجرای این نوع معامله گری هم شخصی که گمان میکند بهترین معامله گر ایالات متحده است یعنی استیو ویتکاف را برگزیده است تا به او کمک کند.
حالا سه ماه میگذرد و هنوز نتایج چشمگیری برای مهار روسیه و حماس و جمهوری اسلامی به دست نیامده است. اما باید دید که در سه ماه آینده فعالیتهای مستمر سه ماه گذشته استیو وینکاف که به طور دائم در حال سفر به منطقه خاورمیانه و روسیه و اوکرائین است حاصل خود را نشان خواهند داد یا نه. بعد از آن میتوان به درستی اظهار نظر کرد که آیا استیو وینکاف فقط یک معامله گر خبره املاک است یا یک مذاکره کننده ارشد موفق سیاسی هم هست.