اجتماعی

تاثیر قیام آبان ماه ۹۸ بر میزان تمایل و درخواست ایرانیان برای پناهندگی

تعداد بسیاری از مردم که برای مهاجرت از ایران تا کنون تردید داشتند، به ویژه جوانان، پس از وقایع آبان و دی نود وهشت برای دریافت پناهندگی مصمم تر شده اند.

 به گزارش پناهنده نیوز، مردمی که در خیابانهای بیش از یکصد شهر ایران در هفته آخر آبان ماه سال گذشته شاهد بودند که چگونه ماموران امنیتی مسلح جمهوری اسلامی در مقابل اعتراض آنها به گرانی بنزین و فقر اقتصادی دست به کشتار می زنند، اعتماد خود را به درست شدن اوضاع کشورشان از دست داده اند و میخواهند هرطور شده برای خود آینده ای در یک کشور با ثبات پیدا کنند. به همین دلیل در سه ماه پایانی سال ۱۳۹۸ تعداد تقاضای ثبت شده ایرانی ها برای پناهندگی به خصوص در کشورهای عضو اتحادیه اروپا رشد قابل توجهی داشته است. بیشتر این متقاضیان ایرانی پناهندگی جوانان هستند. در میان آنها کسانی دیده می شوند که در اعتراضات خیابانی آبان ماه  حضور فعال داشتند و با خطر دستگیری در داخل کشور روبرو هستند.

گزارشات غیر رسمی که از ادارات رسیدگی به امور پناهجویان در کشورهای آلمان، فرانسه، هلند، بلژیک، دانمارک، فنلاند، نروژ و سوئد در دست است نشان می دهد که از لحاظ موضوع پناهندگی برای پناهجویان ایرانی در دسامبر گذشته و ژانویه سال جاری میلادی، بیشترین موارد ثبت شده موضوعات سیاسی بوده اند. در حالیکه تا قبل از آن بیشتر درخواستهای پناهجویان ایرانی با موضوعات مرتبط با مذهب ثبت میشد.

پناهجویان ایرانی که در ماههای اخیر به کشورهای اروپائی آمده اند با هر نوع پرونده اهم از سیاسی یا مذهبی و یا قومی ملی و…. در این نکته توافق دارند که دولتهای اروپائی نسبت به جمهوری اسلامی که به گفته پناهجویان ایرانی دشمن آنها و علت ترک وطنشان می باشد، سیاستی دوگانه و یا یک بام و دو هوا دارند. این دسته از پناهجویان معتقدند که دولتهای اروپائی برای رضایت و دلخوش کردن جمهوری اسلامی پناهندگان ایرانی را تحت فشار می گذارند، تا آنها را مجبور کنند برای بازگشت به کشورشان که تحت حاکمیت حکومت اسلامی اداره میشود.

چند هفته  قبل (اواخر بهمن ۹۸) گروهی از پناهجویان ایرانی برای اعتراض به همین موضوع سیاستهای یک بام و دو هوای دولت سوئد نسبت به جمهوری اسلامی در شهر یوتبری آن کشور دست به تحصن و اعتصاب غذا زدند. پناهجویان اعتصاب کننده در مورد وضع وخیم پناهندگان در سوئد اعتراض داشتند. پناهجویان ایرانی معترض همچنین از دولت سوئد می‌خواستند از سیاست دوگانه ای که در قبال جمهوری اسلامی پیش گرفته دست بردارد.

این پناهجویان که ساکن کمپهای پناهندگی در سوئد هستند گفته اند که آنها با این حرکت می‌خواهند به خیلی چیزها از جمله زد و بندهای پشت پرده دولت سوئد و سایر دول اروپائی با حکومت ایران اعتراض کنند. آنهم در شرایطی که وضع پناهجویان در قلب اروپا، در جایی مثل سوئد هم وخیم است چه برسد به کشورهایی مثل ترکیه و یونان. یکی از این پناهجویان که به تازگی وارد سوئد شده است و درخواست پناهندگی داده می‌گوید که به رادیو آلمان گفته که اعتراض ما به سیاست‌های دوگانه کشورهای غربی است که ادعا می‌‌کنند ما با معترضین و در کنار مردم ایرانیم ولی پشت پرده با دولت ایران همکاری می‌کنند. این پناهجوی ایرانی اضافه میکند که ما می‌خواهیم دولت سوئد دست از زد و بند با جمهوری اسلامی بردارد.

مقصد پناهجویان و مهاجران ایرانی

به نقل از فردا، یک آمار تخمینی هست که می‌گوید نزدیک هفت تا شاید هشت میلیون از جمعیت ایران به کشورهای دیگر مهاجرت کرده‌اند. این آماری است که دبیرکل شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور در سال ۱۳۹۷ اعلام کرده است. بیشترین مهاجران ایرانی در آمریکا هستند. چیزی نزدیک به دو میلیون از جمعیت مهاجر ایرانی در ایالات متحده زندگی می کنند. بعد از آمریکا، امارات متحده عربی و ترکیه پذیرای ایرانیان زیادی هستند.  ترکیه مخصوصا در سال‌های اخیر میزبان بسیاری از مهاجران ایرانی بوده است. کانادا هم ایرانی کم ندارد و بسیاری از ایرانی ها در دهه گذشته تمایل زیادی برای مهاجرت به کانادا نشان داده اند. استرالیا و سوئد و آلمان و هندوستان هم همینطور هستند. سوئد فعلا میزبان بزرگترین جامعه ایرانی های مقیم اروپا می باشد.

فهیمه خضر حیدری گزارشگر رادیو فردا در این باره می نویسد: مهاجرت ایرانیان پس از انقلاب سال ۵۷ البته شدت گرفت. موج مهاجرت در دهه ۶۰ خورشیدی ، ایرانیان زیادی را راهی کشورهای دیگر کرد. گروهی از ایرانیان پس از اعتراضات و سرکوب سال ۸۸ مهاجرت کردند. گروهی مجبور شدند مهاجرت کنند. گروهی فرار کردند. گروهی پناهنده شدند و حالا پس از اعتراضات و سرکوب حکومتی در آبان ماه ۹۸ ،‌ بار دیگر حرف از مهاجرت به کشوری دیگر، حتی شده یک کشور همسایه، انگار که بیشتر و بیشتر شنیده می‌شود، دست‌کم در شبکه‌های اجتماعی. با این همه حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران همین تازگی گفت که در هر دو روز، سه ایرانی تحصیلکرده به کشور باز می‌گردند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا