نقشه های دولت ترکیه برای بیرون راندن پناهجویان افغان و ایرانی

قطع بیمه درمانی پناهندگان و تشویق پناهجویان برای هجوم بی بازگشت به سوی مرزهای اروپائی سیاستهای دولت اردوغان برای بیرون کردن پناهجویان افغان و ایرانی از ترکیه است.
به گزارش پناهنده نیوز، از اواسط ژانویه ۲۰۲۰ یا اواخردی ماه سال جاری که اداره امور مهاجرت و پناهندگی ترکیه از تمدید کارتهای بیمه درمانی پناهجویان ایرانی و افغان در آن کشور خودداری نمود، این شایعه وجود داشت که دولت اردوغان جدای از مشکلات مالی که دارد، اهداف دیگری هم دنبال میکند. بسیاری از پناهجویان و پناهندگان بر این باور بودند که قطع کمکهای درمانی وسیله ای برای فشار به پناهجویان ایرانی و افغان به منظور وادار کردن آنها به ترک ترکیه می باشد. الان بعد از فراخوان پناهندگان برای هجوم به مرزهای اروپا توسط اردوغان رئیس جمهور ترکیه و تبلیغات تشویقی شدید و بی سابقه رسانه های ترکیه برای این منظور، پلیس ترکیه به پناهجویان ایرانی و افغان که وارد منطقه مرزی حائل بین ترکیه و یونان می شوند اجازه بازگشت محدد به خاک ترکیه را نمی دهد. پلیس ترکیه همچنین پناهجویان سوری را علیه ایرانی ها و افغانها تحریک می کند و این مسئله باعث زدوخوردهائی بین پناهجویان سوری با پناهجویان ایرانی و افغان شده است.
بسیاری از سیاستمداران ترک و به ویژه رهبران حزب اسلامی حاکم عدالت و توسعه، معتقدند که بیشتر پناهجویان غیر سوری ساکن ترکیه دلایل محکمی برای پناهندگی و این که جانشان در خطر باشد ندارند و فقط برای برخورداری از زندگی مناسب و از جمله کار و درمان رایگان در ترکیه تقاضای پناهندگی می کنند.
بیمه درمانی پناهجویان در ترکیه
پناهجویان افغان و ایرانی که پس از تعطیلات سال نو میلادی، در ماه ژانویه برای دریافت کارت اقامت موقت یا کیملیک به ادارات امور مهاجرت و پناهندگی ترکیه مراجعه کردند با پاسخ منفی کارمندان این اداره مبنی بر تمدید بیمه های درمانی خود روبرو شدن.
پیش از آن اخباری که در نیمه های پائیز توسط رسانه های ترکیه منتشر شد حاکی از آن بود که بیش از یکصد نماینده مجلس ترکیه از حزب حاکم عدالت و توسعه طرح جدیدی برای کنترل مهاجرت به پارلمان آن کشور ارائه دادند که بر مبنای آن بیمه درمانی پناهجویانی که بیشتر از یک سال در ترکیه زندگی کرده اند باید قطع شود، مگر برای کسانی که به پلیس مهاجرت و پناهندگی ترکیه ثابت کنند که توانائی مالی کافی برای پرداخت هزینه های درمانی خود را ندارند.
نمایندگان حامی این طرح در توجیه این تصمیم خود می گفتند که بیمه درمانی رایگان برای پناهجویان در ترکیه عده بیشتری را از کشورهای منطقه تشویق می کند که دست به مهاجرت غیر قانونی به ترکیه بزنند و خود را به دروغ پناهجو معرفی کنند و در ترکیه درخواست پناهندگی بدهند. ادعای این نمایندگان مجلس ترکیه در حالی بود که اولا خدمات درمانی ارائه شده به پناهجویان در ترکیه بسیار سطح نازلی داشت و دوما عمده هزینه آن توسط برنامه های حمایت بین المللی از پناهجویان و پناهندگان پرداخت میشد و نه دولت ترکیه.
مسکن و اسناد هویتی پناهجویان در ترکیه
از جمله موارد دیگری که بنا بر مقررات جدید بر وضعیت پناهجویان افغان و ایرانی در ترکیه موثر بود و به آنها فشار وارد می آورد موضوع اجاره منزل و خانه است. مطابق طرح نمایندگان حزب حاکم که در پارلمان آن کشور مطرح شد، از این پس صاحبان خانه های کرایه ای اگر اماکن خود را به مهاجران بدون مجوز یا پناهجویان کرایه دهند با جریمه های سنگین روبرو خواهند شد.
مسائل دیگری نظیر مدت زنان اعتبار اسناد اقامتی برای پناهندگان و پناهجویان و همکاری پلیس مهاجرت و پناهندگی ترکیه با وزارت داخله آن کشور در این مورد، همچنین فشار برای خارج کردن و دیپورت مهاجران غیر قانونی و پناهندگانی که باید خاک ترکیه را ترک کنند از دیگر مواردی بود که بیشتر برای افزایش فشار بر پناهندگان افغان و ایرانی در طرحهای نمایندگان مجلس ترکیه وجود داشت و از ابتدای سال میلادی ۲۰۲۰ بخشهای عمده ای از آنها به اجرا در آمدند.
