پیروزی دوباره حزب عدالت و توسعه در ترکیه و بهای آن در منطقه

پیروزی مجدد اردوغان بی شک در معادلات سیاسی منطقه پر آشوب و پناهجو و پناهنده ساز خاورمیانه تاثیرات مستقیمی دارد.
به گزارش پناهنده نیوز، انتخابات پیش از موعد اول نوامبر در ترکیه با پیروزی حزب اسلام گرای “عدالت و توسعه” به رهبری رجب طیب اردوغان رئیس جمهور آن کشور تمام شد. این نتیجه برخلاف نظرسنجی های انجام گرفته و تا حدی شبهه آمیز بود. اما مهر تائید ناظرین مستقل بین المللی بر آزاد بودن این انتخابات راه را بر تردیدهای بیشتر درباره صحت انتخابات انجام شده بست.
نتایج انتخابات اول نوامبر که دومین انتخابات پارلمانی طی شش ماه گذشته در ترکیه بود با انتخابات قبلی در هفتم ژوئن متفاوت بود. در آن انتخابات حزب عدالت و توسعه با کمتر از ۲۷۶ کرسی در مجلس ترکیه، اگرچه بیش از سایر احزاب نماینده داشت، ولی نمی توانست به تنهائی تشکیل دولت بدهد. چون توافقی بین این حزب و سایر احزاب دارای کرسی در پارلمان ترکیه برای تشکیل دولت ائتلافی وجود نداشت، از این رو مطابق قانون اساسی ترکیه رئیس جمهور انتخابات پیش از موعد را برگزار کرد.
بدون توجه به آنچه که در صحنه سیاسی ترکیه طی پنج ماه فاصله بین دو انتخابات گذشت، حالا حزب عدالت و توسعه صاحب بیش از سیصد کرسی در پارلمان آن کشور شده است و می تواند مانند همه ۱۳ سال گذشته که بر سر قدرت بوده دولت اکثریت بدون نیاز به هرگونه ائتلافی تشکیل دهد. این پیروزی مجدد حزب عدالت و توسعه بی شک در معادلات سیاسی منطقه پر آشوب و پناهجو و پناهنده ساز خاورمیانه تاثیرات مستقیمی دارد.
به عقیده دکتر محمد مهدی مظاهری، استاد دانشگاه در یادداشتی که برای سایت “دیپلماسی ایرانی” نوشته است: پیروزی حزب عدالت و توسعه در عرصه منطقه ای و سیاست خارجی نمودهای بسیاری خواهد داشت. در اولین گام در سطح منطقه ای و بین المللی پروژه نو-عثمانیسم ترکیه با جدیت بیشتر دنبال خواهد شد و جاه طلبی های شخص اردوغان برای معرفی ترکیه به عنوان قدرت برتر منطقه ای ادامه خواهد یافت. از سوی دیگر سیاست های غرب گرایانه این کشور و تمایل آن به همسویی با قدرتهای بزرگ برای تضمین نقشش در عرصه منطقه ای، به دلیل انتقادات اتحادیه اروپا از وضعیت حقوق بشر در این کشور و مخالفت با پیوستن آن به اتحادیه، همچون سال های اخیر به سمت نزدیکی به آمریکا ادامه خواهد یافت. در بحران سوریه نیز اردوغان از موضعی مطمئن تر با جبهه غربی-عربی همراهی کرده و ساز مخالفت با بقای بشار اسد و همراهی با مخالفان وی را خواهد زد. در رابطه با جمهوری اسلامی ایران نیز ضمن ادامه مناسبات تجاری و اقتصادی دو کشور، اختلاف مواضع آنها در حوزه سوریه و یمن ادامه خواهد یافت.
علاوه بر موارد فوق که این استاد دانشگاه بر شمرده است، بی تردید پیروزی عدالت توسعه بر مسائل کردها در منطقه نیز تاثیرات مهمی خواهد داشت. حداقل تا چهار سال آینده که این حزب بر سر کار می باشد، کار کردهای عراق برای اعلام استقلال از کشورشان با موانع جدی مواجه خواهد بود. کردهای سوریه و پشتیبان اصلی آنها یعنی حزب کارگران کردستان ترکیه (پ ک ک) هم چنانکه قبلا به نظر می رسید، به آسانی نخواهند توانست اقلیم خودمختار کردنشین جدیدی را در شمال سوریه راه بیندازند.
همه این موارد در نهایت به این ختم می شود که همچنان ترکیه اولین و بزرگترین هدف پناهجویان خاورمیانه پس از خروج از مناطق آشوب زده و جنگی در سوریه و عراق باقی می ماند و اروپا و ایالات متحده آمریکا بگیرد. دولت ترکیه با استفاده از کارت پناهجویان تلاش خواهد کرد تا امتیازات سیاسی، اقتصادی و حتی نظامی هرچه بیشتری از کشورهای اروپائی و ایالات متحده آمریکا بگیرد.