پناهندگی ورزشکاران ایرانی به کشورهای جهان پدیده قدیمی

پناهجو شدن کشتی گیر ایرانی به آلمان و بازنگشتن دو عضو تیم ملی نجات غریق از فرانسه آخرین موارد فرار ورزشکاران ایرانی می باشد.
پناهنده نیوز – در ماههای گذشته حداقل دو عنوان خبری در رسانه های فارسی زبان مرتبط با مسئله پناهندگی ورزشکاران یا گروههای ورزشی ایرانی به کشورهای دیگر جهان به چشم می خورد. انتشار خبر پناهنده شدن عباس گلی گرمستانی کشتی گیر ملی پوش ایرانی و قهرمان سابق کشتی جوانان به کشور آلمان در مرداد ماه و عدم بازگشت دو ملی پوش تیم غریق نجات ایران از فرانسه در اوایل مهرماه، انعکاس وسیعی در رسانه های داخل و خارج از ایران داشت.
پدیده پناهنده شدن ورزشکاران ایرانی موضوع تازه ای نیست. این پدیده که قبل از انقلاب اسلامی در سی و شش سال قبل هم به شکل مهاجرت برخی ورزشکاران به اروپا و آمریکا کما بیش دیده می شد، در سالهای اول پس از انقلاب و به ویژه در دوران جنگ طولانی ایران و عراق روندی رو به گسترش داشت.
مسئله پناهنده شدن ورزشکاران ایرانی در دوران جنگ آنقدر رواج داشت که سازمان ورزش وقت همواره همراه تیمهای اعزامی ماموران امنیتی خبره برای زیر نظر گرفتن ورزشکاران اعزام میکرد.
هر چند با آغاز دوران پس از آیت الله خمینی و شروع به کار دولتهای بعد از جنگ و توجه بیشتر دولتمردان حکومت اسلامی به مسئله ورزش و ورزشکار، از تب آتشین مهاجرت و فرار ورزشکاران ایرانی کاسته شد، ولی باز هم چنین مواردی هر چند یک بار به گوش می رسید.
درخواست پناهندگی کشتیگیر ایرانی در آلمان
اوایل مرداد ماه سال جاری (آگست ۲۰۱۴) بود که صدای آلمان از درخواست پناهندگی یک ملی پوش سابق کشتی آزاد ایران به کشور آلمان خبر داد.
بنا بر این منبع “عباس گلی گرمستانی” ملیپوش کشتی آزاد ایران تا سال ۲۰۱۳ و نایبقهرمان سابق کشتی آزاد جوانان آسیا در کشور آلمان تقاضای پناهندگی داده است. او در گفتوگو با دویچه وله از علل گریز خود از ایران و پناهجویی در آلمان گفت.
گرمستانی ۲۸ ساله گفت که در ایران وضع مالی و زندگی خوبی داشته است. ولی چون با تبعیض های زیادی روبرو شده و از وضعیت برنامه ریزی و مدیریتی در تیمهای ورزشی به شدت ناراضی بوده است تصمیم به ترک ایران گرفته است. او می گوید مسئولان تیم کشتی وادارش کرده اند که از کشتی گرفتن با ورزشکاران اسرائیلی خودداری کند.
عباس گلی گرمستانی همچنین گفت که به توصیه دوستانش کشور آلمان را برای پناهندگی انتخاب کرده است و فکر می کند که در این کشور پیشرفته چون به ورزش اهمیت زیادی داده می شود او می تواند آینده درخشانی برای خودش متصور باشد.
این ورزشکار پناهجو دوران پناهجوئی خود را بسیار سخت توصیف می کند. اما امیدوار است که به زودی جواب قبولی درخواست پناهندگیش را بگیرد و بتواند به رویاهایش جامه عمل بپوشاند.
برنگشتن دو ملی پوش غریق نجات از فرانسه
هفته اول مهر ماه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اعلام کرد : دو تن از ملی پوشان تیم نجات غریق و غواصی که به منظور انجام مسابقات جهانی به فرانسه سفر کرده بودند، به ایران بازنگشتند.
ایسنا تاکید کرد: احتمال می رود که این ملی پوشان به منظور اخذ پناهندگی یا اقامت دائم از فرانسه یا کشور غربی دیگر از تیم ملی جدا شده و به ایران بازنگشته اند.
بهروز اسفندیاری، نائب فدراسیون نجات غریق و غواصی ایران، ضمن تائید خبر عدم بازگشت دو ملی پوش تیم نجات غریق به ایران گفت: «پس از آنکه تیم ملی نجات غریق و غواصی ایران با ۱۲ نفر عازم فرانسه شد در هنگام بازگشت دو تن از اعضای تیم به ایران بازنگشتند اما ما هنوز منتظر بازگشت این دو ملی پوش هستیم.»
نائب فدراسیون نجات غریق و غواصی ایران در خصوص دلایل عدم بازگشت دو ورزشکار متذکر شد: احتمال ماندن آنها به هیچ عنوان دلایل سیاسی ندارد.
این مقام فدراسیون نجات غریق تاکید کرد: اگر قرار بر ماندن این دو فرد باشد، این دو ورزشکار به صورت اجتماعی اقامت خواهند گرفت.بهروز اسفندیاری تاکید کرد هنوز پیگیر بازگشت ملی پوشان به ایران هستیم و امیدواریم که این قضیه سیاسی نشود.
ایسنا نام این دو ورزشکار ملی پوش ایرانی را “پوریا پورابراهیم” و “محمود زاویه” اعلام کرد. این دو پس از اتمام رقابتهای جهانی نجات غریق و غواصی اخیر در شهر مون پولیه به ایران بازنگشتند.