تشویق پناهجویان افغان و ایرانی برای خروج غیر قانونی
با آنکه جمعه گذشته یعنی ۹ اسفند ۱۳۹۸، اردوغان رئیس جمهور اسلامگرای ترکیه اعلام کرد که چون پناهجویان بیشتری از سوریه به ترکیه وارد خواهند شد، مجبوریم مرزهای خود با اروپا را برروی آنها باز کنیم تا خارج شوند و ترکیه جای بیشتری برای پناهجویان سوری ندارد، ولی در عمل پناهجویان افغان و ایرانی اولین دسته از پناهجویانی بودند خود را در غروب همان روز جمعه به مرزهای ترکیه و یونان رساندند.
بعد از گذشت یک هفته، حالا حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار نفر پناهجو در محدوده مرزی میان ترکیه و یونان گرفتار هستند. با آنکه ترکیه میزبان سه میلیون و ۷۰۰ هزار پناهجوی سوری است و تعداد پناهجویان از عراق، افغانستان، پاکستان، بنگلادش و ایران در بالاترین حالت فقط بین ۵۰ تا ۶۰ هزار نفر تخمین زده می شوند، اما درصد بالائی از کسانی که در مرز بین دو کشور یونان و ترکیه جمع شده اند را پناهجویان افغان تشکیل می دهند. به گفته مسئول انجمن حمایت از پناهندگان در ترکیه بیشتر پناهجویانی که در ادیرنه پشت مرزهای یونان گیر افتادهاند و یا منتظرند شهروند افغانستان هستند و این تعداد چیزی حدود ۶۰ درصد است. به دنبال آن پناهجویان سوری و ایرانی هستند. شمار ایرانیان تجمع کننده نیز چیزی حدود دو تا سه هزار نفر تحمین زده می شود.
برخی از پناهجویان افغان در مرز ترکیه با یونان مدعی شده اند که پلیس یونان به طرف آنان به طور مستقیم تیراندازی کرده است. یکی از پناهجویان افغان که در حال حاضر در شهر مرزی ادیرنه ترکیه به سر میبرد به صدای آلمان گفته که تیر مستقیم پلیس مرزی یونان به پای سه تن، گلوی یک تن و شانه یک پناهجوی دیگر اصابت کرده است. یک شهروند دیگر افغانستان که در ادیرنه به امید باز شدن درهای اروپاست میگوید که حالا دیگر ما هیچ راهی نداریم و نمی توانیم به ترکیه برگردیم و باید در این شرایط بد آنقدر در مرز منتظر بمانیم که کشورهای اروپایی به یک نتیجهای برسند و به پناهجویان را راه بدهند.
وضعیت کنونی در مرزترکیه و یونان
روز پنجشنبه پنجم مارس دولت آلمان اعلام کرده است که در صورت تعهد ترکیه به توافقنامه پناهجویی سال ۲۰۱۶ با اروپا به این کشور کمک مالی خواهد کرد. بسیاری از فعالان حقوق پناهجوئی می گویند که دلیل عمده دیگری که دولت ترکیه را واداربه سختگیری علیه پناهجویان کرده است کاهش کمکهای اروپائی به این کشور و بدتر شدن اوضاع اقتصادی در ترکیه نسبت به سالهای گذشته می باشد.
اتحادیه اروپا هم قصد دارد ۷۰۰ میلیون یورو به یونان کمک کند. اما جز چند سازمان خیریه کمک کننده به پناهجویان کسی به فکر پناهجویانی که در توسط دولت ترکیه به مرز کشانده شده اند نیست. ترکیه با یونان دو گذرگاه مرزی دارد. که معمولا عبور ومرو کامیونها و قطارهای باربری نیز از آنجا صورت میگیرد. پناهجویان در مقابل هر دو گذرگاه تجمع کردند و منتظر باز شدن مرزهای یونان هستند. ناحیه حائل مرزی میان ترکیه و یونان نواحی مسطح و سرسبز است که هیچ امکانات زندگی و اقامتی در آنها وجود ندارد و شبهای بسیار سردی دارد. ترکیه این قسمت را باز گذاشته تا پناهجویان و توریستها از این قسمت به سمت یونان بروند. اما یونان اجازه ورود نمیدهد و خود ترکیه هم پس از وارد شدن پناهجویان به این منطقه به آنها اجازه بازگشت دوباره نمیدهد. وزیر کشور ترکیه، روز پنجشنبه ۱۵ اسفند گفته بود که مقامات ترکیه برای جلوگیری از واپس رانده شدن پناهجویان توسط یونان هزار مأمور ویژه پلیس را به مرز خود با یونان فرستاده اند.
کارشناسان مسائل پناهجویان معتقدند چون دولت ترکیه به دلایل گوناگون چه به حق و چه نادرست این وضعیت را بوجود آورده مسئول آن است. بنابراین وظیفه دارد برای حفاظت از جان و مال و فراهم آوردن امکانات اولیه دهها هزار نفری که به مرزها کشانده است تلاش کند. موضوعی که عکس آن از پناهجویان افغان و ایرانی که هم اکنون در مرز ترکیه و یونان هستند شنیده می شود.