Afghanistan

رشد متوسط رشوه ستانی در افغانستان با پرداخت دو میلیارد دلار رشوه در یک سال

دستگاه قضایی افغانستان فاسدترین بخش دولتی به شمار می رود که در رشوه ستانی مقام اول را نسبت به دیگر ارگان های دولتی دارد و پس از اداره پلیس کشور در رده دوم جای گرفته است.

به گزارش پناهنده نیوز به نقل ازآماری که “سازمان دیدبان شفایت افغانستان” منتشر کرده است، افغان ها طی ۱۲ ماه گذشته ۲ میلیارد دلار به ماموران دولتی رشوه پرداخته اند و متوسط میزان رشوه ستانی نسبت به دو سال گذشته ۵۰ دلار افزایش یافته است.
براساس این گزارش، دستگاه قضایی افغانستان فاسدترین بخش دولتی به شمار می رود که در رشوه ستانی مقام اول را نسبت به دیگر ارگان های دولتی دارد و پس از اداره پلیس کشور در رده دوم جای گرفته است. ادارات مربوط به آموزش و پرورش و بهداشت در ردیف‌های سوم و چهارم هستند.
“یما ترابی” رئیس اجرایی دیدبان شفافیت افغانستان می گوید:« یافته‌های این گزارش نشان می‌دهد که هرساله روند رشوه گیری به سرعت در حال افزایش است، طوری که میانگین پرداخت رشوه در دو سال گذشته ۱۹۰ دلار بوده، اما امسال این میزان به ۲۴۰ دلاررسیده است.»
در ادامه این تحقیق آمده است که با گذشت ۱۲ سال از تشکیل دولت مرکزی در افغانستان و حمایت های بین المللی که از این حکومت صورت گرفته است، بسیاری از مردم بر این باورند که انجام هیچ کار اداری در افغانستان بدون پرداخت رشوت ممکن نیست و به ناچار برای پیشبرد کارهای کوچک و بزرگ اداری خود، مجبور به پرداخت رشوه هستند.
دیدبان شفافیت افغانستان، یک نهاد افغانی غیردولتی است که با حمایت نهادهای بین المللی در افغانستان تشکیل شده است تا بتواند به صورت مستقل در مورد فساد در کشور تحقیق نماید. این سازمان هر دوسال یک بار از وضعیت فساد در اداره‌های دولتی گزارش تهیه می کند و آن را به دولت و برخی از نهادهای بین المللی ارایه می دهد.

در گزارش اخیر این سازمان تنها نکته مثبتی که آمده است، بهبود نسبی عرضه خدمات در ادارات دولتی افغانستان است. در این گزارش آمده که هرچند متوسط میزان رشوه ستانی افزایش یافته است ولی ادارات دولتی افغانستان از نظر نظم و ترتیب، سرعت کاری و برخورد با مراجعین نسبت به سال های گذشته بهتر شده اند.

چندی پیش نهاد بازرسی ایالات متحده آمریکا در امور بازسازی افغانستان، معروف به ” سیگار”، نیز در گزارشی که منتشر کرد، هشدار داد:گسترش فساد سبب شده است که دولت افغانستان قادر به جمع آوری کامل عواید گمرکی نباشد، در حالی که مهمترین درآمد دولت ازعایدات گمرکی است و در نتیجه بعد از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، این کشور نمی تواند برنامه های توسعه اقتصادی خود را به پیش ببرد.

دولت افغانستان نیز در سال‌های اخیر کمیته‌ها و سازمانهای ویژه‌ای را برای مبارزه با فساد تشکیل داده است اما این تلاش‌ها، نتوانسته اند مانع گسترش فساد در افغانستان شوند. شاید به این دلیل است که نهاد های بین المللی تحقیق کننده در مورد فساد جهانی، هرساله افغانستان را یا در مقام اول و یا مقام دوم فاسد ترین کشورهای جهان رده بندی می کنند.
 

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا