درآمدن پناهجویان افغان از چاله افغانستان و افتادن آنها به چاه یونان !

فقط در یکی از پارکهای شهر آتن پایتخت یونان نزدیک به پانصد پناهجوی افغان زندگی میکنند و هر روز به تعداد آنها افزوده می شود.
پناهنده نیوز – در سه سال اخیر مصائبی که در کشور یونان برای پناهجویان به ویژه افغانها پیش می آید در سایه اخبار مربوط به بحران اقتصادی یونان و رابطه آن با اتحادیه اروپا که گاهی تیتر اول رسانه های دنیا می شود، گم شده است. از بی پولی و گرسنگی و در کنار جاده ها و اتوبانها چادر زدن تا آدم ربائی و تن فروشی و شیوع بیماریهای مسری چنان شرایط نابسامانی برای پناهجویان در یونان رقم زده که کسی تا با چشم خود نبیند شاید هرگز باور نکند.
چند روز قبل شبکه تلویزیونی طلوع افغانستان گزارشی مصور در این رابطه پخش کرد که تا حدود زیادی تصویری نزدیک به واقعیت اما قدری محتاطانه بود. در این گزارش دیده میشد که چطور افغانهای پناهجو، حتی آنها که در اردوگاه هستند چطور با کمبود مواد غذائی و بهداشتی به شدت روبرو هستند.این افراد که افغانستان را با قصد رفتن به بریتانیا، آلمان و سایر کشورهای اروپایی ترک کرده اند، اکنون در جهنم یونان گیر کرده اند. برخی خانوادهها به همراه کودکان خود مجبورند در پارکها شب را صبح کنند. تنها در یکی از پارکهای شهر آتن پایتخت یونان به نام “پدین آریئوس” نزدیک به پانصد پناهجوی افغان زندگی میکنند که تازه به آتن آمده اند و روزانه دهها خانواده جدید هم به آنها افزوده میشود.
از سوی دیگر در اوایل تیرماه سال جاری (۲۳ ژوئن) نیز سازمان دیدبان حقوق بشر در گزارشی که منتشر کرد از وضعیت کودکان و نوجوانان پناهجویی که بدون همراه به یونان میآیند ابراز نگرانی کرده بود. به گفته این سازمان بیشتر این کودکان و نوجوانان از کشورهای افغانستان و سوریه هستند که به دلیل “جنگ و ناامنی، استفاده از کودکان و نوجوانان در جنگ، ازدواج کودکان و محروم ماندن از تحصیل” از راههای خطرناک زمینی و دریایی به یونان آمدهاند. به گفته دیدبان حقوق بشر، بیشتر ۴۱ کودک و نوجوانی که در این گزارش با آنها مصاحبه شده شهروند افغانستان و سوریه و ۲۴ نفر آنها پسرانی بین سنین ۱۵ تا ۱۷ سال بودند و به تنهایی سفر میکردند.گزارش سازمان دیدبان حقوق بشر در مورد کودکان و نوجوانان پناهجو در یونان، بر اساس مصاحبه با ۱۰۰ نفر از پناهجویانی که تازه به یونان رسیده بودند، تهیه شده بود.
به نقل از یورو نیوز، از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون تنها ۱۵۰ هزار نفر از طریق دریا خود را به سواحل ایتالیا و یونان رساندهاند و عدهی زیاد دیگری نیز با هر وسیلهی ممکن از مرز خشکی و از طریق کشورهای بالکان وارد خاک کشورهای عضو شنگن شدهاند. بنابر اعلام کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در نوزدهم تیرماه (سرطان) امسال شمار پناهجویانی که روزانه پا به جزایر یونان میگذارند به طور میانگین به هزار نفر میرسد. ایتالیا نیز هر روز شاهد ورود تقریبا همین تعداد مهاجر خارجی در سواحل جنوبی است.
در این میان پناهجویان افغان اغلب تلاش میکنند تا با عبور از ایران و ترکیه، با قایقهای تندرو که آن را “تیزپر” مینامند و متعلق به قاچاقچیان انسان است از راه آبی به یونان و بعد از آن به ایتالیا برسند. کشور یونان خود با مشکلات اقتصادی عدیدهای دست به گریبان است و ایتالیا هم این روزها اقتصاد رو به راهی ندارد.
در گزارش تلویزیونی مذکور با پناهجویان افغان در آتن هم گفتگوهائی انجام شده بود.فهیمه انواری، پناهجوی افغان در آتن گفت: ما غذا نداریم، بچهام پوشک ندارد و در تمام راه هم غذایی به جز نان و بادمجان رومی (گوجه فرنگی) نخوردهایم. این ساکنان موقت یونان از کشور مقصد و سرنوشت خود هم هیچ اطلاعی ندارند. مهاجر دیگری به نام جوره جان گفت: حالا که به اینجا آمدهام، ببینم که کجا رفته میتوانم (کجا میتوانم بروم).
دولتهای اروپایی هنوز چارهای قطعی برای معضل قایقهای حامل پناهجویان از آفریقا و خاورمیانه نیافتهاند. اما همیشه اعلام کردهاند که اولویت با نجات جان مسافران سرگردان در دریا، دادن آب و غذا و پوشاک و نیز ارائه کمکهای اولیه پزشکی و بهداشتی و اسکان موقت آنهاست. اینکه بعد از نجات از دریا این افراد چه سرنوشتی خواهند داشت و برای ادامه زندگی به کجا خواهند رفت همچنان در هاله ای از ابهام است.
با وجود تمام این مشکلات، هنوز هم تعداد زیادی زن و مرد و کودک افغان در پی یافتن مکانی امن برای زندگی و کار هر روزه دل به دریا می زنند و به قصد اروپا حرکت می کنند. اما چه بسا از چاله ای در می آیند و به چاهی به نام یونان میفتند که معلوم نیست چند سال طول می کشد تا بتوانند از آن خارج شوند.