چه کسانی مشمول دریافت پناهندگی سیاسی در آلمان می شوند؟

بخش عمده ای از پناهجویان به سوی اروپا سرازیر شده اند و مقصد نهائی بسیاری از آنها کشور آلمان می باشد.
پناهنده نیوز – پناهندگی سیاسی یکی از انواع موضوعات پناهندگی در جهان است که در کنار پناهندگی مذهبی، قومی – ملی ونژادی، چهار موضوع اصلی برای دریافت پناهندگی محسوب می شوند. این به آن معنی است که یک شخص برای اینکه واجد شرایط دریافت پناهندگی باشد، حتما باید مشکلش در کشور مبداء تحت یکی از این موضوعات اصلی قرار گیرد. البته عضویت در گروههای خاص اجتماعی نیز موضوع دیگری است که شخص اگر اثبات کند به یکی از گروههای خاص اجتماعی نظیر همجنس گرایان یا زنان خشونت دیده یا مبتلایان به بیماری ایدز نیز تعلق دارد می تواند مستحق دریافت پناهندگی شناخته شود.
این روزها موضوع داغ پناهندگی به خصوص برای اتباع کشورهای خاورمیانه که به خاطر بروز جنگهای داخلی از کشور محل زندگی خود می گریزند پناهندگی سیاسی است. اینها معمولا به خاطر جنگهائی آواره شده اند که در اثر اختلافات و درگیریهای سیاسی در کشورهایشان به وجود آمده است. بنابراین در دسته پناهندگان سیاسی طبقه بندی می شوند.
اکنون به دلایل مختلف بخش عمده ای از این پناهجویان به سوی کشورهای اروپائی سرازیر شده اند و مقصد نهائی بسیاری از آنها کشور آلمان می باشد. اما پس از ورود به کشور آلمان چه مراحلی در انتظار آنهاست تا پذیرفته شوند؟ چه کسانی در آلمان پناهندگی سیاسی دریافت میکنند؟ و در صورت پذیرفته شدن از چه حقوقی برخوردار خواهند بود؟
زمان رسیدگی و شرایط دوران انتظار برای دریافت پناهندگی سیاسی
به نقل از رادیو اروپای آزاد، معمولاً بررسی تقاضای پناهندگی و صدور حکم نهایی در آلمان حدود هفت ماه طول میکشد ولی تقاضای پناهندگی اتباع کشورهای مختلف یکسان بررسی نمیشود.دولت آلمان پرونده افرادی را که اهل کشورهای باثبات هستند خیلی سریعتر بررسی میکند. بهعنوان مثال دولت آلمان در فوریه سال جاری اعلام کرد که تقاضای پناهندگی اتباع کوزوو طی دو هفته بررسی خواهد شد. در مورد اتباع بوسنی، صربستان و مقدونیه نیز روش مشابهی به اجرا گذاشته شد.به گفته کارشناسان مهاجرت در آلمان، هدف از این روش سریع در بررسی تقاضای پناهندگی اتباع کشورهای باثبات این است که امکانات اداره مهاجرت آلمان به بررسی دقیق و سریعتر کسانی اختصاص پیدا کند که از کشورهای بحرانی و جنگزده میآیند.
تمامی متقاضیان پناهندگی سهماه اول را در مجموعههای مسکونی مشترک که شبیه اردوگاه و معمولاً دور از شهرهای بزرگ است، سپری میکنند. زندگی در این مراکز پناهجویی رایگان است، پناهجویان مراقبتهای پزشکی و ماهانه ۱۴۰ یورو وجه نقد دریافت میکنند. ولی در این دوره حق کار ندارند.
مبلغ کمکهزینهای که به متقاضیان پرداخت میشود همواره در آلمان موضوع بحث بوده است.برخی معتقدند که پرداخت این مبلغ ممکن است به مشوقی برای مهاجرت بیشتر اتباع کشورهای ناحیه بالکان و جنوب اروپا بدل شود که درآمد متوسط خانوادههای فقیر آنها ماهانه بین ۳۵۰ تا ۵۰۰ یورو است. به همین خاطر برخی از سیاستمداران آلمانی معتقدند که به جای پول نقد باید به این افراد کوپن داده شود تا از آن برای خرید مایحتاج خود استفاده کنند.
پس از طی این دوره سهماهه متقاضیان پناهندگی به شهرها منتقل شده و در منازلی که برای آنها در نظر گرفته میشود اسکان مییابند. از این پس میتوانند کار بکنند ولی کارفرمایی که این افراد را استخدام میکند باید به ادارات مسئول ثابت کند که این فرصت شغلی را نمیتواند به شهروندان آلمانی و یا اتباع سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا بدهد.
