آیا وعده غولهای بزرگ آمریکا به پناهجویان عملی خواهد شد ؟

شرکتهای بزرگ آمریکائی نظیر فیسبوک، گوگل، استارباکس و اپل بعد از فرمان اجرائی پر سر وصدای ترامپ وعده دادند که به پناهجویان کمک می کنند.
پناهنده نیوز – وقتی در اواخر ماه ژانویه دونالد ترامپ فرمان جنجال برانگیز و بد سرانجام خود در رابطه با ممنوعیت ورود پناهندگان و اتباع هفت کشور به آمریکا را صادر کرد، این دستور العمل اجرائی او با موج بزرگی از مخالفت داخلی روبرو شد. این مخالفتها هم از سوی بخش دولتی شد و هم از سوی نهادهای مدنی و مردم نهاد آمریکائی بود. اما یک سوی دیگر کمپانیهای بزرگ و معروف آمریکائی بودند که برای مقابله با این دستور اجرائی پرزیدنت ترامپ اعلام کردند به کمک پناهجویان و پناهندگان و خارجی هائی خواهند آمد که مشمول این دستور از نظر آنها غیر عادلانه شده اند.
باید بررسی شود که این مواضع بسیار محکمی که از سوی غولهای بزرگ بازار آمریکا اعلام شد تا چه حد قابل عمل هستند و در چه حدودی فقط تبلیغاتی بوده اند برای حفظ یا جذب مشتری. سوال این است که آیا این وعده های شیرین برای پناهجویان عملی خواهند شد یا نه؟
استارباکس پناهجویان را استخدام می کند
بعد از سر و صدای فرمان اجرائی رئیس جمهور آمریکا، هاوارد شولتز مدیر عامل شرکت معروف قهوه فروشی استارباکس که بیش از ۲۵هزار شعبه در ۷۵ کشور جهان دارد، اعلام کرد که به شعب خود در آمریکا و سراسر دنیا دستور داده که طی پنج سال آینده ۱۰ هزار پناهجو را استخدام کنند.
آقای شولتز در یک نامه سرگشاده به کارکنان خود گفت که دستور رئیسجمهور موجب سردرگمی، شگفتی و تضاد میشود.به گفته مدیر استارباکس استخدام نیرو ابتدا از آمریکا آغاز خواهد شد و تمرکزش بر افرادی خواهد بود که یا در خدمت و یا در همکاری با ارتش بودهاند.
آقای شولتز گفت که نامهاش به کارکنان را با “نگرانی عمیق، دلی اندوهگین و عزمی راسخ” نوشته است و میخواهد آنان بدانند که این شرکت در قبال فضای نامطمئنی که توسط دولت جدید به وجود آمده “ساکت و منفعل” نخواهد بود.به گفته او این تعهد برای استخدام، “تلاشی هماهنگ برای استقبال و ایجاد فرصت برای کسانی است که از جنگ، خشونت، ظلم و تبعیض میگریزند.”
غولهای بزرگ تکنولوژی اطلاعات در برابر ترامپ
البته آقای شولتز تنها رئیس یک شرکت سهامی آمریکایی نیست که به این ممنوعیت انتقاد میکند.کمپانیهای بزرگ سیلیکون ولی مانند فیسبوک، گوگل و تسلا، همچنین اپل و لیفت نیز در این باره بیانیه صادر کردهاند.شرکت اجاره اتاق ایربیانبی(Airbnb)نیز اعلام کرده است که برای افرادی که تحت تاثیر این محدودیت مسافرتی، امکان ورود به آمریکا را پیدا نکردهاند، تسهیلاتی برای اسکان مجانی فراهم میکند.
گوگل، فیس بوک، اپل و لیفت اعلام کرده اند که برای اسکان پناهجویان در جهان و مشاوره حقوقی رایگان به آنها کمکهای چند میلیون دلاری اهدا خواهند نمود.
به نقا از رویترز، کمکهای غولهای تکنولوژی طیف گستردهای از خدمات و اقدامات را در بر میگیرد: از مقابله با این طرحهای تبعیضآمیز از کانالهای حقوقی و ارائه خدمات حقوقی رایگان به نیازمندان، تا تخصیص بودجههایی چند میلیون دلاری برای جبران خسارات آسیبدیدگان و اسکان رایگان پناهجویان و مهاجران.
اپل و گوگل به آن دسته از کارکنانشان که از قوانین جدید آسیب دیدهاند خدمات حقوقی میدهند. گوگل، که سرگئی برین، یکی از دو بنیانگذار آن که خود از مهاجران به آمریکاست در جمع معترضان در فرودگاه سنفرانسیسکو هم حضور یافته بود، اعلام کرده که بودجهای چهار میلیون دلاری برای کمکهای انساندوستانه” به آسیبدیدگان این ماجرا اختصاص داده است.
به گزارش «تککرانچ» این بزرگترین کمک انساندوستانه گوگل تا به امروز است که به “کمپین بحران” موسوم شده است. قرار است این بودجه چهار میلیون دلاری در اختیار اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا (ACLU)، مرکز منابع حقوقی مهاجران (ILRC)، آژانس پناهجویان و نیز کمیساریای عالی پناهجویان سازمان ملل قرار گیرد. دستکم ۱۸۷ تن از کارکنان گوگل، با حکم ترامپ دچار مشکل شدهاند و مدیرعامل گوگل این مساله را “دردناک” خوانده است.
سرویس اسکان و بهاشتراکگذاری مکان Airbnb هم اعلام کرده به همه کسانی که در هرجایی از جهان در نتیجه احکام ترامپ بازداشت شدهاند یا سرگردان ماندهاند، اسکان رایگان میدهد. رید هاستینگز، مدیرعامل نتفلیکس هم در پیامی محکم گفت: اقداماتی از این دست آمریکا را ناامنتر خواهد کرد چون نفرت برمیانگیزند و موجب از دست رفتن متحدانمان میشوند.»
دیو مککلور، از موسسان Startups 500 و از منتقدان بنام دونالد ترامپ هم اعلام کرده اگر ورود کارآفرینان مهاجر به آمریکا ناممکن باشد، این کمپانی بودجهای برای حمایت از کارآفرینان در کشورهای خودشان در خاورمیانه اختصاص خواهد داد.
حوزه تکنولوژی از معدود حوزههای پولسازی است که بسیاری از فعالان آن فعالانه وارد میدان نبرد با ترامپ شدهاند. همه کمپانیهای فعال در حوزه بانکداری، خودروسازی و دیگر صنایع در برابر سوالات رسانهها برای دریافت واکنشهای احتمالی سکوت کردهاند.