افرادی که تقاضای پناهندگی آنها در مرحله اول بررسی رد شده است حق فرجام دارند و این روند قانونی ممکن است چندین ماه طول بکشد. اگر در مرحله فرجام نیز تقاضای آنها رد شود از آلمان دیپورت یا اخراج خواهند شد.
واجدان شرایط دریافت پناهندگی سیاسی
بنا بر همان منبع، در حال حاضر موج پرشمار پناهجویانی که وارد آلمان میشوند شامل اتباع کشورهایی مثل سوریه، افغانستان، عراق، اریتره و حتی تعدادی از کشورهای غرب ناحیه بالکان است. اما برخی از آنها به نسبت سایرین برای دریافت پناهندگی سیاسی بخت بیشتری دارند.
این روزها شهروندان سوریه بیش از همه برای دریافت پناهندگی سیاسی در آلمان شانس دارند. در سال ۲۰۱۴ از مجموع ۲۶ هزار سوری متقاضی پناهندگی فقط درخواست یک درصد آنها رد شد. آلمان بیش از هر کشور دیگر اتحادیه اروپا پناهندگان سوری را پذیرفته و دولت این کشور در هفته اخیر امکان پذیرش پناهجویان سوری را تسهیل کرد. براساس تصمیم اداره فدرال مهاجرت و پناهندگی آلمان، از این پس پناهجویان سوری که از طریق خاک کشور اروپایی دیگری به آلمان رسیدهاند به آن کشور بازگردانده نخواهند شد. این تصمیم یک استثناء مهم در قوانین مشترک کشورهای عضو اتحادیه اروپاست که فقط در مورد اتباع سوریه اجرا خواهد شد.
در میان مهاجران اخیر اتباع کشورهای غرب ناحیه بالکان کمتر از سایرین شانس دریافت پناهندگی سیاسی را خواهند داشت چون از نگاه حکومت آلمان تمام کشورهای ناحیه بالکان امن و باثبات تلقی میشوند.
در سال گذشته پس از اتباع سوریه اهالی صربستان بالاترین رقم متقاضیان پناهندگی در آلمان را تشکیل میدادند اما ۶۳ درصد از تقاضاهای پناهندگی آنها رد شد.پس از سوریها و صربها اتباع مقدونیه پرشمارترین مهاجران به آلمان هستند ولی ۶۵ درصد از تقاضای پناهندگی آنها رد شده است. به همین ترتیب حدود ۵۰ درصد از تقاضای پناهندگی اتباع کوزوو، ۶۰ درصد از تقاضای پناهندگی اتباع بوسنی و ۸۲ درصد از تقاضای پناهندگی اتباع آلبانی رد شده است.
درصد پذیرش تقاضای پناهندگی اتباع کشورهای دیگر جهان نیز اساساً به امنیت و صلح یا جنگ آن کشورها بستگی دارد.افغانها از نظر تعداد در سال گذشته چهارمین گروه متقاضی پناهندگی در آلمان بودند و ۲۱ درصد از تقاضای پناهندگی آنها رد شد. عراقیها ازنظر تعداد در رتبه ششم بودند و ۹ درصد از تقاضای پناهندگی آنها رد شد. این دو کشور مناطق ناامن و جنگزده دارند ولی درعین حال قسمتهایی از آنها کاملاً امن است.
در مورد اتباع ایران به علت شرایط سیاسی و در جریان نبودن جنگ وضعیت از همه آنها پیچیده تر است. تقاضای بیش از نود درصد ایرانی ها در آلمان رد می شود. طبق آمار اداره فدرال برای امور مهاجران و پناهجویان کشور آلمان ۴۴۲۴ایرانی در سال ۲۰۱۳از این کشور درخواست پناهندگی کردند که این بالاترین رقم پناهجویان ایرانی در آلمان در ده سال گذشته بود . اما از این تعداد تقاضای ایرانی ها فقط با ۲۶۳مورد موافقت نهائی و کامل شد.
حقوق یک پناهنده سیاسی در جامعه آلمان
پس از دریافت پناهندگی سیاسی این افراد از نظر امکان کاریابی و اشتغال و برخورداری از خدمات اجتماعی با شهروندان آلمانی حق برابر خواهند داشت. آنها میتوانند با شروط و حقوق برابر برای کسب فرصتهای شغلی رقابت کنند و در دورههای بیکاری مثل آلمانیها بیمه بیکاری دریافت خواهند کرد. درعین حال به طورکامل ازخدمات پزشکی عمومی برخوردار خواهند شد.
اما زندگی جدید آنها در آلمان هنوز کاملاً تثبیت نخواهد شد. تمام موارد پس از سه سال مجدداً بررسی خواهد شد و حق پناهندگی سیاسی آنها فقط در صورت تداوم بیثباتی و ناامنی در کشور زادگاهشان تثبیت خواهد شد. اگر شرایط در کشور آنها تغییر محسوسی کرده باشد حق پناهندگی آنها لغو خواهد شد.